ΘΕΜΑ

Το χωρίς κίνητρο μυστηριώδες τετραπλό έγκλημα στο Αϊντάχο

Το χωρίς κίνητρο μυστηριώδες τετραπλό έγκλημα στο Αϊντάχο, Νεφέλη Λυγερού

«Κάποιος είναι μέσα στο σπίτι…» Αυτή ήταν η τελευταία κουβέντα που άκουσε μία τις δύο κοπέλες που επιβίωσαν από το φριχτό έγκλημα στο Aϊντάχο. Η νεαρή κοπέλα, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύπτεται, κοίταξε το ρολόι της: 04:12. Έριξε μία ματιά έξω από το παράθυρο. Κανείς. Μονάχα μαύρο σκοτάδι. Είχε ξυπνήσει δύο λεπτά νωρίτερα από έναν θόρυβο που αργότερα θα περιέγραφε «σαν να παίζει κάποιος με το σκυλί».

Άνοιξε την πόρτα της, έτοιμη να ξυπνήσει τους υπόλοιπους. Κλάματα, αλλά και μία ανδρική φωνή που φάνηκε να προέρχεται από τον πάνω όροφο, την σταμάτησαν. «Μην φοβάσαι. Είμαι εδώ για να βοηθήσω», άκουσε κάποιος να λέει, ενώ ακολούθησε ένας γδούπος. «Έμεινα ακίνητη. Πέρασαν δευτερόλεπτα ίσως και λεπτά. Δεν ξέρω. Μου φάνηκε ένας αιώνας». Μία άγνωστη φιγούρα την προσπέρασε. Ψηλός. Λεπτός. Γυμνασμένος. Άδειο βλέμμα. Πυκνά φρύδια. Αυτή ήταν η μαρτυρία που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα, μαζί με κάποια ακόμα στοιχεία.

Πρόκειται για κομμάτια του παζλ που συνθέτουν μία από τις συγκλονιστικότερες υποθέσεις που στοιχειώνουν εδώ και δύο μήνες την Αμερική: η δολοφονία των τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο. Η σύλληψη του φερόμενου ως δράστη έχει, μάλιστα, εγείρει περισσότερες απορίες και ερωτήματα από όσα έχει λύσει, μιας και φαινομενικά δεν υπάρχει κανένα κίνητρο, ή έστω σύνδεση μεταξύ θύτη και θυμάτων.

Τέσσερις 20χρονοι φοιτητές βρέθηκαν σφαγιασμένοι στο σπίτι που είχαν νοικιάσει, έξω από μία ειδυλλιακή πανεπιστημιούπολη στο Aϊντάχο. Τρία κορίτσια και ένα αγόρι. Τέσσερα λαμπερά, φρέσκα, όμορφα πρόσωπα που μέχρι το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου γέμιζαν τους λογαριασμούς τους στα σόσιαλ μίντια με υπέροχες φωτογραφίες από την ανέμελη φοιτητική ζωή τους και διαβεβαίωναν τους γονείς τους ότι ζούσαν την ιδανικότερη φάση της νεότητάς τους στο νέο και εντυπωσιακό σπίτι που είχαν νοικιάσει.

Aϊντάχο: Η τελευταία βραδιά

Οι γείτονές τους το επιβεβαιώνουν, μιας και είχαν αναγκαστεί πολλάκις να καλέσουν την αστυνομία για να τερματίσουν κάποιο από τα δεκάδες πάρτι που οι έξι συμφοιτητές συνήθιζαν να οργανώνουν. Την τελευταία νύχτα της ζωής τους είχαν και οι έξι βγει στην πόλη του Aϊντάχο. Ήταν, άλλωστε, κολλητοί φίλοι και έκαναν τα πάντα μαζί. Σταμάτησαν σε μία καντίνα, να τσιμπήσουν κάτι. Βίντεο από εκεί έχει καταγράψει τις τελευταίες τους στιγμές. Παραγγέλνουν, μιλάνε, γελάνε. Βλέπουν γνωστούς τους και απολαμβάνουν την παρέα τους. Επέστρεψαν όλοι μαζί στο σπίτι.

Στη συνέχεια, κανείς από τους γείτονες δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό. Σε αντίθεση με άλλες φορές επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Και, όμως, ο δολοφόνος εισήλθε στο σπίτι μέσα στη νύχτα και κατακρεούργησε τους τέσσερις από τους έξι. Το ακόμα πιο φρικιαστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε αρκετές ώρες αργότερα. Η μία εν ζωή συγκάτοικος που είδε τον δράστη, κλειδώθηκε στο δωμάτιό της. Το κινητό της είχε κλείσει από μπαταρία και δεν τολμούσε να βγει έξω για ώρες. Ο φόβος την είχε κυριολεκτικά ακινητοποιήσει.

Η άλλη συγκάτοικος δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Κάλεσε, μάλιστα, φίλους στο σπίτι, θεωρώντας ότι οι υπόλοιποι είχαν ως συνήθως παρακοιμηθεί. Το σπίτι γέμισε με κόσμο, πριν κάποιος επιχειρήσει να τους ξυπνήσει και να αντικρύσει τα τέσσερα παιδιά άγρια δολοφονημένα και την πέμπτη σε κατάσταση σοκ. Ο πατέρας ενός εκ των θυμάτων αποκάλυψε ότι οι αρχές είχαν χαρακτηρίσει τον δράστη “σαδιστή”. «Δεν τους είχε απλά μαχαιρώσει, αλλά κυριολεκτικά ανοίξει».

Ο μακελάρης του Aϊντάχο

Η ανακοίνωση της σύλληψης του φερόμενου ως μακελάρη του Aϊντάχο ήρθε σχεδόν δύο μήνες μετά το έγκλημα. Ο 28χρονος Μπράϊαν Κρίστοφερ Κομπεργκέρ συνελήφθη από αστυνομικούς και το FBI. Όταν έγινε γνωστή η είδηση, όλοι έμοιαζαν ακόμα πιο έκπληκτοι. Επρόκειτο για έναν διδακτορικό φοιτητή της εγκληματολογίας που δεν είχε καμία σχέση με τα θύματα. Δεν πήγαινε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Δεν έμενε στην ίδια περιοχή. Δεν ήταν συνομήλικός τους και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να τους συνδέει. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για άλλο ένα “τυφλό έγκλημα”, από τα πολλά που καταγράφονται στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, ή έγκλημα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Οι αρχές δεν αποκάλυπταν τίποτα, καθώς η έρευνα ήταν σε εξέλιξη. Η κατάθεση της μίας συγκατοίκου με την περιγραφή του δράστη ήταν σημαντική. Αποκαλύφθηκε, όμως, ότι ο δολοφόνος υπέπεσε σε ένα μοιραίο λάθος. Άφησε τη θήκη του μαχαιριού του στον τόπο του ειδεχθούς εγκλήματος. Μέσω αυτού βρήκαν DNA. Ανήκε σε άνδρα. Από το υλικό των καμερών εντόπισαν ύποπτα αυτοκίνητα. Αστυνομικοί προσποιήθηκαν τους σκουπιδιάρηδες και συνέλεξαν τα σκουπίδια των ιδιοκτητών τους. Σε ένα λευκό Hyundai Elantra του 2011-13 ανακάλυψαν από το DNA τον πατέρα του δράστη. Είχαν, πλέον, τον άνθρωπό τους.

Όταν εκείνος και ο πατέρας του αποφάσισαν να κάνουν ένα road trip, η αστυνομία, που τους παρακολουθούσε διακριτικά, τους σταμάτησε δύο φορές για τυπικό έλεγχο, ώστε να έχει οπτική εικόνα. Από το κινητό τηλέφωνο του υπόπτου αποδείχθηκε ότι βρισκόταν τον μήνα πριν τη μαζική δολοφονία παραπάνω από δέκα φορές έξω από το σπίτι των θυμάτων. Τότε δόθηκε η εντολή να συλληφθεί.

Εξέταση χιλιάδων εικόνων

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί και ενώπιον του εισαγγελέα, με την παρουσία των συγγενών των θυμάτων που και εκείνοι εμφανίζονται σοκαρισμένοι. Εξάλλου, οι αστυνομικές αρχές δεν αποκάλυπταν ούτε σε αυτούς την πορεία της έρευνάς τους. Τόσο οι οικογένειες των θυμάτων, όσο η σοκαρισμένη κοινότητα, αλλά και ολόκληρη η Αμερική έμοιαζε εξοργισμένη από αυτό που αντιλαμβανόταν σαν αναποτελεσματικότητα.

Για την ακρίβεια, οι αρχές είχαν παραπλανήσει το κοινό, με σκοπό να χαλαρώσει ο ύποπτος, τον οποίο και παρακολουθούσαν. Η αστυνομία της περιοχής έλαβε μέσα σε λίγες εβδομάδες περισσότερες από 25.000 τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανθρώπους που ήθελαν να δώσουν πληροφορίες ή να βοηθήσουν στις έρευνες. Επιπλέον, οι αστυνομικοί πήραν καταθέσεις από τουλάχιστον 300 άτομα για να αποκλείσουν υπόπτους, όπως συντρόφους, νυν και πρώην, αλλά και φίλους της παρέας. Την ίδια στιγμή, ένας στρατός από ειδικούς ανέλυσε βίντεο τουλάχιστον 1.000 ωρών. Πρόκειται για βίντεο από όλη την περιοχή που είχαν ανεβάσει ιδιώτες αλλά και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Τόσο πριν την σύλληψη του υπόπτου, όσο και μετά, οι τηλεοπτικές εκπομπές αφιερώνουν ατελείωτες ώρες στην κάλυψη του τετραπλού φονικού. Το ίδιο και τα σόσιαλ μίντια, με το χασταγκ IdahoMurders να συνοδεύει ατελείωτες υποθέσεις, σενάρια, φωτογραφίες και άλλα. Εκατομμύρια χρήστες έχουν απορροφηθεί από αυτό που μόνο ως κυνήγι στοιχείων μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει, τα οποία στη συνέχεια ανεβάζουν σαν ερασιτέχνες ντεντέκτιβς στα σόσιαλ μίντια.

Η παρομοιώδης φράση του εμβληματικού Λάρι Κινγκ «ό,τι αιμορραγεί, οδηγεί», εννοώντας τα νούμερα τηλεθέασης, φαίνεται επίσης να ισχύει πιο πολύ από ποτέ. Ο απολυμένος από το CNN Κρις Κουόμο βλέπει την καριέρα του να ανασταίνεται, καθώς ήταν από τους πρώτους, που αν και εργάζεται σε δευτεροκλασάτο τηλεοπτικό δίκτυο, αφιερώθηκε στην διελεύκανση των δολοφονιών. Εγκληματολόγοι και αναλυτές χαρακτηρίζουν, πάντως, την υπόθεση Aϊντάχο ως το πρώτο έγκλημα του TikTok.

Φρενίτιδα για το μακελειό στο Aϊντάχο

Η αγριότητά του, το μυστήριο που το καλύπτει, η ηλικία των θυμάτων, αλλά και το γεγονός ότι και οι τέσσερις νέοι ήταν φανατικοί χρήστες των σόσιαλ μίντια έχουν οδηγήσει συνομηλίκους τους σε φρενίτιδα. Πολλοί εξ αυτών, διαδίδουν δημόσια φήμες και κατονομάζουν αυθαίρετα ύποπτους. Οι αρχές έφτασαν στο σημείο να προειδοποιήσουν το Facebook, το TikTok και το Twitter να αποκλείσουν τους χρήστες εκείνους που ξεπερνούν τα όρια σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Δεν φαίνεται, όμως, να βοηθάει το ότι τα τέσσερα θύματα εξακολουθούν να έχουν δημόσιους ανοιχτούς λογαριασμούς. Έτσι, εκατομμύρια χρήστες μελετούν και αναλύουν κάθε παλαιότερη ανάρτηση, αναζητώντας πιθανές ενδείξεις που να οδηγούν στο δολοφόνο. Μέχρι στιγμής, στο  ΤικΤοκ είναι που κυριαρχεί ένα σενάριο που η αστυνομία δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει. Νεαροί χρήστες ανακάλυψαν ότι ο φερόμενος ως δράστης είναι φανατικός χορτοφάγος. Δύο από τα τρία θυματα εργάζονταν σε ένα από τα πιο γνωστά χορτοφαγικά μαγαζιά της περιοχής. «Θα μπορούσε να τις έχει εντοπίσει εκεί και να τις έχει παρακολουθήσει», σχολιάζει μία από τους ερασιτέχνες ντεντέκτιβ του Διαδικτύου.

Ένας άλλος, συμφωνεί. Έχοντας μελετήσει το προφίλ μίας από τις κοπέλες που έχασαν τη ζωή τους, αποκάλυψε ότι είχε κάνει μία ανάρτηση, στην οποία ισχυριζόταν ότι είχε αποκτήσει «τον πρώτο στόκερ της ζωής της». Μία ακόμα εκδοχή που κερδίζει όλο και μεγαλύτερη απήχηση είναι αυτή που σχετίζεται με το θέμα της διατριβής του υπόπτου. Χάκερς αποκάλυψαν ότι ετοιμαζόταν να παραδώσει την εργασία του με τίτλο: “η ψυχολογία ενός serial killer”. «Τους σκότωσε επειδή ήθελε να νιώσει ό,τι και το αντικείμενο της έρευνάς του», καταλήγει ένας χρήστης, το βίντεο του οποίου έχει τέσσερα εκατομμύρια θεάσεις.

Η αστυνομία του Αϊντάχο αναγκάστηκε να συστήσει ένα ειδικό νέο τμήμα με τίτλο Rumor control. Αυτό έχει αναλάβει να παρακολουθεί τις διάφορες φήμες που εμφανίζονται στα σόσιαλ και τους χρήστες που τις διακινούν. «Θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη», προειδοποιούν. Διατηρούν επίσης ανοιχτή στο κοινό μία λίστα με τα άτομα, τα οποία έχουν αποκλειστεί από ύποπτοι. Και αυτό επειδή φίλοι και σύντροφοι των θυμάτων έχουν όλο αυτό το διάστημα βρεθεί στο επίκεντρο κατηγοριών. Ένας εξ’ αυτών δέχτηκε τόσο έντονο διαδικτυακό μπούλινγκ που δημοσιοποίησε αποδείξεις για το πού βρισκόταν την ημέρα και ώρα του φόνου.

Οι αρχές παραδέχονται ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν πρωτοφανή εμπόδια στην έρευνα και είναι φαινόμενο της εποχής. Το ίδιο και το γεγονός ότι μόλις δύο μήνες μετά την αδιανόητη δολοφονία των τεσσάρων φοιτητών, τηλεοπτικοί παραγωγοί έχουν ήδη προσεγγίσει τις οικογένειες τους. Η υπόθεση Αϊντάχο θεωρείται ιδανική για μεταφορά στην μικρή οθόνη, καθώς ως γνωστόν η πραγματικότητα συχνά ξεπερνάει σε φρίκη κάθε προϊόν μυθοπλασίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι