ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τελικά τίνος μαγαζάκι είναι οι πανεπιστημιακές κλινικές;

Πισωγυρίζουμε στους "αποδεκτούς" 40-50 νεκρούς την ημέρα;, Όλγα Μαύρου

Εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί η, αν μη τι άλλο, αμφιλεγόμενη απόφαση των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας να μην γίνονται στο εξής δεκτοί ασθενείς με κορονοϊό στις πανεπιστημιακές κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων. Η απόφαση αιφνιδίασε όχι μόνον τους συναδέλφους τους γιατρούς ή και καθηγητές σε άλλες σχολές αλλά, ασφαλώς και τους ασθενείς. Δεν ξέρουμε όμως πόσο αιφνιδίασε τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Η ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας, Πειραιά) απειλεί ότι θα δώσει μάχη για να μην υλοποιηθεί η αυθαίρετη και μονομερής αυτή απόφαση και προειδοποιεί ότι η εφαρμογή της θα έχει ποινικές συνέπειες: «Προειδοποιούμε του υπουργούς Υγείας, τους Διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ. αλλά και τη διοίκηση ΕΚΑΒ- ΕΚΕΠΥ πως όποιος συναινέσει στον αποκλεισμό ασθενών Covid-19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές θα είναι υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο», αναφέρει σε έγγραφό της.

Επίσης, η ΕΙΝΑΠ θίγει το θέμα του ποιος βγαίνει κερδισμένος από όλη αυτή την ιστορία: αν τεθούν εκτός μάχης οι πανεπιστημιακές κλινικές, το ΕΣΥ θα ασχολείται πλέον αποκλειστικά με τον κορονοϊό και όλοι όσοι πάσχουν από άλλα νοσήματα θα στραφούν εξ ανάγκης στον ιδιωτικό τομέα, οπότε οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ιδιώτες κλινικάρχες.

Παρότι οι πανεπιστημιακές κλινικές λειτουργούν από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου και ασθενούς και παρότι οι καθηγητές στα Πανεπιστήμια επίσης εκπαιδεύτηκαν και πλέον διδάσκουν με έξοδα των φορολογούμενων, αντιμετωπίζουν τις πανεπιστημιακές κλινικές ως ιδιοκτησία τους.

Την περασμένη εβδομάδα κοινοποιήθηκε σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που αναφέρει μεταξύ άλλων πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid 19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ, ώστε οι πανεπιστημιακές κλινικές να παρέχουν την πρέπουσα και εξειδικευμένη περίθαλψη που απαιτείται σε ασθενείς με δύσκολα προβλήματα που η περίθαλψη των οποίων δεν πρέπει να υποβαθμιστεί πεταιτέρω».

Η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής

Το έγγραφο παρουσιάζεται ως ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής με ημερομηνία 31/08/21 και κοινοποιήθηκε ως “εξαιρετικά επείγον” στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ (Αθήνα, Πειραιά και  Αιγαίου), σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ σχεδόν 20 μέρες πριν. Εντούτοις και τα δύο υπουργεία τηρούν σιγή ιχθύος, αποδεχόμενα την απόφαση.

Οι καθηγητές Ιατρικής της Αθήνας υποστηρίζουν ότι δεν θα νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό επειδή «το έργο των πανεπιστημιακών κλινικών είναι κυρίως εκπαιδευτικό και στόχος είναι να εκπαιδεύουν νέους γιατρούς αλλά και να παρέχουν εξειδικευμένη νοσηλεία σε δύσκολα νοσήματα». Ωστόσο οι νοσοκομειακοί γιατροί αντεπιτίθενται λέγοντας πως το 75% των ειδικευόμενων γιατρών εκπαιδεύεται τελικά σε τμήματα του ΕΣΥ.

Οι καθηγητές αναφέρουν ότι οι ασθενείς με κορονοϊό πρέπει να αποκλεισθουν επειδή έτσι κατά τη γνώμη τους θα γίνει… καλύτερη η διαχείριση της επιδημίας αλλά και θα αντιμετωπίζονται οι ασθενεις με άλλα μείζονα, οξεία ή χρόνια προβλήματα υγείας. Είναι όμως αυτονόητο ότι η διαχείριση δεν θα είναι καλύτερη όταν αφαιρεθούν από τη νοσηλεία οι 62 πανεπιστημιακές κλινικές. Επίσης είναι αυθαίρετο ότι θα τύχουν καλύτερης νοσηλείας όσοι πάσχουν από άλλα προβλήματα υγείας, καθώς όσο περισσότερο επιβαρύνεται το ΕΣΥ, τόσο περισσότερο μπαίνουν στο περιθώριο οι χρονίως πάσχοντες.

Λιποταξία

Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι «το έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθήνας συνιστά πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία και καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι διαφωνούν με αυτή την κίνηση και θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό το ότι δεν έχουν εκφράσει ακόμα δημοσίως τη διαφωνία τους. Η αιτιολογία που προβάλλεται είναι επιεικώς νηπιώδης, αντιεπιστημονική και έωλη. Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών οι εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων για λοιπές παθήσεις επιτελείται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Η ΕΙΝΑΠ, αναφέρει επίσης ότι «αποτελεί πραγματική επίδειξη θράσους και αλαζονείας το αφήγημα πως οι Κύριοι Κύριοι Καθηγηταί θα δώσουν “οδηγίες” στους γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με την περίθαλψη ασθενών Covid. Οι γιατροί του ΕΣΥ στα ΤΕΠ, στις πτέρυγες νοσηλείας, και στις ΜΕΘ, δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία εδώ και 18 μήνες και δεν έχουν καμία ανάγκη ιατρικής καθοδήγησης από γιατρούς που σιώπησαν όταν επιφανείς εκπρόσωποί τους δήλωναν δημοσίως ότι ο ιός δήθεν δεν μεταδίδεται με τη μετάληψη γιατί επισυμβαίνει κάποιο υπερφυσικό θαύμα» (σ.σ. το καρφί είναι για την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλου).

Η ΕΙΝΑΠ κατακρίνει επίσης τους καθηγητές της ίδιας Σχολής που είτε σιώπησαν είτε εξαρχής δικαιολογούσαν εκ των υστέρων με αστείο και αντιεπιστημονικό τρόπο προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις. «Η μονομερής αυτή κίνηση μάλιστα υποκρύπτει την πεποίθηση πως δήθεν οι δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές αποτελούν ατομική, ιδιωτική ιδιοκτησία κάποιων Καθηγητών. Προφανώς κάποιοι Καθηγηταί αντέγραψαν τους ιδιώτες κλινικάρχες, οι οποίοι σκανδαλωδώς έχουν απαλλαγεί εξαρχής από την νοσηλεία ασθενών Covid 19 στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Μας προξενεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι οι νέοι υπουργοί Υγείας δεν έχουν ακόμα αντιδράσει ενάντια στην απαράδεκτη αυτή απόφαση αν και υποτίθεται πως είναι σε γνώση τους εδώ και πάνω από 20 μέρες», καταλήγει η ΕΙΝΑΠ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι