ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι νέων από κορονοϊό

Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι νέων από κορονοϊό

Ανησυχούν οι θάνατοι νέων το τελευταίο διάστημα από κορονοϊό αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακαλέσει κανένα μέτρο χαλάρωσης και προτρέπει σε εμβολιασμό, ενώ πιθανόν σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση να επανέλθει η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους. Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς και στους κλειστούς χώρους.

Οι νέοι που πέθαναν το τελευταίο δεκαήμερο ήταν ένας 29χρονος στα Τρίκαλα, ένας 28χρονος στην Κομοτηνή, ένας 33χρονος στην Καρδίτσα και μια 34χρονη στα Τρίκαλα. Η νέα γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της. Νοσούσε με κορονοϊό και ήταν σε κατ΄οίκον νοσηλεία τις τελευταίες ημέρες, αλλά στις 05:30 περίπου το πρωί ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, προκειμένου να την μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, όταν έφτασαν οι διασώστες, η γυναίκα είχε πεθάνει. Επίσης σήμερα έγινε γνωστό ότι πέθανε και 30χρονος πυροσβέστης που είχε νοσήσει το Δεκαπενταύγουστο.

Ο νέος άνδρας ηλικίας 32 ετών στην Καρδίτσα, καταγόταν από την Λίμνη Πλαστήρα και πέθανε στο νοσοκομείο της Λάρισας όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, νοσεί και ο πατέρας του, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο εκτός Καρδίτσας. Δεν έχει δοθεί σε καμία από τις τέσσερις περιπτώσεις μια πολύ ουσιώδης λεπτομέρεια, δηλαδή αν κάποιοι από τους νέους αυτούς ανθρώπους ήταν παχύσαρκοι ή αν υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα που τους καθιστούσαν ευάλωτους. Μόνον όσον αφορά στον πυροσβέστη, η οικογένειά του είπε ότι δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προ τριών ημερών σε ανάρτησή της στο Facebook έγραφε για το θάνατο στην Κομοτηνή ότι «Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κάνω έκκληση, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε και προσέχετε! Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας. Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας».

Εντούτοις υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι είναι πολιτική επιλογή, για  να μην εμφανίζονται αυξημένες οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, αλλά και για να μην “πήξει” το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να μην εισάγονται ασθενείς σχετικά μικρών ηλικιών, ακόμα και όταν έχουν διαβήτη ή είναι παχύσαρκοι ή έχουν υποκείμενα νοσήματα που τους εντάσσουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές.

Πεθαίνουν επτά νέοι το μήνα

Aπό κορονοϊό έχουν “φύγει” από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα 115 άνθρωποι ηλικίας 18 έως 39 ετών, με τους περισσότερους, όμως, να έχουν κάποια επιβάρυνση. Αυτή τη στιγμή είναι διασωληνωμένοι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 12 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας. Οι 38 από τους 115 είχαν υποκύψει το 2020, οι 59 από τις αρχές τους 2021 μέχρι τον Αύγουστο (δηλαδή προ “Δέλτα”) και οι 18 από τον Αύγουστο και μετά.

Ως ποσοστό, σε όλο το 2021 εμφανίζονται περισσότεροι θάνατοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, καθώς η χώρα ουσιαστικά αντιμετώπισε τους περισσότερους θανάτους λόγω της πιο ευμετάδοτης “βρετανικής” μετάλλαξης αρχικά και εν συνεχεία της “ινδικής” Δέλτα. Με τις προηγούμενες μεταλλάξεις όπου η διασπορά ήταν και μικρότερη, οι θάνατοι νέων ήταν περίπου τέσσερις το μήνα, ενώ από τον ερχομό της βρετανικής μετάλλαξης και μετά, αυξήθηκαν στους επτά το μήνα, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Όμως στο ίδιο διάστημα τριπλασιάσθηκαν οι συνολικοί θάνατοι (4.880 μέσα στο 2020 και 15.375 σήμερα). Το θέμα είναι ότι με τον εμβολιασμό θα είχαν ίσως σωθεί πολλές από τις 2.390 ζωές ανθρώπων όλων των ηλικιών που χάθηκαν μετά τον Ιούλιο, καθώς από τότε υπήρχε διαθέσιμη πλέον και επιλογή εμβολίων. Με εξαίρεση όσους άτυχους δεν τους “πιάνει” το εμβόλιο, οι άλλοι θα είχαν επιζήσει της λοίμωξης.

Ειδικά στους νέους ο εμβολιασμός είναι πολύ χαμηλός, παρότι δυστυχώς ως ηλικιακή ομάδα εκτίθεται λόγω της νεανικής συμπεριφοράς σε υψηλότερο ιικό φορτίο. Όσο υψηλότερο δε είναι το φορτίο εξαρχής (π.χ. από φιλιά, τραγούδια, χορούς ή απλώς συνομιλίες σε μπαρ), τόσο μεγαλύτερη αντίσταση πρέπει να μπορεί να προβάλλει ο ανθρώπινος οργανισμός και τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για βαριά νόσο ακόμα και σε νέους, ειδικά αν αυτοί έχουν διαβήτη ή έχουν επιπρόσθετο βάρος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι