Ζορίζονται στο μεταναστευτικό οι Ισπανοί και θέλουν ευρωπαϊκή λύση

Ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό ζητούν και οι Ισπανοί

Ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα αρχίζει να ζητά και η Ισπανία, η οποία υφίσταται τις συνέπειες της πολιτικής που έχει επιβάλλει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, κλείνοντας τα ιταλικά λιμάνια για τους μετανάστες. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μετακομίσει ήδη στα ισπανικά περάσματα και μόνο μέσα σε δύο ημέρες, την περασμένη εβδομάδα, η ακτοφυλακή διέσωσε 1.200 άτομα στις ισπανικές ακτές.

Κατά την επίσκεψή του στο Κάντιθ, όπου πήγε το Σάββατο για να δει τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας και ο Ερυθρός Σταυρός υποδέχθηκαν τους μετανάστες, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πρόβλημα της Ευρώπης και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σάντσεθ, που η κυβέρνησή του βρίσκεται σε κρίση μετά την μη ψήφιση του προϋπολογισμού, ήταν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα οι δύο πρώτοι αρχηγοί κυβερνήσεων με τους οποίους συζήτησε η Μέρκελ την σύναψη συμφωνίας για την επαναπροώθηση προσφύγων.

Την Παρασκευή, όμως, περισσότεροι από 30 λαθρομετανάστες,  καταδιωκόμενοι από σκάφος της ακτοφυλακής οδήγησαν την φουσκωτή λέμβο τους σε μια παραλία κοντά στο λιμάνι Ταρίφα. Εκεί,  φτάνοντας στην ακτή, πήδηξαν στην παραλία και άρχισαν να τρέχουν ανάμεσα στους λουόμενους, οι οποίοι κοιτούσαν άναυδοι. Μία ημέρα νωρίτερα, περισσότεροι από 600 Αφρικανοί, χρησιμοποιώντας δισκοπρίονα και κλαδευτήρια, έκοψαν τα σύρματα του ενισχυμένου συνοριακού φράχτη που χωρίζει τον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική, από το Μαρόκο.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ο αριθμός των μεταναστών, που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, έχει μειωθεί στο μισό. Σε ό, τι αφορά την Ισπανία ωστόσο, ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του καλού καιρού, οι αφίξεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Η Ισπανία έχει γίνει πλέον η πρώτη πύλη εισόδου στην Ευρώπη, εκτοπίζοντας την Ιταλία, από την στιγμή που η νέα κυβέρνηση της Ρώμης έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια. Έτσι, πάντα σύμφωνα με τον ΔΟΜ, από τις αρχές του έτους, έφτασαν στην χώρα, δια θαλάσσης, περίπου 21.000 μετανάστες, ενώ  304 έχασαν την ζωή τους κατά τον διάπλου. Την ίδια ώρα, η Ιταλία μετρά 18.130 αφίξεις και περισσότερους από 1.000 νεκρούς, ενώ η Ελλάδα 15.528 αφίξεις και 89 νεκρούς.

Συνολικά, από την αρχή του έτους έφθασαν στις ευρωπαϊκές ακτές περίπου 55.000 μετανάστες, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός τέτοια εποχή πέρυσι ήταν 111.753.

Σοβαρότερο πρόβλημα από την «κρίση του ευρώ»

Η στροφή των μεταναστευτικών ροών προς την Ισπανία ήταν αναμενόμενη μετά το κλείσιμο της γραμμής Λιβύη-Ιταλία και ήδη η Μαδρίτη δέχεται ανησυχητικά μηνύματα. Στα μέσα της περασμένη εβδομάδας, ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χοσέπ Μπορέλ, επέκρινε την Ρώμη για την απόφασή της να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η απόφαση αναμφίβολα «θα δημιουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από αυτά που δημιουργήθηκαν στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες», εννοώντας τις χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία κ.α.) που αρνούνται να δεχθούν μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο ηγέτης της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, απώθησε από την Ιταλία πολλά πλοία, κυρίως των ΜΚΟ που κάνουν διασώσεις στην Μεσόγειο. Στην συνέχεια πέτυχε η υποδοχή μεταναστών στα ιταλικά λιμάνια να συνδέεται αυτόματα με την  ανάληψη της ευθύνης φιλοξενίας τους και από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Μαδρίτη δεν θα το κάνει αυτό  λέει ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών,  υποστηρίζοντας, ότι η λύση στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι μόνο η διανομή εκείνων που φτάνουν σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Ο ίδιος σημειώνει ότι η ΕΕ έπρεπε να «ασκεί πολιτική, επιτόπου, στις χώρες προέλευσης», γιατί όπως εξηγεί διαφορετικά απλώς «μεταφέρουμε την πίεση από το ένα μέρος στο άλλο».

Ο Μπορέλ δεν εξηγεί αν αυτή η «επιτόπου» πολιτική θα αφορά την αποτροπή εισόδου στην Ευρώπη η την ενίσχυση δομών για την παραμονή των δυνάμει μεταναστών στις χώρες τους. Το πιθανότερο είναι ότι εννοεί το δεύτερο ή έναν συνδυασμό των δύο πολιτικών. Αυτό όμως σε γενικές γραμμές λέει και ο «λαϊκιστής-ακροδεξιός» Σαλβίνι, αρχίζοντας λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Ιταλία από την δυναμική απώθηση.

Από την άλλη, η Μαδρίτη έχει μια αδύναμη κυβέρνηση, η επισφάλεια της οποίας είναι πολύ πιθανό να ενταθεί από εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Αν σε αυτά προστεθεί και η πίεση που προκαλούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια αλλαγή στάσης της Ισπανίας στο μεταναστευτικό, εκτός και αν προηγηθούν άλλες εξελίξεις. Η αναφορά του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών πάντως, ότι μπορούμε και εμείς να το κάνουμε όπως οι Ιταλοί, αλλά δεν θα το κάνουμε, βάζει ήδη στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι