ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κόλαση στην Εύβοια – Εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό στην Ηλεία (upd)

Μάχη με τις φωτιές – Οι εξελίξεις σε Εύβοια και Ηλεία

Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη, την ώρα που μαίνονται οι φωτιές σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και στις δύο περιοχές. Στην Εύβοια, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν και άλλα χωριά, όπως η Αγία Άννα, η Κερασιά και το Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννης.

Η φωτιά έχει δημιουργήσει τρία μέτωπα. Το ένα είναι το μέτωπο της Σκεπαστής, το δεύτερο είναι κοντά στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, το οποίο χθες απειλήθηκε, και το τρίτο στις Ροβιές με κατεύθυνση προς τα Ήλια, δηλαδή προς την Αιδηψό. Τα σενάρια είναι δυσοίωνα αναφορικά με το δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς, καθώς η φωτιά μένεται ανεξέλεγκτη σε πευκοδάσος. Στην ανατολική πλευρά, υπάρχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο που κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί.

Τα μέτωπα στην Εύβοια

Τις πρωινές ώρες εκκενώθηκε το χωριό Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας. Στην Εύβοια έχουν εκκενωθεί, μέχρι στιγμής 15 χωριά και οικισμοί: Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές, Παλαιοχώρι, Αμέλαντες, Κεραμειά και Κεχριές. Το πύρινο μέτωπο πέρασε και μέσα από κάποια χωριά.

Η  προαναφερθείσα  περιοχή σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ και με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, κηρύχτηκε  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Σχετικά με Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν στοιχεία ότι κάηκαν περισσότερο από 150 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή. Ο αντιδήμαρχος του Μαντουδίου, Αργύρης Λιάσκος, μιλώντας στο OPEN είπε πως το πύρινο μέτωπο θα απειλήσει και την Ιστιαία. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, οποίος μίλησε στο ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ζήτησε να κηρυχτεί ο δήμος Ελυμνίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάστασης που έλαβε η πυρκαγιά. Εκτίμησε ότι περίπου 30 σπίτια που έχουν καεί.

Εγκλωβισμένοι στην Ηλεία

Στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων αποφασίστηκε, μετά από πρωινή έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και η περαιτέρω ενεργός συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν προστατέψει τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Στο σημείο βρίσκονται από χθες και οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού.

Την ίδια ώρα, τραγική είναι η κατάσταση στο χωριό Κλάδεος στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν περίπου 100-150 εγκλωβισμένοι. Όπως είπε κάτοικος, μιλώντας στο OPEN, στο χωριό υπάρχουν ηλικιωμένοι και μητέρες με παιδιά που δεν έχουν φύγει. Φέρονται μάλιστα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν, καθώς από χθες έχει κοπεί το ρεύμα.

Μιλώντας στο ίδιο κανάλι, ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε άτομο, ύποπτο για εμπρησμούς. «Ήταν 2 χιλιόμετρα από τον Πύργο, στην περιοχή Λαμπέτι. Εντοπίστηκε από τα συστήματα παρακολούθησης άτομο με μηχανάκι το οποίο, όπου σταματούσε, μετά από λίγο φούντωνε φωτιά» είπε ο δήμαρχος Πύργου, συμπληρώνοντας ότι και πολίτες ανέφεραν μια τέτοια κίνηση.

Σημειώνεται ότι στην Ηλεία εκκενώθηκαν προληπτικά δεκαεννέα κοινότητες από το μεσημέρι της Τετάρτης που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή Ηράκλεια, με πλέον πρόσφατη την εντολή που δόθηκε στις 3 το μεσημέρι, για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Φρίξα. Αναλυτικά έχουν εκκενωθεί προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, ‘Ανω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Πριν από λίγο δόθηκε εντολή να εκκενωθούν άλλες δέκα κοινότητες και συγκεκριμένα  οι κοινότητες: Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα.

Το μέτωπο της Μεσσηνίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Το απόγευμα της Πέμπτης αποφασίστηκε να εκκενωθούν τα χωριά Άνω και Κάτω Μέλπεια, καθώς και το Διαβολίτσι. Από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν εκκενωθεί άλλες έξι και συγκεκριμένα οι κοινότητες: Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας είναι σε εξέλιξη. Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Καρνάσι, ώστε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, προς κατοικημένη περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΜΕ, ότι «Είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά» και «πρόσθεσε ότι το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι