ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως κινούνται τα πύρινα μέτωπα – Κρίσιμη η κατάσταση στις Αφίδνες

Το πρόβλημα των αναζωπυρώσεων στην Εύβοια – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν με εντατικούς ρυθμούς οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, ενώ το 112 συνεχίζει να στέλνει μηνύματα για εκκενώσεις σε περιοχές που απειλούνται από τα πύρινα μέτωπα. Οι προσπάθειες των πυροσβετικών δυνάμεων έχουν εστιαστεί στις Αφίδνες όπου αρκετά σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες και υπάρχει και νέα αναζωπύρωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που έχει εκκενωθεί. Ταυτόχρονα, ανεξέλεγκτη παραμένει και η πυρκαγιά στην Εύβοια.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών Ανδρέας Θεοδωρόπουλος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε πως η περιοχή διαθέτει ελάχιστα πτητικά μέσα. Τόνισε ότι το μέτωπο εκτείνεται σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων, αλλά δεν είναι ενιαίο με υποσύνολα μετώπων. Υπάρχουν δύο μέτωπα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου υπάρχει ανάγκη για υδροφόρο και πυροσβεστικό, και υπάρχει αναζωύπρωση στη Δροσοπηγή.

Τα κύρια μέτωπα της Αττικής βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου. Πολλές είναι οι υλικές ζημιές και στους οικισμούς Κοσμοθέα και Δροσοπηγή. Οι άνεμοι σήμερα δεν διευκολύνουν διόλου την κατάσβεση, ενώ παράλληλα τοξικό νέφος, αλλού με αποκαΐδια και και αλλού με αόρατα μικροσωματίδια καλύπτει Αττική, Ηλεία και Πάτρα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με γραπτό μήνυμα στο 112 που έστειλες στις 11:05, κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή σε Πολυδένδρι και Καπανδρίτι. Το SMS αναφέρει: «Αν βρίσκετε στο Πολυδένδρι ή το Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά».

Το κύριο πρόβλημα στις Αφίδνες  βρίσκεται στον παράδρομο της Εθνικής Οδού. Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι «Υπάρχει μεγάλο μέτωπο προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, δυο μικρά ας πούμε προς τα Βασιλικά και ένα στις Αφίδνες». Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, από την πλευρά του,  επισημάνε στον  ίδιο τηλεοπτικό στθαμό την ανάγκη να ελεγχθεί η φωτιά το συντομότερο δυνατό. Δήλωσε ότι «Χρειάζονται επίγεια και εναέρια μέσα, που θεωρώ ότι θα κάνουν τη διαφορά. Μεγάλο στοίχημα να ελέγξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μέτωπο της φωτιάς πριν το μεσημέρι, που απ’ ό,τι φαίνεται θα υπάρχει ενδυνάμωση των ανέμων».

Επισημαίνεται, ότι χθες είχαμε πέντε ελαφρά εγκαυματίες, κυρίως άτομα που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αλλά και δύο εποχικούς πυροσβέστες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πυροσβέστες έχουν διασωληνωθεί σε ΜΕΘ στο ΚΑΤ. Ανεξέλεγκτη και σε πολλά μέτωπα μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική.

Στην περιοχή επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 150 οχήματα και άλλοι 240 της πεζοπόρου υπηρεσίας, ενώ ρίχνουν νερό τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη.Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και οι ΟΤΑ με υδροφόρες και μηχανήματα έργου -τα τελευταία για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Μέσω του 112 εκκενώθηκαν τη νύχτα το Πολυδένδρι, το Καπανδρίτι καθώς και οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων, του Αγίου Στεφάνου.

Οι βοριάδες επιδεινώνουν την κατάσταση

Ο καύσωνας υποχωρεί από σήμερα για λίγες μέρες, αλλά οι πολυπόθητοι βοριάδες που θα έφερναν μια ανάσα από τον “θόλο θερμότητας”, ειναι δυστυχώς κατάρα για τις φωτιές. Η αγωνία των πυροσβεστών είναι να προλάβουν να τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές προτού ενισχυθούν μετά το μεσημέρι οι άνεμοι, που ίσως το απόγευμα φτάσουν τα 6-7 Μποφόρ. Η Αττικη μυρίζει κάπνα και υπενθυμίζεται ότι πρέπει να λάβουν μέτρα οι ευπαθείς (να φορούν μάσκα τύπου FFP2 ή διπλή χειρουργική ή μία χειρουργική και μια υφασμάτινη.

Η φωτιά στη βόρεια Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα, που σηκώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του μετώπου, το οποίο είναι τεράστιο. Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα. Εκκενώθηκαν ήδη και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες πέρασαν δύο με τρεις φορές την εθνική οδό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να την περιορίζουν πριν επεκταθεί. Το 112 καλούσε τους κατοίκους σε Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Δροσοπηγή, Άγιο Στέφανο, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Κρυονέρι, Βόθωνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.Η εκκένωση ζητήθηκε από τη Πυροσβεστική προληπτικά. Όσον αφορά τον Άγιο Στέφανο, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι δεν εκκενώθηκε τελικά και «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη περιοχή». Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να μην φτάσει η πυρκαγιά στη Μαλακάσα, καθώς σε περίπτωση που ενισχυθούν οι υπάρχουν φόβοι πως θα φτάσει μέχρι τον Ωρωπό. Κλειστή παραμένει από χθες το απόγευμα η Εθνική Οδός.

Το μέτωπο στην Εύβοια

Η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα. Εκεί επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 65 οχήματα και άλλοι 60 από τα πεζοπόρα τμήματα, ενώ γίνονται ρίψεις νερού από δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό. Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά. Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό. Άλλο κινήθηκε προς Στροφυλιά και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση της. Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε γύρω από το χωριό Φαράκλα.

Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας. Συνολικά, σύμφωνα με το ΛΣ, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άτομα.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Από το πρωί η γιγαντιαία επιχείρηση έχει ενισχυθεί: Από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα, από τη Γαλλία με 83 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη, από την Κύπρο με 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη, από τη Σουηδία με 2 αεροσκάφη και από την Ελβετία με δύο ελικόπτερα. Αναμένονται ενισχύσεις επίσης από Ισραήλ και Ουκρανία. Από τη Ρωσία δεν γνωρίζουμε αν θα έρθει βοήθεια ή το δεύτερο Beriev που έχει ζητηθεί, καθώς και εκεί αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα και έχει καεί στη Σιβηρία μια έκταση σχεδόν ίση με την Ελλάδα.

Η κατάσταση όπως δείχνει η εικόνα δεν είναι εύκολη σε καμία ήπειρο στον κόσμο. Πυρκαγιές κατακαίνε εκτάσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, στην Κίνα, στην Ινδονησία, στην νότιο Αφρική αλλά και στη βόρειο, στον Καναδά, στις ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη, όπως στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Αλβανία, στην Ισπανια, στη Γερμανία, επίσης στην Τουρκια, στο Λίβανο και αλλού. Εδώ μπορείτε να δείτε τον παγκόσμιο χάρτη πυρκαγιών που ανανεώνεται και επικαιροποιείται κάθε 3 ώρες.

o_planitis_flegete

Οι εξελίξει στις άλλες περιοχές 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και φωτιά που ξέσπασε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση, ενώ στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με 6 υδροφόρα οχήματα και 5 πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής (περίπου 30 άνδρες). Στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς συνδράμουν οι Δήμοι Ελασσόνας και Σερβίων Κοζάνης.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις περιοχές Καστανια και Καρυούπολη, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία. Στα δύο σημεία επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δηλαδή 18 άνδρες περίπου, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα άρχισαν τις ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας, στην Αρχαία Ολυμπία, όπου μαίνεται από προχθές η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, Εκτός από τα εναέρια μέσα, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν ο στρατός, η αστυνομία, εθελοντές πυροσβέστες και δημοτικοι υπάλληλοι που χειρίζονται υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων του δήμου Πύργου προχώρησαν οι αρχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κολίρι. Όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Πύργου, ο Γιάννης Αργυρόπουλος, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Λαμπέτι, Αμπελώνας, Άγιος Γεώργιος και Κολίρι, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι