“Φιλί ζωής” στον τουρισμό, αλλά τρομάζουν οι “μικρές Σένγκεν”

“Φιλί ζωής” στον τουρισμό, αλλά τρομάζουν οι “μικρές Σένγκεν”

Σε αλλαγή της στρατηγικής της για το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων οδεύει η Ευρώπη, καθώς ήδη οι συνέπειες της πανδημίας είναι καταστροφικές στον τουρισμό και τις αερομεταφορές. Η πρόταση της Κομισιόν για συνεννόηση μεταξύ των γειτονικών χωρών και χωρών που βρίσκονται στην ίδια υγειονομική κατάσταση και έχουν λάβει αντίστοιχα μέτρα, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς οδήγησε σε ομαδοποιήσεις και αποκλεισμούς.

Έτσι, η Γερμανία επεξεργάζεται μια πιο γενναιόδωρη απόφαση, ενώ διαφαίνεται και κάποια κοινή πρωτοβουλία με το Παρίσι. Δύο ημέρες πριν την συνεδρίαση της Γαλλογερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ένα νέο φόρουμ που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών, ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσταγκ απηύθυναν έκκληση για το άνοιγμα των συνόρων, το συντομότερο δυνατό.

Στο κείμενο, το οποίο συνυπογράφουν ο Ρισάρ Φεράν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζεται ότι το κλείσιμο των γαλλογερμανικών συνόρων «έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις» που δεν επηρεάζουν μόνον τη μεθοριακή περιοχή, αλλά και «την αντίληψη των γαλλογερμανικών σχέσεων». Οι πρόεδροι των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων ζητούν τον συντονισμό των δύο χωρών για την «άμεση αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στον χώρο Σένγκεν», όταν βεβαίως υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Το Βερολίνο και οι “μικρές Σένγκεν”

Την ίδια ώρα το Βερολίνο φέρεται έτοιμο να προχωρήσει, από τις 15 Ιουνίου, στην άρση της απαγόρευσης που είχε εκδώσει για τα τουριστικά ταξίδια προς 31 ευρωπαϊκές χώρες. Εφόσον βεβαίως δεν υπάρξει επιδείνωση σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας. Σύμφωνα μάλιστα με διαρροές, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο φερόταν κοντά σε συμφωνία για ένα κείμενο σχετικά με τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Στο κείμενο αυτό θα αναφερόταν η επιθυμία της Γερμανίας για την επανέναρξη των τουριστικών ταξιδιών  προς τις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ, την Βρετανία, καθώς και τις τέσσερις χώρες που ανήκουν στην Σένγκεν, αλλά δεν είναι μέλη της ΕΕ (Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία και Ελβετία). Ωστόσο, αργά το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώθηκε ότι το θέμα δεν θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, μετά τις αντιδράσεις των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε προϊδεάσει για μια ένα γενικό άνοιγμα των συνόρων, από την προηγούμενη εβδομάδα.

Με στόχο πάντα την 15η Ιουνίου η Αυστρία είναι έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της με την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία, χώρες που ανακοίνωσαν ήδη από σήμερα μία χαλάρωση των συνοριακών περιορισμών. Έτσι, οι πολίτες των τριών χωρών που ταξιδεύουν σε κάποια από τις τρεις και επιστρέφουν εντός 48 ωρών,  δεν θα χρειάζονται πλέον αρνητικό τεστ κορονοϊού και δεν θα μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας. Αν και η ρύθμιση σχεδιάστηκε αρχικά για την ελεύθερη μετακίνηση Τσέχων και Σλοβάκων, προσχώρησε σε αυτήν και η Ουγγαρία, την ίδια ώρα, η Πράγα δηλώνει πρόθυμη για επέκταση της ρύθμισης και με την Αυστρία, κάτι που η Βιέννη έχει αρχίσει να εξετάζει.

Η Αυστρία αφήνει εκτός σχεδίων για την ώρα την Ιταλία, η οποία θέλει επίσης να ανοίξει τα σύνορά της στους πολίτες της ΕΕ από τις 3 Ιουνίου, αλλά και την Σλοβενία που ανακοίνωσε άνοιγμα των συνόρων της στους γείτονες την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια ανέστειλε την απόφασή της. Οι αυστριακές επιφυλάξεις έχουν εξοργίσει μάλιστα την Λιουμπλιάνα, με τον Σλοβένο εκπρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών να κατηγορεί τη Βιέννη ότι θέλει να κρατήσει στην Αυστρία τους δικούς της τουρίστες που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στις Δαλματικές ακτές.

Η βαλκανική οδός

Σε ανάλογη ομαδοποίηση προχώρησαν και οι χώρες της Βαλτικής, ενώ σχετικές κινήσεις κάνουν και οι Σκανδιναβικές χώρες. Η Σουηδία μάλιστα, η οποία δεν προχώρησε σε λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί από αυτές τις συζητήσεις. Συζήτηση για το θέμα είχε προ ημερών, στο πλαίσιο της Τετραμερούς με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε, σήμερα Τρίτη, από τη Θεσσαλονίκη ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Η απόφαση αυτή θα δώσει μια δυναμική στον οδικό τουρισμό, στον οποίο επενδύουν ήδη, εξαιτίας της πανδημίας, οι επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Χαλκιδική, την Πιερία, αλλά και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση, η οποία θα διασώσει μέρος της τουριστικής σεζόν στις φετινές δύσκολες συνθήκες, αφού, ο οδικός Τουρισμός φέρνει στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία περίπου  10.000.000 τουρίστες.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την Τετάρτη και νέα τηλεδιάσκεψη, την Τρίτη κατά σειρά, με τον καγκελάριο Κουρτς και αρχηγούς κυβερνήσεων χωρών που  αντιμετωπίζουν με επιτυχία τον κορωνοϊό, στην οποία θα μετέχει για πρώτη φορά και η Νορβηγία. Το ενδιαφέρον φυσικά στρέφεται στο αν θα υπάρξει αναφορά στην χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, κάτι για το οποίο δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να είναι έτοιμες η Βιέννη και η Αθήνα.

Αντιδράσεις από Ρώμη και Μαδρίτη 

Οι πολλές “μικρές Σέγκεν” που αρχίζουν όμως να διαμορφώνονται εντός της ΕΕ έχουν ενοχλήσει την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία, προωθούν μια περισσότερο ευρωπαϊκή λύση. Ο Κόντε είχε ταχθεί άλλωστε εξαρχής απέναντι σε οποιεσδήποτε διμερείς συμφωνίες για άνοιγμα των τουριστικών ταξιδιών.

Την Τρίτη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου όλες οι χώρες της ΕΕ να ανοίξουν τα σύνορά τους στον Τουρισμό στις 15 Ιουνίου. Ο ίδιος εξέφρασε βέβαια την ελπίδα οι Ιταλοί να κάνουν διακοπές στην Ιταλία, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η χώρα χρειάζεται τον ξένο τουρισμό, ιδιαίτερα τις αφίξεις από τη Γερμανία.

Παραλλήλως, η Μαδρίτη κάλεσε τους εταίρους της στην ΕΕ να θεσπίσουν κοινούς κανόνες για το άνοιγμα των συνόρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ελευθερία των ταξιδιών στην περιοχή Σένγκεν. Αναφερόμενη στο θέμα, η υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονθάλεθ, δήλωσε μάλιστα ότι, παρόλο που χώρες της ΕΕ έχουν ορίσει διαφορετικές ημερομηνίες για το άνοιγμα των συνόρων, θα πρέπει να υπάρχουν κοινές αρχές και κανόνες σε όλη την περιοχή Σένγκεν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι