ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η πανδημία σε αριθμούς – Τι μας περιμένει σε έναν μήνα

Να κολλήσω την Όμικρον να ξεμπερδεύω;

Σταθεροποίηση με τάση συρρίκνωσης παρουσιάζει η πανδημία στην Ελλάδα με αποτέλεσμα και η πίεση στο σύστημα υγείας να δείχνει σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης, όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς διανύουμε μια μεταβατική περίοδο με μεγάλο αριθμό πολιτών να επιστρέφει από διακοπές και αναμένεται πλέον μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι σε έναν μήνα από σήμερα αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας, προφανώς εξαιτίας της επιστροφής όλων όσων είναι σε διακοπές και του ανοίγματος των σχολείων, και τόνισε ότι η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της πιθανής αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε, για άλλη μια φορά, έκκληση οι ανεμβολίαστοι να επισπεύσουν τα ραντεβού εμβολιασμού. Παραλλήλως, ο κ.  Μαγιορκίνης ευχαρίστησε τους νέους που εμβολιάστηκαν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς συνέβαλλαν στην ενίσχυση του “τείχους ανοσίας”, επομένως και στον έλεγχο εξάπλωσης της νόσου που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Που βρίσκεται η Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε μικρή αλλά σημαντική μείωση την τελευταία εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες νέες διαγνώσεις. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης και καταγράφηκαν περίπου 2% λιγότεροι θάνατοι. Ο αριθμός πάντως των ατόμων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στοιχείο που ανήκει στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες,  αυξήθηκε κατά 8% την τελευταία εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα.

Κατά τον κ. Μαγιορκίνη, η επιδημία δείχνει να μπαίνει σε ένα διαφορετικό στάδιο, σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς οι πλούσιες χώρες, μέσα από προγράμματα μαζικού εμβολιασμού, κινούνται στην κατεύθυνση της επιστροφής στην κανονικότητα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι λιγότερο εύπορες χώρες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων. Οι αντιθέσεις όμως δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό, καθώς, στις εύπορες χώρες, υπάρχει ένα ποσοστό του πληθυσμού που ενώ του δίνεται η δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας επέμεινε σε αυτό το στοιχείο, τονίζοντας ότι «η ενίσχυση του εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα των εύπορων χωρών επιταχύνει αυτόματα τον εμβολιασμό και των λιγότερο εύπορων χωρών και αυτό θα έχει ως συνέπεια την μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία επανατροφοδοτούν την επιδημία στις εύπορες χώρες».

Η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερες από 219 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19. Την τελευταία εβδομάδα πάντως, οι νέες διαγνώσεις σημείωσαν μικρή πτώση της τάξης του 2%, καθώς καταγράφηκαν 643.000 διαγνώσεις την ημέρα. Μείωση παρουσίασε και ο αριθμός των θανάτων, η οποία ήταν της τάξης του 6%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 9.400 νέοι θάνατοι την ημέρα.

Σε ό, τι αφορά την Ευρώπη, η επιδημία εμφανίζει την τελευταία εβδομάδα τάση συρρίκνωσης, καταγράφοντας μικρή μείωση της τάξης του 4% στις νέες διαγνώσεις. Μεσοσταθμικά ωστόσο, καταγράφεται μία αύξηση 5% στους θανάτους μεσοσταθμικά. Αναλυτικά, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 124.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε στους περίπου 1.470 ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 22 έχουν δείξει βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Γεωγραφικά, σημαντική βελτίωση έδειξαν η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, ενώ σημαντική επιδείνωση καταγράφεται στη Γερμανία και τη Νορβηγία, καθώς και στις  περισσότερες βαλκανικές χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι