ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερωτήματα για τον θάνατο 60χρονου γιατρού μετά τον εμβολιασμό του

Υποχρεωτικό εμβολιασμό φέρνει η κυβέρνηση – Ποιούς θα αφορά, slpress

Ο 60χρονος γιατρός Νικόδημoς Παπαοικονόμου, γυναικολόγος ως προς την ειδικότητα, αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά τον εμβολιασμό του από την δεύτερη δόση Pfizer και μια μέρα μετά, έπαθε ανακοπή και πέθανε. Η ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, αλλά είναι βέβαιο ότι τον πρόδωσε η καρδιά του, χωρίς όμως να είναι καρδιοπαθής.

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής: Ο γιατρός πριν από έξι μήνες είχε νοσήσει από κορονοϊό, αλλά ανέρρωσε. Συγκεκριμένα είχε νοσήσει πέρσι τον Δεκέμβρη, όταν στην Κατερίνη η επιδημιολογική κατάσταση ήταν πολύ κακή. «Τα έβγαλε πέρα τότε», είπαν οι δικοί του σε τοπικά μέσα χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τη βαρύτητα της νόσου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ραντεβού για όσους έχουν νοσήσει, έπρεπε να εμβολιαστεί Ιούνιο, όπως και έκανε. Πήγε εν συνεχεία και στο δεύτερο ραντεβού, για τη δεύτερη δόση.

Η δεύτερη δόση έγινε το πρωί του Σαββάτου. Ο γυναικολόγος άρχισε σχεδόν αμέσως να νιώθει άσχημα, αλλά το απέδωσε στις συνήθεις παρενέργειες, δηλαδή την καταβολή δυνάμεων που πολλοί αισθάνονται κατόπιν εμβολιασμού. Όμως την Κυριακή έχασε τις αισθήσεις του. Συνάδελφος γιατρός που μένει στην ίδια πολυκατοικία έτρεξε και του παρείχε τις πρώτες βοήθειες και κλήθηκε φυσικά ασθενοφόρο που τον πήγε στο νοσοκομείο Κατερίνης. Εκεί οι προσπάθειες ανάταξης συνεχίσθηκαν, αλλά η καρδιά του δεν άρχισε να ξαναχτυπά.

Συνάδελφοί του πληροφορήθηκαν από συγγενείς ότι το γιατρός δεν είχε κανένα σοβαρό νόσημα ή κάποιο που να τον κάνει ευάλωτο είτε στον κορονοϊό είτε στο εμβόλιο. Αν και είναι πιθανό να πρόκειται για χρονική σύμπτωση, γεγονός παραμένει ότι η αδιαθεσία άρχισε αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο σκεύασμα έχει συσχετισθεί διεθνώς με περικαρδίτιδες και μυοκαρδίτιδες (φλεγμονές του περικαρδίου και του μυοκαρδίου αντίστοιχα). Αυτές παρουσιάζονται μέσα σε μεγάλο εύρος χρόνου μετά την δεύτερη δόση: από 5 ώρες μέχρι 90 ημέρες.

Παρενέργειες από τον εμβολιασμό

Οι Αμερικανοί, επειδή η αναστρέψιμη κατά κανόνα παρενέργεια αυτή παρατηρήθηκε και σε εφήβους, έψαξαν πολύ το ζήτημα και διαπίστωσαν ότι οι εμβολιασθέντες έφηβοι παρουσίασαν αυτές τις φλεγμονές σε διπλάσιο ποσοστό από το γενικό (μη εμβολιασμένο) πληθυσμό των συνομηλίκων τους στην ηλικία 12-15 ετών, σε υπεροκταπλάσιο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 16-17 ετών και σε πενταπλάσιο ποσοστό στις ηλικίες 18-24 ετών. Στις άνω των 25 ετών ηλικίες τα ποσοστά δεν έδειξαν αυξημένο κίνδυνο.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η παρενέργεια είναι ανύπαρκτη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Απλά επειδή όσο μεγαλώνει το άτομο, οι φλεγμονές αυτές είναι πιο συνήθεις, δεν προκύπτει κάποια απόκλιση από το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού. Στον κατωτέρω πίνακα φαίνεται ότι σημειώθηκαν δύο σοβαρές φλεγμονές σε παιδιά 12-15 ετών, 79 σε εφήβους 16-17 ετών και 196 σε νέους 18-24 ετών. Αντίστοιχα στο γενικό πληθυσμό (χωρίς εμβολιασμό) για τις ίδιες ηλικίες αναμένονται κανονικά καμία έως το πολύ μία φλεγμονή στα 12-15, μόλις 2 έως 19 στους 16άρηδες και 8-83 στους 18-24 ετών.

Διεθνώς έχουν αναφερθεί και θάνατοι κατόπιν εμβολιασμού, –από ανακοπή οι περισσότεροι–, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει τεκμηριωθεί ότι έπαιξε ρόλο το εμβόλιο και οι ειδικοί τους αποδίδουν σε χρονική σύμπτωση, δηλαδή σε εμφράγματα πού “ήταν να γίνουν” και έγιναν, απλά συνέβησαν κατά σύμπτωση μετά το εμβόλιο. Για τις περικαρδίτιδες και μυοκαρδίτιδες απεναντίας, οι επιστήμονες τείνουν να αποδεχθούν ότι πρόκειται για σπάνια, αλλά υπαρκτή παρενέργεια.

Ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάζεται (αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί) είναι όσοι νόσησαν να έχουν πάρα πολλά αντισώματα και ο εμβολιασμός να πιέζει υπερβολικά τον οργανισμό στην παραγωγή νέων. Τέλος, άλλο ένα ενδεχόμενο είναι όσοι νόσησαν βαριά να υπέστησαν βλάβες υγείας που δεν διαπιστώθηκαν πριν τον εμβολιασμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι