ΣΧΟΛΙΟ

Ερέτρια: Δύο θάνατοι, πολλά ερωτηματικά – Υπόνοιες για ομερτά και συγκάλυψη

Ερέτρια: Δύο θάνατοι, πολλά ερωτηματικά – Υπόνοιες για ομερτά και συγκάλυψη

Δύο υποθέσεις απασχόλησαν και απασχολούν την κοινή γνώμη της Ερέτριας και συζητήθηκαν εκτενώς στην τοπική κοινωνία. Η μία είναι o θάνατος του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη, που έμελλε να είχε τα στοιχεία ενός πολιτικού θρίλερ, όπως και η ίδια η ζωή του πρώην υπουργού, ο οποίος είχε καταφέρει να αποδράσει από τις φυλακές της χούντας, καταφεύγοντας στην Αλβανία του Ενβέρ Χότζα. Ο εισαγγελέας Χαλκίδας αρχειοθέτησε τελικώς την υπόθεση, προκαλώντας τις αντιδράσεις της οικογένειας Βαλυράκη και πολλά ερωτηματικά.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον θάνατο του αστυνομικού διοικητή του τμήματος της Ερέτριας, τον οποίο το επίσημο πόρισμα της αστυνομίας απέδωσε σε αυτοκτονία. Όμως, ο τοπικός Τύπος θέτει ένα βασικό ερώτημα, που δεν αποκλείεται να μείνει τελικώς αναπάντητο: Γιατί να αυτοκτονήσει ένας νέος άνθρωπος που είχε πρόσφατα παντρευτεί και μόλις πριν δέκα μέρες απέκτησε το πρώτο του παιδί, για το οποίο μάλιστα έδειχνε ενθουσιασμένος;

Η Αστυνομία μίλησε για αυτοκτονία, καθώς η σφαίρα βγήκε από το όπλο του νεκρού, ενώ βρέθηκε και ιδιόχειρο σημείωμα του αστυνομικού διοικητή. Όμως, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στο σημείο αυτό είχε καταγράψει απλώς κάποιες «δυσάρεστες σκέψεις» και όχι τον λόγο που τον οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα, όπως εξάλλου συνηθίζεται σε περιπτώσεις αυτοκτονίας.

Επιπλέον, το αμάξι του αστυνομικού διευθυντή, στο οποίο βρέθηκε νεκρός, παραμένει σταθμευμένο κοντά στο αστυνομικό τμήμα και δεν δόθηκε στην οικογένεια, σαν να πρόκειται για πειστήριο εγκληματικής ενέργειας… Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο αστυνομικός διοικητής ζητούσε επιμόνως να μετατεθεί στην Αθήνα, την στιγμή που συγγενείς του έλεγαν ότι ζούσε την «τέλεια ζωή» στην Ερέτρια, με τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Προσωπικά, δεν μου “κολλάει” να ακούω ότι ένας αστυνομικός διοικητής να θέλει μετάθεση από την φιλήσυχη επαρχία στην “κόλαση” της Αθήνας, όπου είναι σε άνθηση το έγκλημα, όπου οι αστυνομικοί είναι συνεχώς σε εγρήγορση για επεισόδια σε διαδηλώσεις και σε γήπεδα, ενώ ουκ ολίγοι συνάδελφοι του έχουν τραυματιστεί στο καθήκον, ή έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τρομοκρατικών επιθέσεων. Μόνο σε μένα φαίνεται παράξενο;

Ερωτηματικά για την υπόθεση Βαλυράκη

Πάμε τώρα στη υπόθεση που ξεκινήσαμε, αυτήν του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 24 Ιανουαρίου του 2021 στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας, κοντά στο σκάφος του, φορώντας καταδυτική στολή. Αν και ο θάνατός του αρχικά είχε αποδοθεί σε ατύχημα, η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε χτυπήματα στο πρόσωπο και στο σώμα του πρώην υπουργού, τα οποία δεν μπορούσαν να αποδοθούν αποκλειστικά από την αιφνίδια πτώση του στην προπέλα του σκάφους.

Μαίνονταν οι “ψίθυροι” πως το σκάφος του υπουργού παρενοχλήθηκε από πλοίο ντόπιων ψαράδων, οι οποίοι έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς, προκειμένου να τον κάνουν να χάσει την ισορροπία του. Την ίδια στιγμή, τηλεοπτικές εκπομπές παρουσίαζαν ανώνυμες μαρτυρίες που έκαναν λόγο για δολοφονία του πρώην υπουργού. Αυτοί οι “ψίθυροι” πήραν τελικώς την μορφή επίσημης κατάθεσης.

Στις 19 και στις 20 Απριλίου ένας 72χρονος ψαράς ονομάτισε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας δύο αδέλφια, ψαράδες από την Ερέτρια, που παρενόχλησαν με το σκάφος τους, το φουσκωτό του πρώην υπουργού. Κατέθεσε συγκεκριμένα πως ένας από αυτούς τον χτύπησε με ένα κοντάρι, ενέργεια που επέφερε τελικώς την μοιραία πτώση και τον θάνατο του Βαλυράκη. Ο εισαγγελέας Χαλκίδας, αφού πήρε κατάθεση από τους δύο ψαράδες που είχε κατονομάσει ο μάρτυρας, αποφάσισε να αρχειοθετήσει τελικώς την υπόθεση, θεωρώντας την μαρτυρία του 72χρονου «αναξιόπιστη»!

Η “περίεργη” στάση του Λιμενικού

Η χήρα του πρώην υπουργού χαρακτήρισε «όνειδος για την ελληνική Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία» την απόφαση, επισημαίνοντας πως ο εισαγγελέας αγνοεί την κατάθεση του μάρτυρα και την ιατροδικαστική εξέταση, κάνοντας γνωστό πως θα προσφύγει στον Εισαγγελέα Εφετών. Η οικογένεια είχε μηνύσει στις 18 Μαΐου τον Εισαγγελέα και το Λιμενικό Χαλκίδας για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, θεωρώντας πως «προκλητικά οι αρμόδιες Αρχές βραδυπορούν, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται, ή να κινδυνεύουν να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία». 

Να υπενθυμίσουμε πως ο 72χρονος μάρτυρας επέμεινε να μην καταθέσει στο Λιμενικό Χαλκίδας, αναφέροντας πως είχε δεχτεί απειλές, αλλά στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. «Δεν ήμουν μόνο εγώ που είδα, αλλά δεν μιλάνε οι άλλοι» είχε χαρακτηριστικά καταθέσει, υπονοώντας πως υπήρχε ένα “αόρατο χέρι”, μία ιδιότυπη “ομερτά” των τοπικών κλειστών κοινωνιών, που ήθελε να “κουλουλωθεί” η υπόθεση. Τον 72χρονο επιβεβαιώνει η “περίεργη” στάση που κράτησε το Λιμενικό Χαλκίδας.

Την στιγμή που τον είχε καλέσει να καταθέσει (ο ίδιος, όπως προαναφέραμε, αρνήθηκε) κάλεσε να καταθέσουν συγγενείς και φίλοι των ψαράδων, πριν τους κατονομάσει ο μάρτυρας, γεγονός που γεννά εύλογες υποψίες ότι κινήθηκε ακριβώς για να βρεθεί άλλοθι για τους ύποπτους ψαράδες, το οποίο τελικώς βρέθηκε! Οι ενέργειες του Λιμενικού Χαλκίδας είχαν προκαλέσει την αντίδραση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου και Βασίλη Κεγκέρογλου που ζήτησαν πειθαρχικό έλεγχο για το κλιμάκιο που είχε αναλάβει την υπόθεση Βαλυράκη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης στην Βουλή.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν τους δικούς “άγραφους νόμους”. “Νόμους” που καλύπτουν με ένα “πέπλο προστασίας” τους δικούς του ανθρώπους. Βλέπετε οι κοινωνίες είναι κλειστές και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Είδαμε ότι το Λιμενικό Χαλκίδας ήξερε από πριν ποιους θα κατονόμαζε ο μάρτυρας στην ΓΑΔΑ και έσπευσε να καλέσει οικείους τους για κατάθεση.

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτές οι δύο υποθέσεις του Σήφη Βαλυράκη και του αστυνομικού διοικητή συνδέονται, αλλά γνωρίζω πολύ καλά κάτι άλλο: πως το δίλημμα της σιωπής, έναντι του καθήκοντος είναι ψυχοφθόρο και ενίοτε οδυνηρό. Και επιτέλους δεν είναι δυνατόν να αφήνονται θεμιτές υποψίες ότι “κουκουλώνεται” μία δολοφονία, όταν, μάλιστα, δίπλα υπάρχει και δεύτερος θάνατος. Η αδράνεια όσων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και του Λιμενικού μπορούν εκ της θέσεώς τους να σπάσουν την “ομερτά”, τους καθιστά ένοχους σε δια παραλείψεως πιθανολογούμενο έγκλημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι