ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η άνοδος των νοσηλειών έφερε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Η άνοδος των νοσηλειών έφερε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Εκτινάχθηκε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των φορέων που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο, καθώς από 452 χθες, έφθασαν σήμερα του 641, δηλαδή οι ασθενείς μέσα σε μια μέρα αυξήθηκαν κατά 42%. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι από όσους εισήχθησαν για νοσηλεία το τελευταίο δεκαήμερο διασωληνώθηκαν, καθώς ο ΕΟΔΥ δεν δίνει αυτό το σημαντικό στοιχείο, παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων εδώ και δύο χρόνια (δηλαδή τις ημερήσιες εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ).

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 43.386 κρούσματα και 62 θάνατοι. Διασωληνωμένοι είναι 628 άνδρες και γυναίκες. Ένας λόγος που δεν αυξάνονται κάθετα οι διασωληνώσεις είναι (μεταξύ άλλων) ότι η κυβέρνηση διαπίστωσε μεγάλη θνητότητα με τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ του προηγούμενου κύματος. Κατά συνέπεια μέχρι στιγμής προσπαθούν στα νοσοκομεία να μην στήνουν πρόχειρες ΜΕΘ, εκτός από τη Βόρειο Ελλάδα, όπου εδώ και δύο μήνες διασωληνώνονται πολλοί εκτός ΜΕΘ και υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.

Η πλημμύρα ασθενών στα νοσοκομεία συμπίπτει και με την αύξηση κρουσμάτων στους ιατρονοσηλευτές, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αρχίσει να στέλνει φύλλα πορείας σε ιδιώτες. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε σήμερα ότι «είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ιατρονοσηλευτών που νοσούν και κυμαίνεται από 1,2%-4% ανάλογα με το νοσοκομείο, αλλά το υπουργείο Υγείας προχωρά στην ενίσχυση του ΕΣΥ με επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, αλλά και μέσω της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θα δέχονται περιστατικά Covid».

Τι δήλωσε η κ. Γκάγκα

Το υπουργείο προ τριημέρου είχε ανακοινώσει ότι θα διακόψει η πολιτεία την συνεργασία της με όσες ιδιωτικές κλινικές που δεν θα συνεργασθούν. Όσον αφορά στους γιατρούς, θα αρχίσουν να παίρνουν τα φύλλα πορείας το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα. Θα έχουν το μισό ωράριο σε σύγκριση με τους ήδη εργαζομένους στο ΕΣΥ, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία των ιατρείων τους.

Η αναπληρώτρια υπουργός ζήτησε επίσης από τους πολίτες να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να κάνουν PCR τεστ, επειδή επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Είπε επίσης ότι επειδή το εμβόλιο Moderna έχει πολλή ζήτηση, θα ανοίγουν κάθε Κυριακή νέα ραντεβού και προέτρεψε τον κόσμο σε εμβολιασμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι