Πάβλικ Μορόζοφ: Το παιδί που κατέδωσε τον πατέρα του στον Στάλιν

Πάβλικ Μορόζοφ: Το παιδί που κατέδωσε τον πατέρα του στον Στάλιν, Παντελής Καρύκας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στην Σοβιετική Ένωση του Στάλιν μόνο στο κόμμα οφειλόταν υπακοή. Αυτό το είχε μάθει καλά ο 13χρονος Πάβλικ Μορόζοφ. Σύμφωνα με την σοβιετική ιστοριογραφία, που τον ηρωοποίησε, ο Μορόζοφ ανήκε στην παιδική κομματική οργάνωση των “Πιονιέρων”. Η σταλινική ιστορία αναφέρει ότι ο μικρός Μορόζοφ, που γεννήθηκε στη Γκερασιμόφκα των Ουραλίων, ήταν αφοσιωμένος κομμουνιστής ήδη στα 13 του και ηγέτης των “Πιονιέρων” στο σχολείο του, ενώ υποστήριζε φανατικά και το σταλινικό πρόγραμμα κολεκτιβοποίησης…

Επρόκειτο δηλαδή για το πρότυπο του “Homo Sovieticus”, σε σημείο που δεν δίστασε το 1932 να καταγγείλει τον ίδιο τον πατέρα του στην τοπική GPU, διότι «έστελνε έγγραφα σε εχθρούς της Σοβιετικής Ένωσης». Ο πατέρας συνελήφθη, καταδικάστηκε σε ποινή 10 ετών στα γκουλάγκ και τελικά εκτελέστηκε.

Τότε ο θείος του, ο παππούς, η γιαγιά και ένας εξάδελφος, δολοφόνησαν τον σταλινικό “ήρωα”. Όλοι, με εξαίρεση τον θείο, συνελήφθησαν από τη GPU και εκτελέστηκαν. Η ιστορία κυκλοφόρησε ευρύτατα σε όλη την Σοβιετική Ένωση για να πείσει ότι πάνω κι από την οικογένεια ακόμα ήταν το κόμμα και ο Στάλιν. Ο Μορόζοφ ανακηρύχθηκε μάρτυρας της κομμουνιστικής ιδεολογίας κατά της “αντίδρασης”.

Δεκάδες αγάλματά του τοποθετήθηκαν σε διάφορες πόλεις, πολλά σχολεία έλαβαν το όνομά του, όπως και νεανικές ομάδες. Προς τιμή του γράφτηκε μια όπερα, τραγούδια, ενώ το σπίτι του έγινε μουσείο. Τα παιδιά δε ενθαρρύνονταν να καταγγέλλουν “αντισοβιετικές” ενέργειες των γονέων τους όπως ο «ήρωας Πάβλικ».

Η ιστορία του Μορόζοφ έχει φυσικά δόση αλήθειας, αλλά μιας αλήθειας που δεν βόλευε το σοβιετικό καθεστώς και για αυτό θάφτηκε όσο ήταν δυνατό. Στην πραγματικότητα ο μικρός Μορόζοφ δεν ήταν μέλος των “Πιονιέρων” όταν κατέδωσε τον πατέρα του. Ήθελε να γίνει μέλος. Επίσης ο καημένος ο πατέρας του δεν πούλησε κανένα έγγραφο σε κανέναν εχθρό της Σοβιετικής Ένωσης. Το “έγκλημά” του ήταν ότι έκρυψε μερικά σακιά με σιτάρι για θρέψει την οικογένειά του που πεινούσε, λόγω της ολέθριας κολεκτιβοποίησης του “πατερούλη” Στάλιν.

Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης περισσότερα στοιχεία άρχισαν να έρχονται στο φως. Βάσει των στοιχείων αυτών υπάρχει η υποψία ο μικρός Μορόζοφ να σκοτώθηκε ακόμα και από πράκτορα της GPU, ή, το πιθανότερο, σε έναν κοινό καυγά με συνομηλίκους του. Είναι πιθανό ακόμα και χρησιμοποιήθηκε το παιδί από τη μητέρα του εναντίον του πατέρα του. Το πιο πιθανό είναι η ιστορία να κατασκευάστηκε από τη GPU, καθώς το χωριό Γκερασιμόφκα θεωρείτο «φωλιά αντιδραστικών κουλάκων που αντιδρούσαν στην κολεκτιβοποίηση»

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι