ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ισραήλ: “Η Χαμάς δεν ελέγχει την Βόρεια Γάζα” – Χούθι: “Ρίξαμε αμερικανικό UAV”

Ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς παύση στη Γάζα - Συνεχείς εκκλήσεις οργανισμών,

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής αυτής μετακινήθηκαν προς τα νότια.

«Είδαμε 50.000 κατοίκους της Γάζας να μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τα νότια. Μετακινούνται επειδή καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στον βορρά», είπε ο Χαγκάρι, κατά την ενημέρωση που έκανε και η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο και συνεχίζει να χάνει τον έλεγχο στον βορρά», επέμεινε.

Ο Χαγάρι επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρχει κατάπαυση του πυρός, όμως το Ισραήλ εφαρμόζει ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες ώρες ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να μετεγκατασταθούν στα νότια.

Τί ισχυρίζονται ο Χούθι

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ένα drone MQ-9 UCAV των ΗΠΑ, το οποίο πετούσε πάνω από ύδατα της Υεμένης, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στην Γάζα. Ειδικότερα, σύμφωνα με αναφορές, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης, οι Χούθι, υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9.

«Το drone των ΗΠΑ εκτελούσε εχθρικές επιχειρήσεις παρακολούθησης και κατασκοπείας στον εναέριο χώρο των χωρικών υδάτων της Υεμένης, ως μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ», φέρονται να υποστήριξαν οι Χούθι. Σημειώνεται ότι, έως τώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τους ισχυρισμούς των σιιτών ανταρτών.

Σύλληψη ιμάμη που υμνούσε την Χαμάς

Στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 39χρονου αλλοδαπού προχώρησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) διότι σε αναρτήσεις του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον Οκτώβριο του 2023 αναφερόμενος στον πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, προέτρεπε σε πράξεις βίας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετικά ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για παράβαση του άρθρου 187Α παρ. 6 σε συνδυασμό με το άρθρο 98 του Ποινικού Κώδικα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αιγυπτιακής καταγωγής ιμάμης, φανατικός υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, εξαπέλυε κηρύγματα μίσους και υμνούσε τους τρομοκράτες, αυτών της Χαμάς περιλαμβανομένων. Ο εν λόγω ονομάζεται Elsaeyd Montaser.

Τί είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε σε δηλώσεις του τις εκκλήσεις για μόνιμη και άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. «Όλοι θέλουμε να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό και στο μεταξύ να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των αμάχων», δήλωσε ο Μπλίνκεν από το Τόκιο, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7.

«Όμως, όπως είπα στους συναδέλφους μου στη G7, όσοι ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός έχουν την υποχρέωση να εξηγήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το αδιανόητο αποτέλεσμα που πιθανότατα θα επιφέρει. Αφήνοντας τη Χαμάς στη θέση της με περισσότερους από 200 ομήρους, με τη δυνατότητα και τη δηλωμένη πρόθεση να επαναλάβει την 7η Οκτωβρίου ξανά και ξανά και ξανά… Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς».

«Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα. Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου … Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα» συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Για την πολιτική κατάσταση στη Γάζα μετά τον πόλεμο, μίλησε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, τονίζοντας ότι η εξουσία θα πρέπει τελικά να μεταβιβαστεί προς «μια φιλειρηνική παλαιστινιακή ηγεσία».

«Βραχυπρόθεσμα, είναι αναπόφευκτο ότι το Ισραήλ – επειδή έχει τα στρατεύματα στη Γάζα – θα πρέπει να έχει την ευθύνη για την ασφάλεια. Αλλά η άποψή μας είναι ότι, το συντομότερο δυνατό, μια κίνηση προς μια φιλειρηνική παλαιστινιακή ηγεσία είναι το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση πως υποστηρίζουν την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τη διευκόλυνση της εισόδου της βοήθειας, τη μετακίνηση των αμάχων και την απελευθέρωση των απαχθέντων. «Τονίζουμε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», αναφέρεται στη δήλωση.

«Όλα τα μέρη πρέπει να επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους χωρίς διακοπή, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, της ιατρικής περίθαλψης, των καυσίμων, των καταλυμάτων και της πρόσβασης στους εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων». Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 καταδίκασαν επίσης απερίφραστα την «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και άλλων σε όλο το Ισραήλ που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ».

Επιχειρεί ο IDF

Στο κέντρο της πόλης της Γάζας επιχειρούν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού (IDF), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκαλάντ. Ο υπουργός ανέφερε πως Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν προωθηθεί στο κέντρο και σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από την ηγεσία της Χαμάς. Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του», υποστήριξε ο Γκαλάντ διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου και απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία.

Σε κοινή δήλωση ο IDF και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet ανέφεραν ότι ο Mahsan Abu-Zina, επικεφαλής του τμήματος όπλων και εξοπλισμού της Χαμάς, σκοτώθηκε σε επίθεση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Γάζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο Αμπού-Ζίνα ήταν μεταξύ των ηγετικών προσωπικοτήτων της Χαμάς στην παραγωγή πυρομαχικών και είχε ειδικευτεί στα στρατηγικά όπλα και την κατασκευή ρουκετών, ανέφερε η δήλωση.

Την ίδια ώρα όμως η εικόνα που μεταφέρουν οι διεθνείς οργανισμοί από τη Γάζα προκαλεί σοκ για το μέγεθος της καταστροφής. Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι – σχεδόν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας – έχουν βρει τον θάνατο και κατά μέσο όρο 160 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Ανθρωπιστική καταστροφή

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Λιντμάιερ είπε ότι μέχρι στιγμής 16 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για την προστασία του προσωπικού του ΠΟΥ. Ανέφερε 102 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, 121 στη Δυτική Όχθη και 25 στο Ισραήλ. Επί του παρόντος, είπε ότι 14 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων ή των ζημιών που έχουν υποστεί. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ αναφερόμενος στην κατάσταση των νοσοκομείων σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό».

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων, πολλοί εκ των οποίων χρήζουν ιατρικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, σχολίασε πως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, που χρειάζεται άμεσα νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, είπε σε δημοσιογράφους ότι από τις 21 Οκτωβρίου έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας 561 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, επισημαίνοντας όμως ότι κανένα από αυτά δεν μετέφερε καύσιμα, κατ’ εντολή των ισραηλινών αρχών. Η Αλεσάντρα Βελούτσι, διευθύντρια του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στη Γενεύη, ανέφερε από την πλευρά της ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έχουν βρει καταφύγιο σε δομές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι δύο από τα φορτηγά του υπέστησαν ζημιές χθες, όταν μια αυτοκινητοπομπή των οχημάτων του στη Γάζα δέχθηκε πυρά. Τα οχήματα του ΕΣ χτυπήθηκαν καθώς μετέφεραν ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγείας στον πολιορκημένο θύλακα, αλλά εν τέλει κατάφεραν να παραδώσουν τις ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Ένας οδηγός φορτηγού τραυματίστηκε ελαφρά, ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση. «Αυτές δεν είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να εργαστεί το ανθρωπιστικό προσωπικό», δήλωσε ο William Schomburg, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Γάζα.

Ο επικεφαλής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που εργάζεται στα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε ότι 92 από τους υπαλλήλους του έχουν σκοτωθεί στη Γάζα: «Έχει περάσει 1 μήνας από την αποτρόπαια επίθεση στο Ισραήλ και τον βάναυσο πόλεμο και τη στενή πολιορκία στη Γάζα», δήλωσε ο Philippe Lazzarini, Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). «Με πονάει πολύ που 92 συνάδελφοι της UNRWA σκοτώθηκαν στη Γάζα. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε οι ίδιοι χωρίς αυτούς», δήλωσε ο Lazzarini. «Για άλλη μια φορά απευθύνω έκκληση για κατάπαυση του πυρός για χάρη της ανθρωπότητας», έγραψε στο Χ.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι «οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται από χθες το βράδυ κοντά στο νοσοκομείο al-Quds από τη δυτική πλευρά». Η οργάνωση δήλωσε στο X ότι «όλοι οι δρόμοι είναι κλειστοί με κατεύθυνση προς το νοσοκομείο και οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο για να φτάσουν στους τραυματίες».

Καμία παύση χωρίς τους ομήρους

Ο Γιόαβ Γκαλάντ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσωρινής παύσης προτού απελευθερωθούν οι 240 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Την προηγούμενη ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου είχε επίσης απορρίψει κάθε ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός. Είπε ότι προσωρινές παύσει γίνονται και τώρα και τόνισε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει επ’ αόριστον την ασφάλεια στη Λωρίδα. Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου κατά την προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία τους ανθρωπιστική παύση, κάτι που όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Νετανιάχου δεν έχει συμφωνηθεί.

Η Ουάσιγκτον τόνισε επίσης πως θα εναντιώνονταν σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ: «Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας. «Επί της αρχής, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε.

Γρίφος η επόμενη μέρα 

Το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής. Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει πάντως ότι «είναι αδύνατη η επιστροφή στο status quo» πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948, πάντα κατά τον Πατέλ. «Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Νετανιάχου είπε προχθές πως η χώρα του θα αναλάβει «επ’ αόριστον τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, για να μην επαναληφθεί, κατ’ αυτόν, κάθε επιστροφή της Χαμάς.

Κοέν για διεθνές προτεκτοράτο

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία επιθυμία να επιβάλει πολιτική διοίκηση στη Γάζα: «Μόλις ανατραπεί η Χαμάς, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της περιοχής σε έναν διεθνή συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία, ή σε τοπικούς πολιτικούς ηγέτες στη Γάζα», είπε.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τον θύλακο και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς τουλάχιστον 10.328 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 4.237 παιδιών, από την έναρξη του πολέμου, ενώ άλλοι 20.000 και πλέον έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων.

Οι Έλληνες στη Μονή Αγίου Πορφυρίου

Οκτώ Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι στην Γάζα, με το υπουργείο Εξωτερικών να είναι συνεχώς σε επαφή με τους Έλληνες που έχουν παραμείνει στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, μέσω του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Τα ονόματα και των οκτώ Ελλήνων, οι οποίοι παρέμειναν στο μοναστήρι, έχουν δοθεί τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί οι Ισραηλινές Αρχές για την παραμονή Ελλήνων πολιτών στο μοναστήρι. Το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε ετοιμότητα. Όταν ανοίξει εκ νέου η διάβαση της Ράφα και καταστεί δυνατή η μετάβασή εκεί των Ελλήνων πολιτών θα μεταφερθούν, εφόσον το επιθυμούν, στην Αίγυπτο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

https://youtu.be/eY1bbrW4i-U

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι