ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιτροπή Ειδικών: Από “μικρό-ευέλικτο σχήμα” στα 60 μέλη

Τι εισηγήθηκε για τα περιοριστικά μέτρα η Επιτροπή των Ειδικών

“Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης Πανδημίας”, θεσμοθέτησε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, με γενικό συντονιστή τον καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και αναπληρώτρια την καθηγήτρια ΜΕΘ – Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου. Όμως οι άλλες ιατρικές σχολές είναι απούσες, όπως και άλλοι φορείς που εκπροσωπούνταν στην 33μελή.

Η Επιτροπή θα γνωμοδοτεί σε ερωτήματα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου, θα επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα και συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής σε κλινικές μελέτες, θα εισηγείται κοινά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID, θα οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις προς τους φοιτητές και την κοινότητα, δράσεις ενημέρωσης προς το κοινό και εθελοντικές συμβουλευτικές δράσεις σχετιζόμενες με την δημόσια υγεία και την πανδημία.

Επιπλέον, θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας. Μέχρι πριν από τρεις ημέρες ο υπουργός Υγείας δήλωνε ότι η 33μελής Επιτροπή μένει ως έχει. Τώρα το τοπίο είναι θολό για το ποιος θα κάνει τι ακριβώς και τι θα εισηγούνται όσα μέλη της 33μελούς Επιτροπής δεν είναι πανεπιστημιακοί της Αθήνας, ή αν “θα περνάει” η γνώμη της 33μελους ή της 60μελούς. Πάντως τα περισσότερα μέλη της 60μελούς ήταν ήδη στην 33μελή.

Τεκμαίρεται ότι η νέα “σούπερ” Επιτροπή δημιουργήθηκε επειδή η 33μελής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει υποστεί κόπωση και “παρουσιάζει” κατά καιρούς μια σχετική πολυφωνία που ίσως δεν είναι επιθυμητή και αρεστή στην κυβέρνηση, ή δεν την διευκολύνει επαρκώς στην λήψη αποφάσεων. Είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν οκταμελής, αλλά η προσπάθεια μάλλον προσέκρουσε στο “γιατί αυτός και όχι εγώ”.

Τώρα στους 60 μοιράζονται αρμοδιότητες και κρατούνται προσωπικές ισορροπίες, εκτός και αν διαμαρτυρηθούν εύλογα η Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου ή της Κρήτης ή των Ιωαννίνων. Η Επιτροπή τυπικά αποτελεί πρωτοβουλία της Σχολής, όμως αφού θα γνωμοδοτεί προς την κυβέρνηση, ουσιαστικά αναπληρεί την 33μελή. Με τους 60 πανεπιστημιακούς η κυβέρνηση πάντως έχει και το άλλοθι, ή την βάσιμη αιτιολογία ότι σχηματίζεται “μια αντικειμενική και αμιγώς ακαδημαϊκή Επιτροπή”.

“Η πανδημία τελειώνει”

Επιπλέον, η γενική “γραμμή” είναι ότι η πανδημία όπου να΄ ναι τελειώνει και η χώρα για να συνέλθει οικονομικά πρέπει να μπει στην μετά-covid εποχή, παρότι ο κορονοϊός είναι απολύτως παρών με 30-40 νεκρούς την ημέρα. Σε αυτό η κυβέρνηση απαντά ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι ανεμβολίαστοι και ουσιαστικά θεωρεί το θέμα λήξαν και ευθύνη των μη εμβολιασμένων. Οι εμβολιασμένοι νεκροί δεν αναφέρονται καν, ως παράπλευρες απώλειες της “επανόδου στην κανονικότητα”.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έγινε και άλλη κίνηση από την Ιατρική Αθηνών, που επικαλούμενη την -κατά την γνώμη της- ύφεση της πανδημίας, αποφάσισε εν μέσω τέταρτου κύματος να πάψουν να λειτουργούν ως κλινικές Covid οι πανεπιστημιακές κλινικές. Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την ΕΙΝΑΠ και τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Η ΕΙΝΑΠ χαρακτήρισε μάλιστα την κίνηση αυτή “λιποταξία” και απαίτησε η κυβέρνηση να μην κάνει δεκτή την μονομερή απόφαση του αθηναϊκού πανεπιστημίου να “αποσύρει” από την μάχη τις περίπου 62 πανεπιστημιακές κλινικές “της” Ιατρικής Αθηνών.

Οι περισσότερες πανεπιστημιακές κλινικές συνεχίζουν προς το παρόν να νοσηλεύουν  ασθενείς με COVID και η σχολή ανακοίνωσε ότι κακώς τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πλέον οι πανεπιστημιακοί δεν θα νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό. Εντούτοις η Ιατρική κακώς διαμαρτύρεται, καθώς υπήρξε σαφέστατη ανακοίνωσή της πριν από ένα μήνα με απόφαση των καθηγητών της και η οποία ανέφερε μάλιστα και το λόγο: οι πανεπιστημιακές κλινικές πρέπει να ξαναρχίσουν να λειτουργούν καθαρά για την εκπαίδευση των νέων γιατρών αλλά και για τα ειδικά νοσήματα που δεν μπορούν -κατά την Ιατρική Αθηνών- να αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι.

Τα μέλη της 60μελούς Επιτροπής κατά αλφαβητική σειρά – όπως ιδιαιτέρως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση – είναι διδάσκοντες στο ΕΚΠΑ στα επιστημονικά πεδία: λοιμωξιολογία, πνευμονολογία, ΜΕΘ, επιδημιολογία – στατιστική, μικροβιολογία, ανοσολογία: Αναστασοπούλου Κ., Αντωνιάδου Α., Βασιλακόπουλος Θ., Βασιλειάδης Ι., Βρυώνη Γ., Γιαμαρέλλος-Μπούρμπουλης Ε., Γκράτζιου Γ., Γοργούλης Β., Γουλές Α., Δημητρούλια Ε., Δημόπουλος Γ., Δημοπούλου Ι., Ευαγγέλου Κ., Ζακυνθινός Σ., Ζαούτης Θ., Καλομενίδης Ι., Καπαρός Γ., Καρακατσάνη Α., Κατσαούνου Π., Καψογεώργου Ε., Κοτανίδου Α., Κουλούρης Ν., Κουμάκη Β., Κουτσούκου Α., Λάγιου Π., Λουκίδης Σ., Μάγειρα Ε., Μαγιορκίνης Γ., Μάναλη Ε., Μανουσάκης Μ., Μεντζελόπουλος Σ., Μίχος Α., Μπακάκος Π., Μπενέτου Β., Μπουφίδου Φ., Νάσκα Α., Ορφανός Σ., Παπαδόπουλος Α., Παπαευαγγέλου Β., Παρασκευής Δ., Πουλάκου Γ., Πουρνάρας Σ., Ροβίνα Ν., Ρούτση Χ., Ρούτσιας Ι., Σαμάρκος Μ., Σαμπατάκου Ε., Σιαφάκας Ν., Σπανάκης Ν., Σπυρίδης Ν., Σπούλου Β., Στρατάκος Γ., Σύψα Β., Σύψας Ν., Τσαγκάρης Η., Τσακρής Α., Τσιόδρας Σ., Τσολιά Μ., Χατζηπαναγιώτου Σ., Ψυχογιού Μ..

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι