Γιατί πάει για παράταση το lockdown

Lockdown: Τι ανοίγει και πότε – Τα σενάρια και οι διαφωνίες

Αυξημένα, όπως αναμενόταν, είναι τα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, ενώ είχε ανοίξει ήδη η συζήτηση για παράταση του lockdown. Τα νέα ημερήσια κρούσματα σε συνδυασμό με την αύξηση των διασωληνομένων φαίνεται ότι οδηγούν αναπόφευκτα στη διατήρηση των αυστηρών μέτρων.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 2.147, από τα οποία τα 16 εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Σοκ προκαλεί πάντως το γεγονός ότι τα 1047 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και μάλιστα τα 600 από αυτά στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας και τον Πειραιά.

Αναλυτικότερα, στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής: Ανατολική Αττική 95, Βόρειος Τομέας Αθηνών 95, Δυτική Αττική 49, Δυτικός Τομέας Αθηνών 140, Κεντρικός Τομέας Αθηνών 285, Νήσων 24, Νότιος Τομέας Αθηνών 100 και Πειραιάς 259. Την ίδια ώρα Θεσσαλονίκη και Αχαΐα καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή 205 και 121 αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν τα ημερήσια κρούσματα να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.121 που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ήταν σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία “Μήδεια”. Μικρότερος ήταν εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, και ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ, καθώς πολλά είχαν αναβληθεί εξαιτίας της χιονόπτωσης.

Λόγω της κακοκαιρίας άλλωστε, οι περισσότεροι κάτοικοι του λεκανοπεδίου έμειναν στα σπίτια τους, κάτι που δεν συνέβη τις επόμενες ημέρες, ειδικά το Σαββατοκύριακο, εξαιτίας και του γεγονότος ότι στο μεταξύ “έφτιαξε ο καιρός”. Την ίδια ώρα, αυξημένος εμφανίζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων, αφού χθες, Δευτέρα, υπήρχαν 346 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19, έναντι 293 που είχαν καταγραφεί πριν 10 ημέρες.

Προς παράταση το lockdown

Αυτές οι παράμετροι άνοιξαν την συζήτηση για παράταση του lockdown, η οποία φαίνεται ότι θεωρείται πλέον απαραίτητη τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Δεν λείπουν μάλιστα οι φωνές που  δεν αποκλείουν παράταση για δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 8 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία υπάρχει ένας σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Οι ειδικοί ανησυχούν όμως και για το γεγονός ότι δείχνει να παραμένει υψηλό και το ιικό φορτίο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι ίδιοι έχουν σημειώσει άλλωστε αρκετές φορές την παράμετρο της ενδοεικογενειακής διασποράς και την εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία, πρωτίστως το βρετανικό και δευτερευόντως εκείνο της Νότιας Αφρικής, φαίνεται ότι επηρεάζουν σημαντικά την αύξηση των κρουσμάτων παρά το σκληρό lockdown.

Τα νέα στοιχεία φαίνεται να βάζουν φρενο στην κυβερνητική πρόθεση για το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων από την 1η Μαϊου, κάτι το οποίο συζητείται ευρέως και δεν αποκλείεται να γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Ως πιθανότερη ημερομηνία φαίνεται πάντως η 8η Μαρτίου, προκειμένου το άνοιγμα να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια και αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Τέτοιες ενδείξεις δεν υπάρχουν, ωστόσο, για την ώρα, ενώ θεωρείται πρόωρη η συζήτηση για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των  διασωληνωμένων, ειδικά στην Αττική.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση  φαίνεται να αναζητεί μια μέση λύση για να ανοίξει το λιανεμπόριο, χωρίς click away και click in shop. Στόχος του Μαξίμου φαίνεται ότι είναι αυτό να γίνει στις αρχές Μαρτίου, πιθανότατα την 1η του μήνα, ακόμη και στην περίπτωση που θα παραταθούν το lockdown και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Εξετάζεται μάλιστα και η δημιουργία ενός νέου πενταψήφιου αριθμού, στον οποίο θα στέλνουν μήνυμα όσοι πολίτες επιθυμούν να πάνε για ψώνια.

Θα πρόκειται για έναν ειδικό αριθμό, που θα αφορά αποκλειστικά τα ψώνια από τα μαγαζιά (λιανεμπόριο) και όχι την επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ για την οποία υπάρχει ήδη ο σχετικός αριθμός. Ο χρόνος που θα έχουν βέβαια στη διάθεσή τους οι καταναλωτές δεν θα είναι απεριόριστος και σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να δωθεί το δικαίωμα για μια “τρίωρη έξοδο”.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει πάντως γνωστό, αν θα υπάρχει κόφτης στα SMS για ψώνια, ούτε αν οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα μόνο για συγκεκριμένο αριθμό μηνυμάτων σε αυτόν τον νέο αριθμό. Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου, αλλά με συγκεκριμμένα προληπτικά μέτρα, τάσσονται πλέον αρκετοί από τους ειδικούς.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι