ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εφιάλτης δίχως τέλος στην Εύβοια – Κρίσιμη μάχη για το Πευκί

Εφιάλτης δίχως τέλος στην Εύβοια – Κρίσιμη μάχη για το Πευκί, slpress

Δραματική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, όπου αυτήν την ώρα η κρίσιμη μάχη είναι για το χωριό Πευκί, καθώς η μεγάλη φωτιά έσπασε την γραμμή άμυνας των πυροσβεστών και οι φλόγες φτάνουν πλέον μέχρι τη θάλασσα. Την ίδια ώρα, εκκενώνονται σπίτια και οι κάτοικοι μεταφέρονται στα πλοία που βρίσκονται στην προβλήτα.

Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει τεράστιο μέτωπο και έχει φτάσει στον περιφερειακό δρόμο, ενώ οι πυροσβέστες και κάτοικοι προσπαθούν με κάθε μέσο να μετριάσουν την καταστροφή. Οι πληροφορίες μάλιστα ήθελαν τις φλόγες να έχουν περικυκλώσει το χωριό από τρεις πλευρές. Η μάχη για το Πευκί έδειχνε να έχει χαθεί, ωστόσο, οι κάτοικοι, κράτησαν το χωριό σβήνοντας τις φλόγες με λάστιχα και κουβάδες. Αυτό επιβεβαίωσαν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ήταν παρόντες και ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό. Η φωτιά άφησε τελικά στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα, αλλά τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Εφιαλτικές ώρες στην Εύβοια

Αντιθέτως στη Γερακιού, στις Γούβες και τον Γαλατσώνα η πυρκαγιά κύκλωσε πολλές φορές, και από διαφορετικές πλευρές, τα χωριά, προκαλώντας πολλές ζημιές. Πρόκειται για το μέτωπο που ξεκίνησε από τον Δρυμώνα και, αν και ένα τμήμα του συγκρατήθηκε στον περιφερειακό δρόμο, το υπόλοιπο συνεχίζει προς Ασμίνι, όπου οργανώνεται νέα γραμμή άμυνας.

Την ίδια ώρα, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, όπου κάηκαν σπίτια, κινείται προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, βοηθούμενο από τη φορά των ανέμων.Στους Γαλατσάδες, πυροσβέστες και πολίτες σβήνουν φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών. Οι ίδιες εικόνες εκτυλίσσονται και στις Γούβες, όπως και στο Αρτεμίσιο, όπου οι κάτοικοι κατάφεραν και αντιμετώπισαν το μεγάλο κύμα της φωτιάς με τις ελάχιστες απώλειες.

Η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, καθώς και η αντιμετώπιση του μετώπου που επιστρέφει από τη Μονοκαρυά, εκτιμάται ότι θα κρίνουν, αν η φωτιά θα περάσει τελικά προς την Ιστιαία και την Αιδηψό. Νωρίτερα, στον οικισμό Τρουπί, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια, και οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους λίγους κατοίκους που παραμένουν στο χωριό να  απομακρυνθούν. Αρκετοί από αυτούς πάντως παρέμειναν και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους.

Σε άλλο σημείο του πύρινου μετώπου, η φωτιά έχει κυκλώσει τον οικισμό Καστρί, ενώ, σύμφωνα με όσα είπε νωρίτερα στην ΕΡΤ  ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, «η πυρκαγιά έχει φτάσει στον κάμπο της Ιστιαίας στα νότια όρια, αφού κατέκαψε τα ημιορεινά». Ο ίδιος ενημέρωσε ότι επιχειρούν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά δεν επαρκούν. Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι όλοι οι πολίτες είναι ασφαλείς.

Συνεχείς έλεγχοι για εγκλωβισμένους

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα και για αρκετή ώρα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν την πτήση εναέριων μέσων πυρόσβεσης, ενώ παραλλήλως δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη τη Δυτική Φθιώτιδα, τη Σπερχειάδα και τη Λαμία.

Εντωμεταξύ, με εντολή λιμενάρχη δεν επιτρέπεται πλέον η μετακίνηση πολιτών με τα φέρυ μποτ από Αρκίτσα προς Αιδηψό, παρά μόνον πυροσβεστών που εμπλέκονται στην κατάσβεση. Την ίδια ώρα, στις παραλίες της βορειοανατολικής Εύβοιας, σκάφη του Λιμενικού,  με τη συνδρομή σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κάνουν συνεχώς ελέγχους για τυχόν εγκλωβισμένους. Σύμφωνα με το Λιμενικό, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, απεγκλωβίστηκαν 23 άτομα από διάφορες παραλίες και μεταφέρθηκαν στο Πευκί.

Ο Χαρδαλιάς για την Εύβοια

Στην βραδινή ενημέρωση για τα μέτωπα των πυρκαγιών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε για ένα δύσκολο βράδυ στην Εύβοια, διαβεβαιώνοντας παραλλήλως ότι το Πυροσβεστικό Σώμα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και το Λιμενικό και η ΕΛ.ΑΣ., καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, στα πολλαπλά μέτωπα, για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες. Επισήμανε επίσης, ότι οι δυνάμεις στην Εύβοια έχουν ενισχυθεί σημαντικά, ενώ για την κατάσταση στην Αττική σημείωσε ότι συνεχίζει να βελτιώνεται.

Το μεσημέρι, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε πει ότι «τεράστια είναι και η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων από τις Ένοπλες δυνάμεις, από την Ελληνική Αστυνομία, από το Λιμενικό Σώμα, από τους εθελοντές μας, αλλά και την Περιφέρεια και την Τοπική αυτοδιοίκηση». Ο ίδιος εξήγησε ότι στην Εύβοια οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν δύο κυρίως μέτωπα και αναφερόμενος ειδικά στο βόρειο τμήμα είπε ότι «οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 4 μποφόρ, οδηγούν την πυρκαγιά προς τους παραλιακούς οικισμούς».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέμεινε ότι στην Εύβοια επιχειρούν 17 εναέρια μέσα (οκτώ σε κάθε έξοδο συν 1 Beriev) και πρόσθεσε ότι, “λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας η προσπάθεια των χειριστών επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα όταν το μέτωπο είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι