ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η εστίαση ήταν το πρώτο βήμα – Τι θα ακολουθήσει μέχρι την έξοδο από το lockdown

Γεμίσαμε τουρίστες, ψάχνουμε εργαζόμενους... Όλγα Μαύρου

Το άνοιγμα της εστίασης, την Δευτέρα, ήταν το πρώτο βήμα για την έξοδο από το lockdown, καθώς, όπως ήδη έχουν αφήσει να διαφανεί κυβερνητικά στελέχη, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αρθούν και άλλα μέτρα. Ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 14η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένο να ανοίξει επισήμως και ο Τουρισμός.

Την Δευτέρα, με το άνοιγμα των εστιατορίων, των μπαρ και των καφέ, μετά από έξι ολόκληρους μήνες, οι περισσότεροι πολίτες, σε όλη την επικράτεια βγήκαν για να το απολαύσουν. Με τήρηση των μέτρων, παρά την έλλειψη μουσικής και τον περιορισμό έως τις έντεκα το βράδυ, τα περισσότερα από τα μαγαζιά που άνοιξαν γέμισαν  με κόσμο.

Υπολογίζεται ότι από τα περίπου 80.000 καταστήματα της εστίασης άνοιξαν τα μισά, ένα ποσοστό που κρίνεται υψηλό καθώς περίπου το ένα στα πέντε επί του συνόλου των καταστημάτων του κλάδου δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους και επομένως δεν θα μπορούσε να ανοίξει. Φαίνεται πάντως, πως υπήρξαν και κάποιοι ιδιοκτήτες που δεν άνοιξαν είτε επειδή δεν μπορούσαν (για οικονομικούς ή οργανωτικούς λόγους) είτε επειδή ήθελαν πρώτα να δουν πως θα αντιδράσει ο κόσμος.

Έξοδος από το lockdown

Το άνοιγμα της εστίασης, παρά τους σχετικούς περιορισμούς, κρίνεται ότι έγινε με επιτυχία και πλέον η κυβέρνηση τρέχει για το γενικευμένο άνοιγμα της οικονομίας, με επίκεντρο τον Τουρισμό. Πολλά από τα ισχύοντα μέτρα αναμένεται άλλωστε να επανακριθούν με το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Μαΐου. Για τότε προσδιόρισε και ο υπουργός Ανάπτυξης την ανακοίνωση ενός περισσότερου διευρυμένου ωραρίου «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία», όπως είπε.

Μέχρι τότε, όλες οι μετακινήσεις θα εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ όσοι θέλουν να επισκεφτούν ένα εστιατόριο ή καφέ θα κάνουν χρήση του “κωδικού 6” στο 13033. Ήδη πάντως έχει προγραμματιστεί, για τις 10 Μαΐου, μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα της εστίασης, να ανοίξουν όλα τα σχολεία. Έτσι μετά τα Λύκεια αναμένεται να πάρουν σειρά τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, τα οποία, με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από την ερχόμενη Δευτέρα με την υποχρέωση self test

Πέντε ημέρες αργότερα, το Σάββατο 15 Μαίου, με το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν ωστόσο, είτε αποδεικτικό εμβολιασμού είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών. Την ίδια ημέρα αναμένεται να ανοίξουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες, ενώ παραλλήλως σχεδιάζεται να σταματήσει και η υποχρέωση της αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι