ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρνήτρια μέχρι θανάτου – Εισαγγελική έρευνα για ομοϊδεάτες της

Πολιτικές κόντρες και θλιβερές διαψεύσεις με 7.335 κρούσματα και 65 νεκρούς, Όλγα Μαύρου

Σε παρέμβαση εισαγγελέα οδήγησαν τα δημοσιεύματα που περιγράφουν την περίπτωση 54χρονης ασθενούς με κορονοϊό στον Ευαγγελισμό που αρνούνταν, παρά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της, να διασωληνωθεί. Την υπόθεση χειρίζεται η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και η έρευνα δεν αφορά τους γιατρούς που ανέλαβαν την συγκεκριμένη ασθενή, αλλά όσους φέρεται να απέτρεψαν, ή να εμπόδισαν το υγειονομικό προσωπικό από το να τελέσει τα καθήκοντά του.

Τα ακριβή αδικήματα που διερευνώνται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γεώργιο Νούλη, περιλαμβάνουν την θανατηφόρο έκθεση, την ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα, αλλά και παραβάσεις της νομοθεσίας περί μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η γυναίκα που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και παρά το χαμηλό οξυγόνο της, αρνήθηκε κατηγορηματικά τη διασωλήνωση.

Ζήτησε μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες την εκπροσώπησή της από δικηγόρο, έτσι ώστε να μην διασωληνωθεί παρά τη θέλησή της από την ομάδα γιατρών που τη φρόντιζε. Αξιοποίησε μάλιστα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φαίνεται να έγραψε «Βοήθεια. Με διασωληνώνουν ενάντια στην θέληση μου. […] Ευαγγελισμός, δωμάτιο 660. Ενημερώστε όποιον μπορεί να με βοηθήσει».

Οι γιατροί βλέποντας την κατάσταση της υγείας της 54χρονης να επιδεινώνεται ζήτησαν απόφαση εισαγγελέα ώστε να προχωρήσουν σε διασωλήνωση, την οποία και έλαβαν. Προχώρησαν τη διαδικασία, όμως φαίνεται πως έγινε πολύ αργά, καθώς η γυναίκα έχασε τελικά τη μάχη και απεβίωσε. Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε και ο σύζυγός της μέσω Facebook. «Σήμερα στις 13:16 αυτός ο άγγελος, ο δικός μου άγγελος, το κορίτσι μου, πέταξε από την αγκαλιά μου για τους ουρανούς» αναφέρει σε ανάρτησή του.

Η νέα μετάλλαξη Mu

Η όλη υπόθεση αποτελεί ενδεικτική του πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει η παραπληροφόρηση, ειδικά σε θέματα υγείας, την στιγμή που ήδη σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Mu στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού να αντικαταστήσει αυτό της Δέλτα.

«Η μετάλλαξη Mu ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από τη Δέλτα» ανέφερε, ενώ ο ίδιος αποδίδει την εμφάνιση και μετάδοση πολλών διαφορετικών μεταλλάξεων στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.«Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», δηλώνει ο καθηγητής.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή η Mu αφορά περί το 1% των παγκοσμίων κρουσμάτων, φαίνεται να είναι έτοιμη να επικρατήσει έναντι άλλων στελεχών σε Κολομβία (που είναι άλλωστε και η χώρα “προέλευσης” της) και Εκουαδόρ. Και οι δύο χώρες πάντως βρίσκονται ιδιαίτερα χαμηλά στο ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού τους. Ο κ. Γώγος άφησε βέβαια ανοιχτό και το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη μετάλλαξη να εξαφανιστεί όπως συνέβη και με άλλες προηγούμενες, ενώ έκανε λόγο και για μια νέα φάση της πανδημίας, που θα συνδυαστεί με μεταφορά του ιού από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και θα νοσήσουν άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι