ΣΧΟΛΙΟ

Από τη ζωοκτονία στην ανθρωποκτονία, μία δρασκελιά δρόμος…

Από τη ζωοκτονία στην ανθρωποκτονία, μία δρασκελιά δρόμος…, Κόμπρα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ειδησεογραφία φωτίζει περιστατικά ζωοκτονίας, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο δράστης προφυλακίζεται γι’ αυτό. Επιτέλους, γιατί οι ειδικοί μας έχουν προειδοποιήσει: η ζωοκτονία είναι συχνά ο προθάλαμος της ανθρωποκτονίας. Εξάλλου, είναι προφανές. Το τελευταίο περιστατικό είναι ανατριχιαστικό.

Ένας 23χρονος από την Πάτρα έσφαξε με αυτοσχέδια λεπίδα μία γάτα και περιφέρονταν κρατώντας το άψυχο σώμα της στο Νότιο Πάρκο. Μάλλον το βρήκε “διασκεδαστικό” να ξεκοιλιάσει ένα ανήμπορο ζώο και να το περιφέρει σαν τρόπαιο. Πιθανότατα, αγνοούσε τον νόμο 4745/2020 με βάση τον οποίο οδηγήθηκε στις φυλακές, καθώς πλέον η ζωοκτονία είναι κακούργημα.

Πίστευε ο άθλιος ότι θα το έπαιζε τζάμπα δολοφόνος ενός απροστάτευτου ζώου. Από μία άποψη καλύτερα, επειδή στη φυλακή που θα βρεθεί θα έχει όλο τον χρόνο να αναλογιστεί αυτό που έκανε. Και ίσως έτσι σταματήσει και όταν θα αποφυλακιστεί δεν θα κάνει το επόμενο βήμα, να ξεκοιλιάσει άνθρωπο.

Δυστυχώς, στις παραδοσιακές κοινωνίες, οι ατιμώρητες κακοποιήσεις ζώων ήταν μεν η εξαίρεση, αλλά όχι και τόσο σπάνια. Αλλά και τότε, η αναίτια κακοποίηση ενός σκύλου, ή μιας γάτας προκαλούσε την αποδοκιμασία. Πριν έναν αιώνα κάποιος που θα έβλεπε τον 23χρονο να περιφέρει τη σκοτωμένη γάτα, δεν θα ειδοποιούσε την αστυνομία, αλλά σίγουρα θα του έλεγε: «τι σου φταίξε το ζωντανό βρε; Ψυχή έχει κι αυτό». Κι αυτή η φράση συνιστά ηθική καταδίκη.

Κανείς ισορροπημένος άνθρωπος δεν κακοποιεί και πολύ περισσότερο σκοτώνει αναίτια ένα ζώο. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα, αλλά κάθε εποχής. Τι μισανθρωπικές αντιλήψεις έχει άραγε ο 55χρονος που είχε ευνουχίσει τον σκύλο του με τανάλια στην Κρήτη το 2020, «επειδή ήθελε παιχνίδια»; 

Οι ψυχολόγοι έχουν δώσει την απάντηση κι αυτή είναι σαφής: το προφίλ των ανθρώπων που κακοποιούν ζώα, είναι το ίδιο με αυτό που κακοποιούν ανθρώπους. Μην πάμε μακριά. Ελάχιστοι πιστέψαμε τους ισχυρισμούς του πιλότου ότι σκότωσε “εν βρασμώ” την 20χρονη σύζυγο του, όταν την ίδια στιγμή είχε πνίξει το σκυλάκι τους για να κάνει πιο πιστευτό το σενάριο των «αδίστακτων ληστών-εισβολέων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι