Η Pfizer προηγείται στον πόλεμο των εμβολίων

Δεύτερο περιστατικό με παράλυση μετά από Pfizer - Θάνατος 68χρονης, Όλγα Μαύρου

Μετά τη Βρετανία και ο Καναδάς ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer, με τους αξιωματούχους του κλάδου Υγείας να χαιρετίζουν την κίνηση ως ένα «κρίσιμο ορόσημο στη μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία». Μέσα στο Δεκέμβρη θα είναι διαθέσιμες 249.000 δόσεις. Συνολικά, όμως, η καναδική κυβέρνηση αγόρασε 20 εκατομμύρια δόσεις και στόχος της είναι να προμηθευτεί 56 εκατομμύρια το συντομότερο δυνατό.

Το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί και από τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε έγγραφα, τα οποία αναφέρουν ότι τα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του για έγκριση έκτακτης ανάγκης. Η τυπική έγκριση φαίνεται να απέχει ώρες, ενώ το εμβόλιο αναμένεται να είναι διαθέσιμο ακόμα και αυτή την Παρασκευή.

Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech με την επιλογή να αγοράσουν έως και πέντε φορές περισσότερες. Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μην προχωρήσει σε παραγγελία 100 εκατομμυρίων δόσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενδέχεται να καθυστερήσει τη δεύτερη παρτίδα στις αρχές του 2021.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν υποτάσσονται στο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ που ζητά τα σκευάσματα που θα παράγονται να διανέμονται πρώτα στις ΗΠΑ και μετά σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer  Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε την Τρίτη ότι κατανοεί τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την ταχύτητα με την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες παρήγαγαν εμβόλια, αλλά επέμεινε ότι δεν έγιναν καθόλου περικοπές.

Η εταιρεία προέβη σε προειδοποίηση να μην χορηγηθεί το εμβόλιο σε πολίτες με ιστορικό “σημαντικών” αλλεργικών αντιδράσεων. Αισιοδοξία μοιάζει να αποπνέει και το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η αποτελεσματικότητα του οποίου αγγίζει το 70,4%. Στους χιλιάδες εθελοντές χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου με την αποτελεσματικότητα να είναι 62%.

Το κινέζικο εμβόλιο

Σε μια μικρότερη ομάδα χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση του εμβολίου και αργότερα μία πλήρης δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 90%. Στις δοκιμές συμμετείχαν 11.636 εθελοντές σε Βρετανία και Βραζιλία. Στην μάχη φαίνεται να μπαίνει και ένα κινεζικό εμβόλιο, το οποίο έδειξε ότι είναι 86% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από τον κοροναϊό. Πρόκειται για το εμβόλιο της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας Sinopharm, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα. Η δοκιμή βρίσκεται στην τρίτη φάση.

Παρ’ ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι ξεκινά τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων πολιτών μέχρι την άνοιξη, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα απέκλεισε την αγορά του ρωσικού εμβολίου, η οποία θεωρούνταν μέχρι τώρα δεδομένη, με το επιχείρημα ότι δεν πληρούσε τους όρους “καλής εργαστηριακής πρακτικής”. Η Μόσχα αντέδρασε μιλώντας για fake news και ο Τούρκος υπουργός υποχρεώθηκε –προφανώς κατόπιν παρέμβασης του Ερντογάν– μετά από δύο ώρες να διαψεύσει τον εαυτό του!

Τη στιγμή που η πλειονότητα των χωρών της Δύσης εξασφαλίζει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο το πολυπόθητο εμβόλιο, οι φτωχές χώρες μένουν –τουλάχιστον προς το παρόν– εκτός της διαδικασίας εμβολιασμού. Αν δεν προβλεφθεί η παραγωγή εμβολίων για όλους, υπολογίζεται ότι μόλις ένας στους δέκα θα καταφέρει να εμβολιαστεί στις φτωχές χώρες μέσα στο 2021.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι