Διαδικτυακό μπούλινγκ στον “ασθενή Ο” – Μία γυναίκα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Διαδικτυακό μπούλινγκ στον "ασθενή Ο" – Μία γυναίκα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, Νεφέλη Λυγερού

Όταν ενέσκηψε η πανδημία δεν αφύπνισε μονάχα μία αίσθηση αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης. Ταυτόχρονα, λειτούργησε και σαν λάδι στη φωτιά για τη διάχυση καχυποψίας και φόβου. Ηλικιωμένοι αντιμετώπιζαν(ουν) παιδιά και εγγόνια σαν πιθανές εστίες μόλυνσης, γείτονες μαλώνουν για το αν τηρήθηκε η ενδεδειγμένη απόσταση στο σούπερ μάρκετ και ούτω καθεξής.

Αναλογιστείτε να βρίσκεται κάποιος στο στόχαστρο, κατηγορούμενος ότι αυτός ευθύνεται που εξαπλώθηκε ο ιός στον πλανήτη! Όσο κι αν μοιάζει παράδοξο αυτό συνέβη στις αρχές του 2020. Σε αυτή τη δεινή θέση βρέθηκε η Μάτζι Μπενάσι, μια υπάλληλος στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μητέρα δύο παιδιών.

Βρέθηκε στη δίνη όταν κατηγορήθηκε από θιασώτες διαφόρων θεωριών συνωμοσίας ότι αποτέλεσε τον “ασθενή Ο”. Αυτή δηλαδή που εισήγαγε τον ιό στην Κίνα και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή τη θεωρία κυκλοφορούσαν εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί, ανυπόγραφα άρθρα και τρολς που –σύμφωνα με όσα είχε τότε καταγγείλει η ίδια– σχετίζονταν με το κινεζικό καθεστώς.

Μία απλή γυναίκα βρέθηκε εν μέσω πυρών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως προς το πού και υπό ποιες συνθήκες ξεκίνησε η πανδημία. Οι φήμες ξεκίνησαν τον Μάρτιο, καιρό μετά τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα. Αιτία η συμμετοχή της τον Οκτώβριο του 2020 στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες, ουσιαστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στρατιωτικών, οι οποίοι είχαν φιλοξενηθεί το φθινόπωρο του 2020 στη Γουχάν της Κίνας.

Η Μάτζι Μπενάσι συμμετείχε στους αγώνες ποδηλασίας και εκεί υπέστη ένα ατύχημα στον τελευταίο γύρο, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα πλευρό και να υποστεί διάσειση. Εκατοντάδες αθλητές από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν στους αγώνες. Ο τραυματισμός της, όμως, και κυρίως η δημόσια απομάκρυνσή της με φορείο, συνέβαλαν στην στοχοποίησή της.

Σαν κακό όνειρο

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στην όλη ιστορία είναι ότι η συγκεκριμένη δεν παρουσίασε συμπτώματα, ούτε νόσησε ποτέ από τον ιό. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια και ο σύζυγός της αναφέρονταν από κινεζικά μέσα ενημέρωσης ως «εκείνοι που έφεραν τον κορονοϊό στην Κίνα». Σαν να μην έφτανε αυτό, η διεύθυνση και φωτογραφίες τους δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κλείσουν όλους τους λογαριασμούς που διατηρούσαν στα σόσιαλ μίντια, εξαιτίας των χιλιάδων απειλητικών μηνυμάτων.

Σε μία συνέντευξή της στο CNN Business η Μάτζι Μπενάσι είχε δηλώσει ότι ένιωθε «σαν να ξυπνάει από ένα κακό όνειρο, μόνο και μόνο για να βρεθεί σε έναν εφιάλτη κάθε μέρα». Μολονότι η ζωή της και του συζύγου της Ματ είχε ανατραπεί, εξακολούθησαν να εργάζονται. Η Μάτζι ήταν αξιωματικός ασφαλείας του Αμερικανικού Στρατού στη Βιρτζίνια. Ο σύζυγός της ήταν αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και τώρα εργαζόταν στο Πεντάγωνο.

Οι δυο τους είχαν υποστηρίξει ότι η επαγγελματική ιδιότητά τους δεν τους είχε προφυλάξει από το διαδικτυακό μπούλινγκ. Έκαναν μία απόπειρα να προστατευτούν, κατεβάζοντας κάποια από τα χιλιάδες βίντεο που αναπαράγονταν και τα οποία τους στοχοποιούσαν. Είχαν επικοινωνήσει με δικηγόρο, ο οποίος τους είχε πει ότι δυστυχώς «λίγα είναι αυτά που μπορούν να κάνουν» για να αμυνθούν. Την ίδια απάντηση είχαν πάρει και από την αστυνομία της περιοχής τους.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι δεν βρίσκονταν μόνο Κινέζοι πίσω από το διαδικτυακό μπούλινγκ. Ο Αμερικανός Τζορτζ Γουέμπ, γνωστός συνωμοσιολόγος με 100.000 ακολούθους και εκατομμύρια προβολές στο YouTube, είχε επίσης κατηγορήσει το ζευγάρι για σχέδιο μόλυνσης του πλανήτη. Είναι αυτό που λέει ο λαός “ου μπλέξεις”…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι