ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί ανάρτησε πανό Black Lives Matter η αμερικανική πρεσβεία

Γιατί ανάρτησε πανό Black Lives Matter η αμερικανική πρεσβεία, Μίνωας Ράπτης

Συμπληρώθηκε σήμερα ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα των ΗΠΑ για την οποία καταδικάστηκε πρωτοδίκως ο αστυνομικός που φαίνεται σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο που κυκλοφόρησε, να του πιέζει το λαιμό. Την θλιβερή επέτειο θέλησε να τιμήσει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, αναρτώντας σήμερα το πρωί ένα πανό Black Lives Matter, στον κτιριό της.

Ο Φλόιντ παρακαλούσε τον αστυνομικό να τον αφήσει να αναπνέυσει, ενώ τα τελευταία του λόγια “I can’t breathe” έκαναν το γύρο του κόσμου κι έγιναν το σύνθημα ενός ολόκληρου κινήματος. Το κίνημα Black Lives Matter δεν ξεκίνησε όμως το 2020, οι πρώτες του αναφορές πάνε πίσω στο 2013. Θεωρείται πια ως το πλέον κυρίαρχο ανάμεσα στα αριστερά ριζοσπαστικά κινήματα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Φλόιντ. Έχει δεχθεί μάλιστα σφοδρή κριτική από συντηρητικούς κύκλους που κατηγορούν το κίνημα ότι προωθεί “μαρξιστική ατζέντα”, αναφερόμενοι στο αίτημά τους για διακοπή χρηματοδότησης της αστυνομίας.

Το τραγικό συμβάν στη Μινεάπολη έβγαλε στους δρόμους εκατομμύρια κόσμου για διαδηλώσεις, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας. Η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα μέσω Twitter αναφέρει ως εξής: «Αναρτούμε αυτό το πανό προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ, που δολοφονήθηκε πριν από έναν χρόνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης με ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που ζητούν έναν κόσμο χωρίς φυλετικές διακρίσεις κι ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες για όλους».

Αντίστοιχο πανό με το εικονιζόμενο αναρτήθηκε και στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Η ανάρτηση του προξενείου αναφέρει «Υψώνουμε αυτή τη σημαία για να σηματοδοτήσουμε τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Τιμούμε τον Φλόιντ και στεκόμαστε με αλληλεγγύη μαζί με άλλα έθνη για την προώθηση της φυλετικής δικαιοσύνης, που αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

Αξιοσημείωτο είναι, ότι μόλις πριν λίγες ώρες έλαβε χώρα ένα τραγικό συμβάν και στο Λονδίνο, με μια αφρικανικής προέλευσης ακτιβίστρια του Black Lives Matter να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από σφαίρα που δέχθηκε στο κρανίο. Η 27χρονη Σάσα Τζόνσον χειρουργήθηκε και παραμένει στην εντατική. Είχε εκφράσει πρόσφατα ανησυχίες για τη ζωή της καθώς ισχυρίστηκε ότι δέχεται απειλές, παρόλα αυτά η αστυνομία μέχρι στιγμής δεν κάνει λόγο για στοχευμένη επίθεση, ούτε έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες.​

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι