ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί η Eλλάδα δεν θα χορηγεί ΑstraZeneca στους κάτω των 60

Γιατί η Eλλάδα δεν θα χορηγεί ΑstraZeneca στους κάτω των 60, Όλγα Μαύρου

Η Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε επί τούτου, και που οι αποφάσεις της ανακοινώθηκαν απόψε, συστήνει να σταματήσει ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της ΑstraZeneca στους κάτω των 60 ετών, τροποποιώντας προηγούμενη απόφασή της, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο δεν έπρεπε να χορηγείται μόνον στους κάτω των 30 ετών. Όμως όσοι έκαναν ήδη την πρώτη δόση, θα τους χορηγηθεί και η δεύτερη δόση του σκευάσματος με εξαίρεση όσους έχουν ήδη παρουσιάσει θρόμβωση κατόπιν εμβολιασμού.

Η αιτιολογία για την αλλαγή του ορίου ηλικίας, όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, είναι «η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και η επάρκεια εμβολίων» και μπορεί να τροποποιηθεί εκ νέου αν αυξηθεί το ιολογικό φορτίο και δεν υπάρχει επάρκεια άλλων εμβολίων. Η δεύτερη δόση αποφασίσθηκε να δοθεί και στους νέους και εν γένει σε όλους όσοι έκαναν την πρώτη δόση «ώστε να μη γίνει μίξη σκευασμάτων και αυτό είναι το επιστημονικά ορθό», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου.

Για όσους όμως παρουσίασαν ήδη θρόμβωση κατόπιν εμβολιασμού, ο θεράπων γιατρός τους θα κάνει αίτημα για αλλαγή εμβολίου. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί θρόμβωση στην δεύτερη δόση και ότι όσοι είχαν την ατυχία να παρουσιάσουν θρόμβωση, την παρουσίασαν στην πρώτη.

Στις ανακοινώσεις διαψεύσθηκαν άλλα κίνητρα για την αλλαγή του ορίου ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι έχει ασκηθεί από πολλούς ειδικούς κριτική για το γεγονός ότι μόνο η Ελλάδα είχε όριο τα 30 έτη και ότι σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το ηλικιακό όριο ήταν αλλού 50 αλλού 55 και αλλού 60 ή και 65 έτη. Επίσης κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφων, η Επιτροπή αποσύνδεσε την αλλαγή πλεύσης και από το θέμα που ανέκυψε στην Ιταλία με το θάνατο 18χρονης.

Επίσης διαψεύσθηκε ότι έπαιξε ρόλο η τοποθέτηση του υπευθύνου για τον εμβολιασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Μάρκο Καβαλέρι, ο οποίος σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα La Stampa είπε χθες ότι ειναι σκόπιμο και ασφαλέστερο να σταματήσει η χορήγηση του σκευάσματος ακόμα και στους άνω των 60 ετών. Μάλιστα η κα Θεοδωρίδου είπε ότι η συνέντευξή του παρερμηνεύθηκε και τόνισε ότι είναι “απλώς ένας αξιωματούχος του ΕΜΑ”, προσθέτοντας ότι ο ΕΜΑ επανέλαβε σήμερα πως το εμβόλιο συστήνεται ως ασφαλές για όλες τις ηλικίες «επειδή οι κίνδυνοι από τη νόσο υπερτερούν των κινδύνων του εμβολίου».

AstraZeneca και θρομβώσεις

Ο κ. Καβαλέρι είπε πάντως και για το εμβόλιο της Johnson ότι του προκαλεί παρόμοιες αλλά όχι τόσο έντονες ανησυχίες, επειδή βασίζεται και εκείνο σε αδενοϊό όπως της AstraZeneca. Έχουν διαπιστωθεί και με τη δική του χορήγηση θρομβώσεις, αλλά υποδεκαπλάσιες σε σύγκριση με εκείνες που παρουσιάζονται ως παρενέργεια του AstraΖeneca. Κατέληξε μάλιστα ο Ιταλός ειδικός στην σκέψη ότι «προς το παρόν έχουμε στην Ευρώπη μια ύφεση των κρουσμάτων, έχουν ήδη εμβολιασθεί πολλοί πολίτες και το φθινόπωρο θα έχουμε διαθέσιμα και πολλά εμβόλια Pfizer, Moderna και CureVac, που ειναι εμβόλια mΡΝΑ και θα καλύψουν το κενό που θα προκαλέσει η απόσυρση του AstraZeneca».

Όσον αφορά στον Καβαλέρι, η συνέντευξή του αφορούσε και στον θάνατο 18χρονης που πέθανε πέντε μέρες μετά τον εμβολιασμό της στη Τζένοβα. Η έφηβη είχε πάει να εμβολιασθεί σε ειδική “Ημέρα εμβολιασμού” όπου οι πλατφόρμες είναι ανοιχτές για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και όπου όμως διατίθεται αποκλειστικά το εμβόλιο της AstreaZeneca. Έτσι, ενώ η Ιταλία είχε αποφασίσει από τον Απρίλη να μην το χορηγεί σε νεότερους των 60, επέτρεψε όλες τις ηλικίες στους εθελοντικούς εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα. «Έπρεπε να ειχαν εξαιρεθεί τα παιδιά από αυτή την καμπάνια εμβολιασμού με το AstraZenneca», σχολίασε ο Καβαλέρι.

Δεύτερη δόση

Όσον αφορά εκείνους που έκαναν ήδη την πρώτη δόση και ειναι νέοι, για την δεύτερη δόση, δεν ακολουθείται διεθνώς η ίδια πολιτική. Άλλα κράτη, επειδή οι περισσότερες παρενέργειες καταγράφονται όσον αφορά το συγκεκριμένο σκεύασμα μετά την πρώτη δόση, θεωρούν ότι μπορεί να γίνει και η δεύτερη. Άλλα κράτη συνιστούν η δεύτερη δόση να γίνει από άλλο εμβόλιο. Στην Ελλάδα αποφασίστηκε ακόμα και οι νέοι να κάνουν την δεύτερη δόση με το ίδιο σκεύασμα.

Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν και δεν υπάρξει επάρκεια εμβολίων, είναι πιθανόν να τροποποιηθεί και η εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών. Φιλοδοξία όλων των κρατών είναι να εμβολιάσουν το ταχύτερο δυνατόν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού για να δομηθεί η συλλογική ανοσία, στόχος που εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι και που ειναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί ακόμα και το φθινόπωρο. Η Επιτροπή εκτιμά ότι αρκεί και το 60% και ότι αυτό θα επιτευχθεί αν τηρηθούν οι παραδόσεις εμβολίων μέχρι το φθινόπωρο.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικία 18-24 ετών και ότι θα είναι για αυτήν διαθέσιμα τρία σκευάσματα: της Pfizer/BioNTech, της Moderna.και της της Johnson & Johnson. Εν τω μεταξύ η Ελλάδα δώρισε στην Αλβανία 20.000 εμβόλια του σκευάσματος της AstraZeneca, τα οποία παρέλαβε σήμερα η υφυπουργός Υγείας της Αλβανίας Εουγκένια Τομίνι, ενώ ο υπουργός Υγείας Ογκέρτα Μοναστιρλίου εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησής του προς την ελληνική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι