ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θύελλα με Ντογιάκο και τις υποκλοπές της ΕΥΠ σε Κύρτσο-Τέλλογλου

Έλεγχος της ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε υποκλοπές της ΕΥΠ σε Κύρτσο και Τέλλογλου

Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών δίνει το Euractiv καθώς αποκαλύπτει ότι η ΑΔΑΕ μετέβη στην εταιρεία τηλεφωνίας Cosmote προκειμένου να κάνει έλεγχο εάν υπήρχε παρακολούθηση από την ΕΥΠ του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου. Όπως γράφει το Euractiv, «ο ευρωβουλευτής του Renew Europe και ο ερευνητής δημοσιογράφος είναι τα τελευταία θύματα του ελληνικού Watergate». Αποκαλύπτεται επίσης η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου κατά το έλεγχο της ΑΔΑΕ, αποκάλυψη που προκαλεί νέα θύελλα πολιτικών και νομικών αντιδράσεων. 

Το Euractiv αποκαλύπτει ότι κλιμάκιο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote. Η ΑΔΑΕ θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή ο Κύρτσος και Τέλλογλου που ήθελαν να μάθουν εάν ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες. Το Euractiv πληροφορήθηκε ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο ενδιαφερόμενοι ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Η ΑΔΑΕ μάλιστα, όπως αναφέρει το Euroactiv αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου ελέγχου: «Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας, I. Ντογιάκος φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος, αναφέρει το Euractiv. Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής. Η εταιρεία τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη. Η ΑΔΑΕ ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμάτευση από τον εισαγγελέα η οποία δεν δόθηκε».

Παρέμβαση Ντογιάκου στον έλεγχο

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν και ο έλεγχος που ακολούθησε απέδειξε ότι οι δύο αιτούντες, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου παρακολουθούνταν μέσω της Cosmote. Σύμφωνα με το Documento «ο Ισίδωρος Ντογιάκος επιβεβαίωσε ότι τον κάλεσε η νομική σύμβουλος του ΟΤΕ και τον ενημέρωσε για τη παρουσία κλιμακίων έρευνας από την ΑΔΑΕ. Αρχικά, όπως δήλωσε ο κ. Ντογιάκος, της εξέφρασε την γνώμη πως η έρευνα μπορούσε να γίνει, στη συνέχεια όμως και αφού διάβασε το νέο νόμο επικοινώνησε εκ νέου με την κ. Νικολαΐδου και – όπως ισχυρίστηκε – απλώς της μετέφερε την άποψή του ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δε μπορεί να γίνει έρευνα, γιατί δεν είναι νόμιμη».

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο μεσοδιάστημα ο κ. Ντογιάκος μίλησε με τον κ. Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ που ήταν απολύτως κατηγορηματικός ότι η έρευνα ήταν νόμιμη, αλλά και με την ΕΥΠ. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν κατηγορηματικός ότι η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική, δηλαδή ήταν απλώς μια άποψη που μετέφερε και όχι γνωμοδότηση ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν αυτός που είπε στους υπευθύνους της Cosmote να σταματήσουν την έρευνα και να διώξουν τα κλιμάκια. Σήμερα μάλιστα έλαβε και επίσημα έγγραφο αίτημα από την Cosmote για να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Επιπλέον, δήλωσε στο Documentonews.gr ότι διαπληκτίστηκε με την επικεφαλής του κλιμακίου της ΑΔΑΕ η οποία ζητούσε επιμόνως εγγράφως τη γνωμοδότησή του. Η τελευταία σύμφωνα με υπαλλήλους της Cosmote που ήταν παρόντες στην έρευνα ζητούσε από τον Ι. Ντογιάκο να υπάρξει έγγραφη γνωμοδότηση.

Δήλωση του προέδρου της ΑΔΑΕ

«Η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και σε έλεγχο της ΑΔΑΕ σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Η δήλωση αναλυτικά: «Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ’ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα».

Η ανακοίνωση της Cosmote

«Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής ούτε αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Cosmote και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται».

Κύρτσος κατά Μητσοτάκη-Ντογιάκου

Με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος καταγγέλλει τον πρωθυπουργό και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζητεί την παραίτησή τους:

«Θεωρούσα ότι η παρακολούθησή μου είναι 100% βέβαιη γιατί είχα τις κατάλληλες πληροφορίες και τώρα η έρευνα της ΑΔΑΕ διέλυσε κάθε αμφιβολία. Ζητώ δύο παραιτήσεις. Πρώτον, του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με αντάμειψε για την υποστήριξή μου, όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και αργότερα όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία, με τους κοριούς του κράτους – παρακράτους. Θεωρώ, επίσης, ότι ο κ. Ντογιάκος, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρέπει να πάει να κάνει μια άλλη δουλειά γιατί είναι φανερό ότι δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη που πρέπει να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Τέλος, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου ακόμα και την ευγνωμοσύνη μου στην ΑΔΑΕ που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ξεπέρασε όλα τα εμπόδια για να προστατέψει τα συνταγματικά μου δικαιώματα.

»Θα δώσω συνέχεια στην Ελλάδα και την ΕΕ σε αυτήν τη θλιβερή υπόθεση. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να δηλώνει ότι ήταν αντιστασιακός σε ηλικία 6 μηνών αλλά σε ώριμη πολιτική ηλικία πρέπει να του πω ότι έχει χουντική συμπεριφορά».

Την ίδια στιγμή, με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των κεντρικών πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών, απαντά ο δικηγόρος του ευρωβουλευτή και του Κώστα Βαξεβάνη Γιάννης Μαντζουράνης. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και στους δημοσιογράφους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη επεσήμανε ότι «στις 21 Δεκεμβρίου θα καταθέσουμε μηνύσεις σε βάρος τριών συγκεκριμένων προσώπων με ονοματεπώνυμο, ώστε να αναγκαστούν να δώσουν στοιχεία», φωτογραφίζοντας την εισαγγελέα Βλάχου, αλλά και τον τέως διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα και επισημαίνοντας ότι «δεν φτάνουν οι μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου».

Ο υπεύθυνος του τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπογράμμισε ότι με την υποβολή μηνύσεων τα κεντρικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών θα καταστούν ελεγχόμενα. Σχολιάζοντας τα αντανακλαστικά και την ταχύτητα της Δικαιοσύνης, ο Γιάννης Μαντζουράνης σχολίασε σκωπτικά πως «μπορεί να μην κλώθει, αλλά γνέθει».

Το InsideStory για Τέλλογλου

Η ιστοσελίδα InsideStory με την οποία συνεργάζεται ο Τάσος Τέλλογλου, με ανάρτηση στο Facebook περιγράφει ένα περιέργο περιστατικό κλοπής της τσάντας του δημοσιογράφου στο αεροδρόμιο, της Θεσσαλονίκης, τις ενέργειες που έκανε στη συνέχεια ενώ αφήνει αιχμές κατά της ελληνικής δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αναλυτικά η ανάρτηση: «Όλα όσα δεν έχουμε πει μέχρι τώρα: Το δημοσίευμα του Euractiv και του Σαράντη Μιχαλόπουλου για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Τάσου Τέλλογλου δεν μας εξέπληξε. Στις 17 Νοεμβρίου 2022 κι ενώ ο Τάσος βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης χάριν του ρεπορτάζ για τις παρακολουθήσεις, εκλάπη η τσάντα του, που περιείχε έναν υπολογιστή και σημειώσεις για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, υπό εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες, από δύο τουλάχιστον άτομα, όπως έδειξαν οι κάμερες του αεροδρομίου. Για το συμβάν κατατέθηκε μήνυση κατ’ αγνώστων.

»Κατόπιν, ο Τάσος Τέλλογλου προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών στις 29 Νοεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μάθει εάν αποτελεί ή αποτέλεσε στο παρελθόν στόχο παρακολούθησης. Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η ΑΔΑΕ ζήτησε από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών να μάθει εάν τα στοιχεία θέσης-κίνησης του τηλεφώνου είχαν ζητηθεί από τις αρχές, καθώς και το αν είχε παρακολουθηθεί το τηλέφωνο του Τάσου Τέλλογλου στο παρελθόν. Αναμενόμενη ήταν η αποκάλυψη που ήρθε ως συνέπεια των παραπάνω ενεργειών ότι ζητήθηκε και έγινε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του κ. Τέλλογλου. Ο ίδιος εξάλλου έχει μιλήσει πολλές φορές για τις απροκάλυπτες απόπειρες φυσικής παρακολούθησής του τον τελευταίο χρόνο, κατά τον οποίον ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Αυτό δεν κάνει την τελευταία αποκάλυψη λιγότερο εξοργιστική.

Είναι ο κ. Τέλλογλου επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;
Αν ναι, γιατί;
Αν όχι, με ποια δικαιολογία παρακολουθήθηκε;
Με βάση τον νέο νόμο, η Αρχή μπορεί, αν θέλει, να ενημερώσει τους θιγόμενους για τα ευρήματά της μετά από τρία χρόνια.
Θα ευχόμασταν να υπήρχαν δικαστές στην Αθήνα για να κρίνουν το κατά πόσον ο νέος νόμος είναι σύμφωνος με την Ευρωπαϊκη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Υπάρχουν όμως δικαστές στο Στρασβούργο και θα κρίνουν».

Απαντήσεις ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η δημοκρατική εκτροπή που επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης δεν έχει τέλος», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο;» αναφέρει, τονίζοντας ότι «απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων. Η λεγόμενη “πολιτική διαχείριση” θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν. Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι