ΑΠΟΨΗ

“Έλα ρε φίλε, στην Ελλάδα ζούμε!”

"Έλα ρε φίλε, στην Ελλάδα ζούμε!", Δημήτρης Χρήστου

Εντυπωσιακή για το ευρύ κοινό είναι η είδηση που αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης η οποία είχε στήσει βιομηχανία έκδοσης “νόμιμων” ταυτοτήτων. Δρούσε από το 2013 και σε αυτή, σύμφωνα με την δικογραφία περιλαμβάνονται 195 άτομα, μεταξύ των οποίων 21 αστυνομικοί, 2 απόστρατοι, μία πολιτική υπάλληλος και 171 ιδιώτες.

Να σημειωθεί, ότι από τις έρευνες έχουν προκύψει και στοιχεία για ακόμα 34 αστυνομικούς. Ανάλογα με τις απαιτήσεις και το “ποιόν του πελάτη”, καθοριζόταν και η ταρίφα, η οποία, πάντως κινούνταν γύρω στις 30.000 ευρώ το κομμάτι! Δυστυχώς το περιστατικό αυτό, που ανακαλύφθηκε ύστερα από ανώνυμη, όπως ανακοινώθηκε, καταγγελία, δεν είναι μεμονωμένο. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις από δράσεις αστυνομικών που πολλαπλασιάζουν τον χαμηλό μηνιαίο μισθό τους με διάφορα μέσα.

Έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις, όπου αστυνομικοί προσφέρουν έμμισθη προστασία σωματοφύλακα σε άρχοντες της νύχτας, πως είναι ιδιοκτήτες πορνείων και διακινητές γυναικών, “απόντες” από τη δίωξη των κυκλωμάτων ναρκωτικών που έχουν υπερδιπλασιάσει τους τζίρους και τις εισαγωγές, προστάτες παράνομων χαρτοπαιχτικών λεσχών, μέχρι που μάθαμε και περιστατικά όπου νοικιάζουν τον υπηρεσιακό τους ασύρματο έναντι 2.000 ευρώ το μήνα! Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έχει αποκαλύψει ο δολοφονημένος δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ στον ιστότοπό του. Η συνέχεια είναι γνωστή!

Εκτεταμένη συστημική διαφθορά

Όμως, αν η διαφθορά αφορούσε μόνον ή κυρίως την αστυνομία, θα ήταν και πάλι ένα μεγάλο ζήτημα. Η διαφθορά είναι εδώ και πολλά χρόνια συστημική και τελευταία έχει απογειωθεί με πρωταγωνίστρια την πολιτική εξουσία. Οι αναθέσεις έργων υπουργείων και κρατικών φορέων χωρίς διαγωνισμό σε κολλητούς και φίλους είναι διαφθορά. Από τις αεροφωτογραφίες δεκάδων καταστροφών, πυρκαγιών ή πλημυρών, αντικρίζουμε το παρατεταμένο πολεοδομικό έγκλημα όπου έχουν κατασκευαστεί στη χώρα περίπου 1.000.000 παράνομα κτίσματα!

Κτίσματα που δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις για άδεια ηλεκτροδότησης και σύνδεσης με το δίκτυο νερού, αλλά τελικά τις εξασφαλίζουν! Φυσικά δεν είναι θέμα ανικανότητας, όσο δωροδοκιών στους μηχανισμούς έκδοσης αδειών και ελέγχου. Στις υπηρεσίες που ποτέ δεν κατεδαφίζουν τις παράνομες οικοδομές και στη συνέχεια λένε, μπορείς να το σώσεις αν το πληρώσεις! Και αν στον στενό κρατικό τομέα είναι σε κάποιο βαθμό ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση και όσα ΜΜΕ παραμένουν ανεξάρτητα, στον τομέα της περιφερειακής και δημοτικής διοίκησης, γίνεται πάρτι διαρκείας χωρίς κανέναν έλεγχο.

Στα νέα μοντέλα που αναπτύσσονται, οι προσλήψεις εκεί, δεν αφορούν πλέον μόνιμο προσωπικό, αλλά συμβασιούχους που η εργασία τους εξαρτάται από την διάθεση των τοπικών αρχόντων. Πρώτα είναι πελάτες ψηφοφόροι και μετά εργαζόμενοι. Πώς αυτή η μάστιγα, ως βίαιη παραβίαση της ισότητας των πολιτών και τις δίκαιης μεταχείρισής τους από το κράτος και τις αρχές μπορεί να αντιμετωπισθεί; Έχετε ακούσει ποτέ σοβαρές προτάσεις; Πόσες και πόσες φορές δεν διαβάζουμε ότι στην τάδε περίπτωση επενέβη εισαγγελέας, αλλά ποτέ δεν μαθαίνουμε τί ακριβώς εισηγήθηκε και ποια εξέλιξη είχε η παρέμβασή του;

Υπάρχει μέλλον;

Γιατί ποτέ εδώ στην Ελλάδα δεν θεσπίστηκε αυστηρή διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες όλων όσων έχουν δημόσια θέση; Πως είναι ανεκτό υπάλληλος στην πολεοδομία μιας πόλης να κυκλοφορεί με πόρσε και να αισθάνεται ότι κανείς ποτέ δεν πρόκειται να τον ενοχλήσει; Πώς δημόσιοι υπάλληλοι διαθέτουν τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία που δεν προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις;

Γιατί ειδικά σε μια χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας, να μην υπάρχει μια αδέκαστη αποτελεσματική υπηρεσία ελέγχου της δημόσιας διοίκησης; Μπορεί να καλύψει το κενό αυτό ο εικονικός πλέον θεσμός του συνηγόρου του πολίτη; Ούτε για αστείο! Αν πραγματικά το σύστημα νοιαζόταν, θα είχε στελεχωθεί μια ικανή υπηρεσία σε προσωπικό και μέσα.

Ποιο είναι το μήνυμα; «Έλα ρε φίλε, στην Ελλάδα ζούμε κάνε και εσύ τη δουλειά σου όπως και οι άλλοι. Τι ψάχνεις να βρεις;». Και όλοι αυτοί που στο λένε, κατά τα άλλα, δηλώνουν υπερπατριώτες και ευσεβείς χριστιανοί! Υπάρχει μέλλον, όταν οι πολίτες που κατανοούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους που αγαπούν την πατρίδα τους και νοιάζονται για το μέλλον του τόπου, λιγοστεύουν επικίνδυνα;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι