Έκτακτη ανάγκη σε Δήμους της Θεσσαλίας – Κόντρες σεισμολόγων

Έκτακτη ανάγκη σε Δήμους της Θεσσαλίας – Κόντρες σεισμολόγων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ο δήμος Τυρνάβου και η δημοτική Ενότητα Ποταμιάς στην Ελασσόνα, καθώς και ο δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και των συνεπειών από την ισχυρή σεισμική δόνηση της 3ης Μαρτίου και τον νέο, επίσης ισχυρό, σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Την ίδια ώρα, παραμένουν οι ανησυχίες των σεισμολόγων, οι οποίοι έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την ιδιαιτερότητα του φαινομένου.

Σήμερα Παρασκευή έγινε γνωστό ότι τοποθετήθηκαν στην περιοχή του σεισμικού όγκου νέοι σεισμογράφοι, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση του μετασεισμικού φαινομένου. Αυτό δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος μετέχει σε συνάντηση σεισμολόγων, στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου, η οποία  γίνεται για να εξετάσουν το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Στη συνάντηση μετέχουν μεταξύ άλλων ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Νωρίτερα, ο  περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ζήτησε «να μην ισχύσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας από αύριο, καθώς η περιοχή έχει ενταχθεί στο βαθύ κόκκινο», ενώ παραλλήλως πλήττεται από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

Τι ζητούν οι δήμαρχοι

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι οποίοι ζήτησαν επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί των μετακινήσεων στους πολίτες και να γίνει άμεση άρση της ένταξης της περιοχής στο “βαθύ κόκκινο” λόγω της πανδημίας.

Οι δήμαρχοι επικαλέστηκαν τις ειδικές συνθήκες που έχουν προκύψει στην περιοχή, εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων, και ζήτησαν να εμβολιασθούν άμεσα και κατά προτεραιότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι στην βοήθεια που παρέχεται προς τους σεισμόπληκτους, καθώς και όλοι οι κάτοικοι της ίδιας περιοχής. Παραλήλως, ζήτησαν την αποστολή μεγάλων οικίσκων και κοντέινερς στα σεισμόπληκτα χωριά, ώστε να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των υπηρεσιών και των κατοίκων.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας μετέβησαν στο Δαμάσι για να συμμετάσχουν στην σύσκεψη των  σεισμολόγων, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Σύμφωνα με όσα είπε ο Περιφερειάρχης, το πόρισμα των σεισμολόγων για τον δεύτερο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ θα είναι έτοιμο τη Δευτέρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι όλη η επιστημονική κοινότητα βρέθηκε στο Δαμάσι για να παρακολουθήσει το φαινόμενο και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το 70% των μετασεισμών σημειώνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον κύριο σεισμό. Απευθυνόμενος τέλος στους κατοίκους τους κάλεσε να κλείσουν τα αυτιά τους στις φήμες και να ακούν μόνο τους ειδικούς.

Το φαινόμενο Ελασσόνα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ήδη από τον σεισμό της Τετάρτης, οι σεισμολόγοι εξέφρασαν προβληματισμούς, οι οποίοι εντάθηκαν μετά την δεύτερη, εξίσου ισχυρή, δόνηση. Αμέσως μετά τον δεύτερο σεισμό των  5,9 Ρίχτερ, ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα. Ερωτηθείς μάλιστα, εάν αυτή η δραστηριότητα ήταν αναμενόμενη απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα» είπε.

Σήμερα, με νεότερες δηλώσεις του, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «έχουμε ένα νέο σημείο που έδωσε ένα νέο κύριο σεισμό», ενώ εκτίμησε ότι «η σεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει μερικές εβδομάδες και ο μεγαλύτερος μετασεισμός που μπορεί να δώσει, θα φτάσει τα 5, 4 ρίχτερ». Δεν πρόκειται για έναν τυπικό μετασεισμό που έχει διαφορά μίας μονάδας με τον κύριο σεισμό. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο αλλά έχει ξανασυμβεί, σημείωσε ο επίσης καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης.

Αντίθεση άποψη εξέφρασε, ωστόσο, ο Άκης Τσελέντης, ο οποίος μιλώντας στο newsit.gr σημείωσε πως το χθεσινοβραδινό 5,9 ήταν ένας ισχυρός μετασεισμός των 6 Ρίχτερ που χτύπησαν την Ελασσόνα την Τετάρτη 3 Μαρτίου. «Είναι ένα μετασεισμός, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο σεισμογενή χώρο που έδωσε και τον σεισμό των 6 ρίχτερ. Είναι ένα ρήγμα που περιβάλλεται από άλλα μικρότερα ρήγματα, είναι δηλαδή μια συστοιχία ρηγμάτων. Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς πάνω σε αυτόν τον μετασεισμό, οι οποίοι θα τραβήξουν σε βάθος χρόνου. Θα πάρει μήνες για να εκτονωθεί η κατάσταση και οι  μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 5, 7 ρίχτερ» εξήγησε ο ίδιος.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Το αίτημα των κατοίκων έγινε τελικά δεκτό και, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «στη Λάρισα αναστέλλεται η ένταξη στο “βαθύ κόκκινο”, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας» είπε χαρακτηριστικά. Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Στη διάρκεια της σημερινής ημέρας έγιναν αυτοψίες σε 941 κτίρια, τα 841 από τα οποία αφορούν κατοικίες. Από αυτές οι 520 κρίθηκαν μη κατοικήσιμες. Επίσης, ελέγχθηκαν 22 επαγγελματικοί χώροι, από τους οποίους οι 12 είναι ακατάλληλοι προς χρήση. Σε ό,τι αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τα 26 που ελέγχθησαν, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι