ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρπάχτηκαν στον αέρα επιδημιολόγοι: Ήρθε η Δέλτα ή είναι ακόμη στο δρόμο;

Αρπάχτηκαν στον αέρα επιδημιολόγοι : Ήρθε η Δέλτα ή ειναι ακόμηστο δρόμο;

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση για τα μέτρα και την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα, όταν συνέπεσαν στο ίδιο κανάλι (Open) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, οι απόψεις των οποίων διίστανται σε πολλά ζητήματα, αλλά συνήθως δεν τυχαίνει να είναι καλεσμένοι ταυτόχρονα στο ίδιο  πάνελ.

Συγκεκριμένα, η κα Λινού είπε ότι η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα και στο γεγονός ότι «καθυστερήσαμε να κατανοήσουμε ότι έρχεται νέο κύμα παρά το γεγονός ότι δύο μέρες μετά τη χαλάρωση των μέτρων είδαμε τα πρώτα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης». Εν συνεχεία η ίδια υποστήριξε, ότι επειδή δεν είμαστε εμβολιασμένοι σε υψηλό ποσοστό και η μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από την αρχική (κινεζική), είναι σαν να μην είμαστε εμβολιασμένοι.

Ο κ. Βασιλακόπουλος “αρπάχτηκε” και είπε «αυτά που λέτε επιστημονικά δεν στέκουν, βγάλατε ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν και ότι έχει έρθει η Δέλτα». Η κα Λινού αντέδρασε «Δεν είπα αυτό». Ο κ. Βασιλακόπουλος επέμεινε ότι «αυτά δεν ευσταθούν, το στέλεχος Δέλτα δεν έχει επικρατήσει ακόμα στην Ελλάδα». Η κα Λινού είπε «Ναι, αλλά θα επικρατήσει». Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε «Ε, άμα επικρατήσει, τότε θα δούμε τι θα κάνουμε» η κα Λινού πήγε κάτι να πει και εκείνος είπε «Θα με ακούσετε, είπατε δημόσια ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά στο στέλεχος Δέλτα» και η κα Λινού είπε «δεν καταλάβατε», με εκείνον να λέει ειρωνικά «ναι, εντάξει, εγώ δεν κατάλαβα».

Εκείνη τότε είπε «είναι απλά μαθηματικά» και επανέλαβε το σκεφτικό της πιο αναλυτικά (μεγαλύτερη μεταδοτικότητα με λίγους εμβολιασμένους είναι σαν να έχουμε μισή μεταδοτικότητα με κανένα εμβολιασμένο, δηλαδή κατ΄ αναλογία) όμως επέμεινε για τη Δέλτα, λέγοντας «αν αναλύσουμε σωστά αυτά τα 1.800 κρούσματα, θα δούμε ότι μεγάλο ποσοστό είναι πολύ πιθανό να ανήκει στην Δέλτα».

Κόντρα για τη Δέλτα

Ο κ. Βασιλακόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει ακόμα επικρατήσει στην Ελλάδα. Αμφότεροι πάντως συμφώνησαν ότι το μέτρο του διαχωρισμού των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας είναι λάθος, καθώς αντίστοιχο παράδειγμα είδαμε με το κάπνισμα και τους υποτιθέμενους χώρους καπνιστών. Επέμειναν και οι δύο, οι νέοι να προτιμούν τους ανοιχτούς, υπαίθριους χώρους.

«Δεν μπορείς να μεταφέρεις την ευθύνη στον επιχειρηματία. Πιο εφαρμόσιμο είναι να εισέρχονται μόνον οι εμβολιασμένοι στους εσωτερικούς χώρους. Δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν οι κλειστοί χώροι. Στους κλειστούς χώρους θα λειτουργήσουν τα κλιματιστικά, τα οποία υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι επιτείνουν τη μετάδοση του ιού», είπε η κυρία Λινού.

«Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε καθολική απαγόρευση μεικτών μαγαζιών σε κλειστούς χώρους. Να γίνει από τώρα για να το εμπεδώσουμε, δεν μπορούμε πλέον να διασκεδάζουμε όπως παλιά» επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.«Το θέμα είναι τα μπουζούκια, για τα οποία ακούστηκαν απίστευτες αστειότητες από καλλιτέχνες υγιεινολόγους και γιατρούς στην τηλεόραση, είναι τα μαγαζιά που θέλουν να διασκεδάσουν. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε έτσι», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι