Επιδόματα μαϊμού 26 δισ. – Χιλιάδες Αμερικανοί στο έλεος απατεώνων

"Επιδόματα μαϊμού" 26 δισεκατομμυρίων – Χιλιάδες Αμερικανοί στο έλεος απατεώνων, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται ότι έχουν “διεκδικήσει” τα οργανωμένα κυκλώματα απατεώνων στις ΗΠΑ, από ψευδείς αιτήσεις για τακτικά και έκτακτα επιδόματα λόγω του κορωνοϊού. Σε δεκάδες πολιτείες, οι τοπικές και οι ομοσπονδιακές Αρχές βρίσκονται επί ποδός για να εντοπίσουν τους απατεώνες που σφετερίζονται τα χρήματα των πραγματικών δικαιούχων. Στην προσπάθειά τους, όμως, έχουν θέσει μια σειρά νέων περιορισμών που στην πράξη έχουν αποκλείσει πραγματικούς δικαιούχους από χρήματα που τα έχουν ανάγκη.

Το πρόβλημα είχε ξεκινήσει από το Μάιο, όταν έγιναν καταγγελίες για οργανωμένα κυκλώματα που στοχοποιούσαν τοπικές υπηρεσίες απασχόλησης, αξιοποιώντας την αναμπουμπούλα και τα προβλήματα που η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες είχαν δημιουργήσει. Όπως είναι γνωστό, ποτέ άλλοτε δεν είχαν εισρεύσει στα κατά τόπους υποκαταστήματα των οργανισμών απασχόλησης τόσοι πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα. Και η ανάγκη να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις το συντομότερο δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο τους.

Συνολικά, στους τρεις μήνες που διήρκεσε η κρίση του κορωνοϊού έγιναν 44 εκατομμύρια αιτήσεις για επίδομα ανεργίας! Με παλιάς τεχνολογίας υπολογιστές και περιορισμένο προσωπικό, οι υποχρηματοδοτημένες δημόσιες υπηρεσίες των πολιτειών δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στις καταβολές των χρημάτων.

Ταυτόχρονα, έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα προγράμματα που προβλέπει το πακέτο 2 τρισ. δολαρίων που νομοθετήθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης βοήθειας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβανόταν η ένταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων σε “δίχτυ ασφαλείας” και νέο εφάπαξ βοήθημα 600 δολαρίων για όλους τους πολίτες, που έπρεπε να καταβληθεί ως τα τέλη Ιουλίου.

Το πρόβλημα των ψευδών αιτήσεων υπέπεσε στην αντίληψη των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες ειδοποίησαν για το θέμα συνολικά επτά πολιτείες, αρχικά, προειδοποιώντας ότι το πρόβλημα θα εξαπλωνόταν σε όλη τη χώρα. Μάλιστα εντόπισαν ότι η εγκληματική δραστηριότητα που αφορούσε σε πλαστοπροσωπίες ξεκίνησε από κύκλωμα στη Νιγηρία, που πιθανώς να εκμεταλλεύθηκε “διαρροές” εγγράφων και κυβερνοεπιθέσεις που είχαν συμβεί παλαιότερα.

Η “σκούπα” επηρεάζει και πραγματικούς δικαιούχους

Υπολογίζεται ότι έχουν εντοπιστεί δεκάδες χιλιάδες “ύποπτες” περιπτώσεις αιτούντων που πιθανώς έκλεψαν τα προσωπικά στοιχεία ανύποπτων εργαζομένων ώστε να αποσπάσουν τα χρήματα που αυτοί δικαιούνταν. Από το Μίσιγκαν ως την Πενσυλβάνια, τη Λουιζιάνα ως την Ουάσιγκτον, επανεξετάζονται παλιές αιτήσεις και “παγώνουν” οι πληρωμές για ορισμένες από αυτές.

Στο Μέιν, για παράδειγμα, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ακυρώθηκαν πάνω από 12.000 νέες αιτήσεις. Η πολιτεία της Πενσυλβάνια έχει “παγώσει” συνολικά 58.000 αιτήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες πάντως επιβεβαιώθηκαν ως αυθεντικές. Στην Ουάσιγκτον, υπολογίζεται ότι έχουν αποσπαστεί 650 εκατ. από τους απατεώνες και έχουν ήδη ανακτηθεί τα μισά.

Δυστυχώς, η επιθετική τακτική εντοπισμού των ύποπτων αιτήσεων είχε ως αποτέλεσμα να παύσουν οι πληρωμές και ανθρώπων που δεν είναι απατεώνες. Σε πολλές περιπτώσεις είναι άτομα που περίμεναν για πολλές εβδομάδες μέχρι να πάρουν το πρώτο βοήθημα μέσα στην κρίση.

Πλήθος ενημερωτικών σημειωμάτων απεστάλησαν μέσα στο Μάιο, ζητώντας από τους δικαιούχους να σπεύσουν να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους στις υπηρεσίες ασφάλισης. Ήδη, όμως, και παρά την επαλήθευση, το επίδομα ανεργίας είχε ήδη διακοπεί. Εν τω μεταξύ, μη κερδοσκοπικοί σύλλογοι ανέργων καταγγέλλουν, πλέον, ότι ενώ οι κρατικές υπηρεσίες δεσμεύονταν για ολιγοήμερη διακοπή πληρωμών, υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι που δεν έχουν λάβει τίποτα για πάνω από μήνα.

Όπως λένε, επηρεάζονται όχι μόνο πολίτες που λαμβάνουν βοήθεια αλλά και αιτούντες των οποίων η υπόθεση δεν έχει εξεταστεί ακόμα. «Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το λύσουμε, και να εξασφαλίσουμε ότι νόμιμοι αιτούντες θα εισπράξουν τα επιδόματα», ήταν η απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Ασφάλισης στην πολιτεία Ουάσιγκτον, Σούζι Λεβίν, η οποία εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια να ανιχνευθούν οι πολίτες που έπεσαν θύματα των απατεώνων χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς χρησιμοποιήθηκαν τα δικά τους στοιχεία για να γίνουν αιτήσεις επιδομάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι