Σύνταγμα και ορυκτοί πόροι

Σωτήρης Καμενόπουλος
343
Σύνταγμα και ορυκτοί πόροι, Σωτήρης Καμενόπουλος

Το 2021 θα εορτασθεί η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, από την κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 ετών της Εθνικής Ανεξαρτησίας είναι η πλήρης αξιοποίηση των ορυκτών της πόρων. Η Εθνική Ανεξαρτησία της Ελλάδας συνδέεται με την ενεργειακή της ανεξαρτησία μέσω της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και όλων των ορυκτών της πόρων.

Καμία χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί εθνικά ανεξάρτητη εάν δεν απολαμβάνει την ενεργειακή της ανεξαρτησία και την απεξάρτησή της από ξένους ορυκτούς πόρους.

Η Ακρόπολη χτίσθηκε (και) με χρήματα, τα οποία προήλθαν από το ορυχείο Λαυρίου. Ο πολιτισμικός πλούτος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού (τέχνες, γράμματα, επιστήμες) στηρίχθηκε στα έσοδα, τα οποία προήλθαν από την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων. Το ίδιο και το αρχαίο ναυτικό των Αθηνών: με έσοδα από το ορυχείο του Λαυρίου κατασκεύασαν οι Αθηναίοι τα πλοία τους, με τα οποία υπερασπίσθηκαν την Ελλάδα από τους Πέρσες.

Στο Σύνταγμα της Ελλάδας υπάρχουν άρθρα τα οποία αναφέρονται στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στη φωνογραφία, στη ραδιοφωνία, στο περιβάλλον, στην τέχνη, στη συνδικαλιστική ελευθερία, στη θρησκευτική ελευθερία, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο, το οποίο να αναφέρεται στο κυρίαρχο δικαίωμα και υποχρέωση της χώρας να αξιοποιεί στο έπακρο τους ορυκτούς της πόρους, ώστε αυτή να είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Να είναι ελεύθερη.

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών που θα συμπληρωθούν από την κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας κρίνεται απαραίτητη η προσθήκη στο Σύνταγμα της Ελλάδας ειδικού άρθρου, το οποίο θα αναφέρεται στην αξιοποίηση των ελληνικών ορυκτών πόρων, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον. Το 2021 θα πρέπει να ξεκινήσει μία νέα εθνική ανεξαρτησία: η ενεργειακή και κατ' επέκταση πλουτοπαραγωγική μας ανεξαρτησία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.