ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Nestle ομολογεί ότι τα περισσότερα προϊόντα της είναι ανθυγιεινά!

Η Nestle ομολογεί ότι τα περισσότερα προϊόντα της είναι ανθυγιεινά

Ένα δημοσίευμα που αδιαμφισβήτητα εκθέτει τη Nestle κοινοποίησαν οι Financial Times, αναφορικά με εσωτερική έκθεση της εταιρείας για τη (μη) καταλληλότητα πολλών εκ των προϊόντων της. Συγκεκριμένα, με βάση την παρουσίαση της Nestle, ένα ποσοστό της τάξεως του 60% επί των προϊόντων της που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος στην Αυστραλία.

Όντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ποτών στον κόσμο, η δημοσίευση της έκθεσης προκαλεί σοκ, καθώς σε αυτήν διαπιστώνεται ότι «ορισμένες από τις κατηγορίες προϊόντων δεν θα είναι ποτέ “υγιή”». Η έκθεση αυτή συντάχθηκε από την εταιρεία με σκοπό να έχει μόνο εσωτερική κατανάλωση, ενώ κοινοποιήθηκε σε κορυφαία στελέχη της Nestle. Η Αυστραλία χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση της καταλληλότητας φαγητών και ποτών έναν δείκτη 5 βαθμών και με βάση την έκθεση μόνο το 37% των προϊόντων της εταιρείας συγκεντρώνει βαθμολογία άνω του 3,5.

Από το καταγεγραμμένο αυτό ποσοστό εξαιρούνται προϊόντα εξειδικευμένης ιατρικής τροφής αλλά και ειδικής τροφής για κατοικίδια ζώα, καθώς και τα προϊόντα καθαρού καφέ (σε ό,τι αφορά τα ποτά). Κατά τ’ άλλα, 96% των ποτών, 99% των ζαχαροπλαστικών ειδών και 99% των παγωτών, αποτυγχάνουν να συναντήσουν τα κριτήρια υγείας που έχει θέσει το κράτος της Αυστραλίας. Αρκετά ασφαλή σαν είδη θεωρούνται τα νερά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που “πέρασαν τη βάση”, με ποσοστά 82% και 60% αντίστοιχα.

Η παρουσίαση μεταξύ άλλων αναγράφει «Έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές βελτιώσεις στα προϊόντα μας. . . [αλλά] το χαρτοφυλάκιό μας εξακολουθεί να έχει χαμηλές επιδόσεις έναντι των εξωτερικών ορισμών της υγείας σε ένα τοπίο όπου η ρυθμιστική πίεση και οι απαιτήσεις των καταναλωτών ανεβαίνουν στα ύψη». Πάντως, γίνεται σαφές ότι είναι αρκετά τα προϊόντα της Nestle, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις ανησυχητικές αυτές μετρήσεις. Όσα έχουν να κάνουν με ειδικά ιατρικά σκεύη, νερό, είδη για κατοικίδια, βρεφικά προϊόντα (όπως πχ βρεφική φόρμουλα κ.λπ.) αλλά και είδη καφέ, δεν προσμετρούνται στο 60-70% που υπολογίζεται ότι δεν πληροί τα κατάλληλα κριτήρια υγείας.

Η απάντηση της Nestle

Αυτά και μόνο τα είδη προϊόντων υπολογίζεται να αντιστοιχούν περίπου στα μισά ετήσια έσοδα της εταιρείας και μεγάλο ποσοστό επί των συνολικών προϊόντων που προσφέρονται προς αγορά. H Nestle, που θεωρείται κορυφαία παραγωγός τροφίμων παγκοσμίως, δημοσίευσε μια απάντηση στην οποία αναφέρει ότι «Κοιτάμε σε όλη τη “βεντάλια προϊόντων”, για όλες τις φάσεις ζωής του ανθρώπου, για να εξασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας βοηθούν στο να εκπληρώσουν τις διατροφικές τους ανάγκες και να υποστηρίξουν μια ισορροπημένη διατροφή».

Πιο συγκεκριμένα, «Οι προσπάθειές μας χτίζουν σε ένα γερό θεμέλιο δουλειάς δεκαετιών για να βελτιώσουν το διατροφικό αποτύπωμα των προϊόντων μας. Για παράδειγμα, έχουμε μειώσει αισθητά τη ζάχαρη και το νάτριο στα προϊόντα μας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περίπου 14 με 15% μόνο τα τελευταία επτά χρόνια». Τέλος, αφού ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της εταιρείας είναι να δημιουργεί φαγητά και ποτά που δύνανται να “μετριούνται” στις χρησιμοποιούμενες κλίμακες, ανέφερε ότι πολλές φορές η εικόνα που δίνουν τέτοιου είδους έρευνες δεν είναι ακριβής.

«Περίπου μισές από τις πωλήσεις μας δεν προσμετρούνται σε τέτοιου είδους συστήματα όπως της Αυστραλίας». Μάλιστα ένας αναλυτής τροφίμων που ασχολείται χρόνια με τη Nestle, εξέφρασε την άποψη ότι στην πραγματικότητα, εάν το σύνολο των προϊόντων μπορούσε να εξεταστεί υπό το συγκεκριμένο αξιολογικό σύστημα, εκτιμά ότι το ποσοστό ακαταλληλότητας θα έπεφτε περίπου στο 28%, που αποτελεί σχετικά λογικό ποσοστό για μια κολοσσιαία εταιρεία όπως η Nestle.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι