ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Kόλαση στην Εύβοια – Τι είπε ο Χαρδαλιάς για τα εναέρια μέσα

Πύρινη κόλαση στην Εύβοια – Που κατευθύνεται το πύρινο μέτωπο

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια  με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και κατοίκους να προσπαθούν να το περιορίσουν. Στη μάχη έχουν ριχτεί από το πρωί και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς και το ρωσικό μεγαθήριο Beriev. Οι φλόγες, ωστόσο έφτασαν στις Γούβες, τις οποίες νωρίτερα η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τους κατοίκους της να εκκενώσουν προς Ιστιαία.

Μήνυμα για εκκένωση στάλθηκε, μέσω του 112, και για τα χωριά Πευκί, Αρτεμίσιο και  Βουλίκι. Το μέτωπο αυτό έχει πορεία προς το Αρτεμίσιο και το Πευκί. Την ίδια ώρα ένα άλλο, τεράστιο, μέτωπο κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται πολύ κοτά στο χωριό. Σημειώνεται ότι στο Πευκί βρίσκονται από χθες Σάββατο, σε  ετοιμότητα, δυο πλοία του Λιμενικού και τέσσερα Ferry Boat για να βοηθήσουν σε περίπτωση εκκένωσης της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες. Τα χωριά αυτά θεωρούνται κομβικά, καθώς, αν η φωτιά περάσει και απο εκεί, θα βρεθεί πλέον πάνω από την Αιδηψό. Στο νότιο τμήμα της φωτιάς, οι ομάδες πυροπροστασίας που ήρθαν στη χώρα μας από την Ουκρανία και τη Ρουμανία  ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, αλλά κια λίγο βορειότερα, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στο μέτωπο αυτό, όπουβοηθούν και οι άνεμοι, δεν προβλέπεται γιατην ώρα κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς προς το νότο.

Ο Χαρδαλιάς για την Εύβοια

Οι κάτοικοι, σε όλα τα μέτωπα, καταγγέλλουν πάντως ότι δεν υπήρχαν εναέρια μέσα πυρόσβεσης, για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις μικρές εστίες, πριν εξελιχθούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Εύβοια ενισχύονται συνεχώς και «όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας».

Κατά τον Νίκο Χαρδαλιά «τεράστια είναι και η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων από τις Ένοπλες δυνάμεις, από την Ελληνική Αστυνομία, από το Λιμενικό Σώμα, από τους εθελοντές μας, αλλά και την Περιφέρεια και την Τοπική αυτοδιοίκηση». Ο ίδιος εξήγησε ότι στην Εύβοια οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν δύο κυρίως μέτωπα και αναφερόμενος ειδικά στο βόρειο τμήμα είπε ότι «οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 4 μποφόρ, οδηγούν την πυρκαγιά προς τους παραλιακούς οικισμούς».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέμεινε ότι στην Εύβοια επιχειρούν 17 εναέρια μέσα (οκτώ σε κάθε έξοδο συν 1 Beriev) και πρόσθεσε ότι, “λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας η προσπάθεια των χειριστών επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα όταν το μέτωπο είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Προβλήματα και παρατράγουδα

Την ίδια ώρα, οι επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αναζητούν εναγωνίως ξενοδοχεία ή ακόμα και κλειστά γήπεδα, για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές και όσοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα χωριά τους. Πλέον αναζητούν χώρους στα Καμένα Βούρλα, τον Ορχομενό, τη Θήβα, τη Λιβαδειά και τη Λαμία, ακόμη και στη Σκιάθο, τη Σκόπελο, τη Σκύρο και την Αλόννησο, καθώς οι δυνατότητες της Εύβοιας και των κοντινών περιοχών έχουν εξαντληθεί. Μάλιστα ο προγραμματισμός τους ανατρέπεται συνεχώς, καθώς διαρκής είναι και η μεταφορά εκτοπισμένων από τη Βόρεια Εύβοια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί ώρες, όσοι κάτοικοι και παραθεριστές εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους στη Βόρεια Εύβοια για να γλιτώσουν από τη φωτιά, αναγκάζονταν να στηθούν στην ουρά στην Αιδηψό και να πληρώσουν εισιτήριο για να επιβιβαστούν στο ferry boat. Μετά από καταγγελίες και έντονες διαμαρτυρίες, δόθηκε τελικά εντολή από τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, η μετακίνηση επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και του Αγιοκάμπου να γίνεται χωρίς επιβάρυνση των εκτοπισμένων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι