ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η επίθεση Σαπουνά στη Λινού και η αντίδραση του ΕΟΔΥ

Η επίθεση Σαπουνά στη Λινού και η αντίδραση του ΕΟΔΥ

Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ αποστασιοποιείται από το στέλεχός του, τον ενδοκρινολόγο Σπύρο Σαπουνά, ο οποίος καταφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού, επειδή σε συνέντευξή της είπε ότι θα είχαμε γλιτώσει 3.000 κρούσματα, αν λαμβάνονταν μέτρα στα μέσα μεταφοράς. Ο Σπύρος Σαπουνάς, που είναι ενδοκρινολόγος και προϊστάμενος στο τμήμα Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, είχε κάνει την εξής ανάρτηση, την οποία μετέπειτα διέγραψε μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν:

«Για την ενημέρωση του κοινού αναφέρω πως η κ. Λινού ΔΕΝ είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και ΔΕΝ έγινε ομότιμη καθηγήτρια. Επίσης όταν ήταν καθηγήτρια το γνωστικό της αντικείμενο ήταν τα χρόνια και επαγγελματικά νοσήματα και ΟΧΙ η επιδημιολογία λοιμωδών νοσημάτων. Επίσης ήταν υποψήφια σε εθνικές εκλογές με παράταξη της αντιπολίτευσης.

»Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά καταλαβαίνει κανείς πως οι 3.000 θάνατοι που θα γλιτώναμε από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι μια αναπόδεικτη σαχλαμάρα επικοινωνιακού τύπου και όχι επιστημονική πραγματικότητα. Ας δημοσιοποιήσει τα εργαλεία που χρησιμοποίησε, τη μεθοδολογία και γενικώς τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν».

Μετά από τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, ο νέος πρόεδρός του ΕΟΔΥ, καθηγητής Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Με αφορμή φερόμενη ανάρτηση του Διευθυντή Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, ο φορέας μας εκπροσωπείται ρητά από το Διοικητικό του Συμβούλιο, του οποίου προΐσταται ο πρόεδρος και στον οποίον – μάλιστα – υπάγεται απευθείας κατά νόμο η παραπάνω Διεύθυνση.  Καθίσταται αυτονόητο ότι οι σκοποί δημοσίου συμφέροντος του φορέα, εξυπηρετούνται συντονισμένα και αποκλειστικά μέσω εξουσιοδοτημένης δράσης των οργάνων του ΕΟΔΥ.

Αντιθέτως, κάθε τυχόν, ανομιμοποίητη δημόσια παρέμβαση, ή άλλη ενέργεια, φυσικού προσώπου που σχετίζεται υπαλληλικά με τον ΕΟΔΥ, πέραν του ότι de facto χαρακτηρίζει και αφορά αποκλειστικά στον ίδιο, θα υπόκειται κατά περίπτωση και στον προβλεπόμενο υπηρεσιακό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση συμπεριφορές που δεν συνάδουν τόσο με το ρόλο ενός δημόσιου λειτουργού, όσο και με τις αρχές του Οργανισμού και της Διοίκησής του, δεν είναι ανεκτές».

Τι είχε πει η κ. Λινού

Σε συνέντευξή της στον Real FM, η κυρία Αθηνά Λινού επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό σε χώρους υπερμετάδοσης, όπως είναι τα μέσα μεταφοράς και οι χώροι εργασίας. Στο ερώτημα τι θα έκανε αν ήταν εκείνη υπουργός Υγείας, απάντησε:

«Θα προσπαθούσα να πείσω την κυβέρνηση ότι αν πάρουμε μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τη μείωση της μετάδοσης, θα γλιτώναμε 3.000 θανάτους. Εκεί γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά. Χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια, αλλά και τεχνική βελτίωση των λεωφορείων, ώστε να έχουν παράθυρα που να είναι συνεχώς ανοιχτά».

Επίσης υπογράμμισε ότι «πρέπει να επανέλθουν τα μέτρα ατομικής προστασίας, που τα έχουμε παραμελήσει λόγω των εμβολιασμών. Πρέπει να φορούν μάσκα όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Να προσπαθήσουμε να μην μεταδοθεί στα παιδιά, που θα το φέρουν στο σπίτι και μέτρα εκεί όπου υπάρχει μαζική συρροή ανθρώπων, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, με αύξηση της τηλεργασίας, αλλά και αύξηση της ιχνηλάτισης».

«Είναι εξαιρετικά καλό που κάνουμε πολλά τεστ, αλλά δεν έχουμε βελτιώσει τους τρόπους και τη μεθοδολογία για να παρακολουθούμε τους θετικούς, με ποιους έρχονται σε επαφή. Δεν τους απομονώνουμε τόσο αυστηρά και δεν παίρνουμε μέτρα προφύλαξης για τις επαφές που έχουν οι θετικοί», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι