Έσπασε τα όρια της Ιταλίας ο κορονοϊός – Κρούσματα στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη

Έσπασε τα όρια της Ιταλίας ο κορονοϊός – Κρούσματα στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, slpress

Πέρασε τις Άλπεις ο κορονοϊός, καθώς εκτός από την Ιταλία κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αυστρία και την Κροατία. Ο ιός έχει απλωθεί όμως και στον ιταλικό νότο, προκαλώντας “εμφύλιο” ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και περιφερειάρχες. Την ίδια ώρα, έκανε την εμφάνισή της και η “μαφία της μάσκας”.

Η επαρχία του Τιρόλου στην Αυστρία επιβεβαίωσε τον εντοπισμό των πρώτων δύο κρουσμάτων, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται για δύο Ιταλούς που προσβλήθηκαν πιθανότατα κατά την επίσκεψή τους στη Λομβαρδία. Κρούσμα επιβεβαιώθηκε και στην Κροατία, μετά τον εντοπισμό του ιού σε έναν νεαρό, ο οποίος επισκέφθηκε το Μιλάνο από τις 19 έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Η Ιταλία μετρά ήδη επτά θανάτους και συνολικά 283 κρούσματα, τα 54 από τα οποία προστέθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Το πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι εντοπίστηκαν κρούσματα και έξω από τις περιοχές της βόρειας Ιταλίας που είναι σε αποκλεισμό από την Κυριακή. Δύο από αυτά πιστοποιήθηκαν στην κεντρική περιφέρεια της Τοσκάνης, με πρωτεύουσα την Φλωρεντία. Το κρούσμα στη Σικελία αφορά μία τουρίστρια με καταγωγή από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας, η οποία εισήχθη σε νοσοκομείο του Παλέρμο της Σικελίας, ενώ το γκρουπ των συνταξιδιωτών της τέθηκε σε καραντίνα.

Η μαφία της μάσκας

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σταματούν όλες οι σχολικές εκδρομές, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου, ενώ ο ιταλικός τύπος εκτιμά ότι τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και να περιοριστούν αμέσως μετά, αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδειχθούν αποτελεσματικά.

Οι έκτακτες συνθήκες ξύπνησαν, ωστόσο, σε κάποιους το “ένστικτο του μαυραγορίτη”, καθώς πολλά φαρμακεία λένε ότι εξαντλήθηκαν οι χειρουργικές μάσκες και τα απολυμαντικά ζελέ. Ήδη, οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα, αφού η τιμή της μάσκας στο διαδίκτυο εκτοξεύθηκε από το ένα σεντ στα δέκα ευρώ η μία και η συσκευασία ενός λίτρου απολυμαντικού ζελέ για τα χέρια από τα επτά στα 39 ευρώ.

Παραλλήλως, η αστυνομία έχει εκδόσει προειδοποιήσεις ότι κάποιοι απατεώνες παριστάνουν τους επιθεωρητές υγείας και με πλαστές ταυτότητες επιχειρούν να μπουν σε σπίτια πολιτών και να κλέψουν χρήματα ή τιμαλφή. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε τη Δευτέρα και ο Ερυθρός Σταυρός, καθώς επιτήδειοι,  προσποιούμενοι τους συνεργάτες του, έμπαιναν σε σπίτια, δήθεν για να ενημερώσουν, και έκλεβαν ηλικιωμένους.

Ιταλικός εμφύλιος

Εντωμεταξύ άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, Αττίλιο Φοντάνα, και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, με αφορμή τις δηλώσεις του δεύτερου ότι «ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλώθηκε λόγω του ότι ένα νοσοκομείο στο Κοντόνιο δεν τήρησε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο». Ο Κόντε υπενθύμισε παραλλήλως, ότι η ευθύνη της διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση της Ρώμης ενδέχεται να αναλάβει προσωρινά τον συντονισμό των κύριων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του ιού.

Από την πλευρά του, ο Φοντάνα, ο οποίος ανήκει στην Λέγκα, εξέφρασε αρχικά την ελπίδα ότι οι δηλώσεις Κόντε «οφείλονται στη κούραση των τελευταίων ημερών». Μετά τη σύγκληση όμως, από τον Ιταλό πρωθυπουργό, έκτακτης σύσκεψης με τους περιφερειάρχες ο Φοντάνα σκλήρηνε την επίθεση, χαρακτηρίζοντας τον Κόντε «αμόρφωτο», που αγνοεί «το πρωτόκολλο του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας».

Τις τελευταίες ώρες πάντως, γίνεται μια προσπάθεια να εγκριθεί ένα γενικό  πρωτόκολλο πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού, το οποίο θα είναι αποδεκτό από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες επιστροφής Ελλήνων μαθητών από την Ιταλία και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση μέχρι το βράδυ της Τρίτης θα έχουν επιστρέψει τα πέντε από τα δέκα σχολεία που βρίσκονται στη γειτονική χώρα. Οι μαθητές από τα υπόλοιπα τέσσερα θα επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες, ενώ ένα σχολείο δήλωσε ότι θα ολοκληρώσει την εκδρομή και θα επιστρέψει στις 2 Μαρτίου.

Αντιδράσεις στην ΕΕ

Ιταλική απόχρωση έχει όμως και το τρίτο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ισπανία, καθώς πρόκειται για Ιταλό γιατρό που έκανε διακοπές στα Κανάρια. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στην Τενερίφη, όπου νοσηλεύεται σε απομόνωση, ενώ το ξενοδοχείο, στο οποίο διαμένουν περίπου 1000 άτομα, τέθηκε σε αποκλεισμό.

Οικειοθελή αποκλεισμό συστήνει και η βρετανική κυβέρνηση στους υπηκόους της που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη βόρεια Ιταλία, ειδικά αν εμφανίζουν συμπτώματα όμοια με εκείνα της γρίπης. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας αν και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κρούσμα στη χώρα επισήμανε ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού «είναι προ των πυλών».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σύνορα, αν και την προηγούμενη ημέρα η κυβέρνηση συνέστησε όσους επιστρέφουν από την Ιταλία να τεθούν σε αυτοπεριορισμό και τα παιδιά να μην πάνε στα σχολεία τις πρώτες δύο εβδομάδες από την άφιξή τους. Λόγο για κλείσιμο των συνόρων δεν βλέπουν ούτε οι Ευρωπαϊκού Θεσμοί, ωστόσο και η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφεραν ότι τα στελέχη τους που επισκέφθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες τη βόρεια Ιταλία θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους τις επόμενες 14 ημέρες. Η Επιτροπή μάλιστα συνέστησε στα στελέχη της να αντικαταστήσουν τα ταξίδια στη Λομβαρδία με τηλεδιασκέψεις. Μέτρα για τον πληθυσμό δεν ανακοίνωσαν πάντως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι