Το Τάγμα των Πριγκίπων: Μονάδα 6 κρατιδίων – Μικρή, ένδοξη, τραγική ιστορία

Το Τάγμα των Πριγκίπων: Μονάδα 6 κρατιδίων – Μικρή, ένδοξη, τραγική ιστορία

Μετά την νίκη του επί της Αυστρίας το 1805 ο Ναπολέων διέλυσε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους και ίδρυσε την Συνομοσπονδία του Ρήνου στην οποία εντάχθηκαν, σταδιακά, όλα τα μικρότερα γερμανικά κράτη και κρατίδια. Μεταξύ αυτών ήταν τα πριγκιπάτα του Βάλντεκ, του Ρέους, του Λίπε Μπίκεμπουργκ, του Λίπε Ντέτμολ, και Σβάτσμπουργκ Ζόντερχαουζεν και του Σβάρτσμπουργκ Ρούντολσταντ.

Το 1808, με εντολή του Ναπολέοντα, τα έξι αυτά κρατίδια όφειλαν να διαθέσουν από έναν λόχο πεζικού για “άμυνα των γαλλικών ακτών από τυχόν αγγλική απόβαση”. Στις 6 Δεκεμβρίου 1808 οι έξι λόχοι συγκεντρώθηκαν στο Μετς της Γαλλίας. Εκεί στους άνδρες διατέθηκαν γαλλικά μουσκέτα Charleville υποδείγματος 1777 και οι άνδρες εκπαιδεύτηκαν κατά τον γαλλικό κανονισμό πεζικού. Αντίθετα όμως με την τυπική οργάνωση των γαλλικών ταγμάτων της εποχής το “Τάγμα των Πριγκίπων”, όπως ονομάστηκε, διότι οι ηγέτες των κρατιδίων από τα οποία οι άνδρες του προερχόταν έφεραν όλοι τον τίτλο του πρίγκιπα, διέθετε έξι λόχους μουσκετοφόρων. Δεν διέθετε λόχο ακροβολιστών, ούτε λόχο γρεναδιέρων.

Καταπατώντας τον λόγο του ο Ναπολέων διέταξε το τάγμα να μεταφερθεί στην κόλαση της Ισπανίας. Το τάγμα τελούσε υπό τη διοίκηση του εκ Σβάρτσμπουργκ Ρούντολσταντ ταγματάρχη φον Μπρόκενμπουργκ. Ο 1ος Λόχος, υπό τον λοχαγό Ζτίενκομπφ, είχαν ενταχθεί άνδρες υπό το Σβάτσμπουργκ Ζόντερχαουζεν, ο 2ος, υπό τον λοχαγό Σίλινγκ, με άνδρες από το Σβάρτσμπουργκ Ρούντολσταντ, ο 3ος Λόχος, υπό τον λοχαγό Μάιστερ, με άνδρες από το Λίπε Ντέτμολ, ο 4ος, του λοχαγού Κάμπε, με άνδρες από το Λίπε Μπίκεμπουργκ, ο 5ος του λοχαγού φον Ζέιντεβιτς με άνδρες από το Ρέους και ο 6ος του λοχαγού Μέγιερχοφ με άνδρες από το Βάλντεκ.

Όταν έφτασε στην Ισπανία το Τάγμα οργάνωσε εκ των ενόντων έναν λόχο επιλέκτων ακροβολιστών στον οποίο εντάχθηκαν οι 15 καλύτεροι σκοπευτές από κάθε λόχο. Το Τάγμα έλαβε το βάπτισμα του πυρός στις 6 Μαΐου 1809 στη μάχη της Τορνέγια. Εκεί οι Ισπανοί είχαν στήσει ενέδρα σε ένα γαλλικό τμήμα ιππικού. Όταν ο ταγματάρχης Μπρόκενμπουργκ άκουσε τους πυροβολισμούς έσπευσε επί τόπου με τους άνδρες του. Η επόμενη μάχη των Γερμανών δόθηκε στο οχυρωμένο ισπανικό χωριό Γκουάλντα. Εκεί, ενταγμένο στην ταξιαρχία του Γάλλου ταξιάρχου Ζεναρντί, το Τάγμα εξόρμησε πάλι διά της λόγχης και συνέτριψαν τους αντιπάλους τους. Συνολικά 160 Ισπανοί σκοτώθηκαν και 1.510 αιχμαλωτίσθηκαν ενώ κυριεύτηκαν και τρία πυροβόλα. Το Τάγμα είχε τέσσερις νεκρούς και 12 τραυματίες στην εν λόγω μάχη.

Μετά τη μάχη αυτή όμως οι Γάλλοι ανέθεσαν στο Τάγμα πιο άχαρους ρόλους, αναθέτοντάς του αποστολές συνοδείας εφοδιοπομπών, φρουράς και καταδίωξης ανταρτών. Το αποτέλεσμα ήταν το Τάγμα να αποδεκατισθεί. Σύμφωνα με καταγραφή της 31ης Δεκεμβρίου 1809 το Τάγμα είχε απομείνει με 281 άνδρες, από αρχική δύναμη 82Ο. Από τους άνδρες 487 είχαν σκοτωθεί ή πεθάνει. Οι επιζώντες άνδρες, μαζί με ενισχύσεις, εντάχθηκαν κατόπιν στο 5ο και στο 6ο Σύνταγμα της Συνομοσπονδίας του Ρήνου. Πολέμησαν υπό τον Ναπολέοντα μέχρι το 1813 όταν και στράφηκαν κατά των Γάλλων εντασσόμενα υπό πρωσική-γερμανική διοίκηση πολεμώντας κατά Γάλλων ως το τέλος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι