ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η τραγική επιβίωση ναυαγού από τη Σαχαλίνη – Πέθανε ο ανιψιός κι αυτοκτόνησε ο αδελφός του

Η τραγική επιβίωση ναυαγού από τη Σιβηρία - Πέθανε ο ανιψιός κι αυτοκτόνησε ο αδελφός του

To οικογενειακό ταξίδι δύο αδελφών με τον 15χρονο γιο του ενός, με το όνειρο να δουν από κοντά φάλαινες, κατέληξε σε τραγωδία. Το μικρό σκάφος τους έμεινε ακυβέρνητο στη θάλασσα στη Σαχαλίνη, το αγόρι πέθανε από εξάντληση μετά από περίπου ένα μήνα και ο 49χρονος πατέρας του έπεσε στη θάλασσα τρελαμένος από τον πόνο. Σώθηκε μόνον ο θείος του μικρού.

Μετά το θάνατο του αγοριού, όπως είπε ο θείος του, ο πατέρας δεν άντεξε ψυχικά. Ούρλιαζε και χτυπιόταν σαν τρελός. Όταν έπεσε στο νερό να πνιγεί, τον έσωσε ο 46χρονος “μικρός” αδελφός του, αλλά ο 49χρονος αρνήθηκε να φάει έστω και μια μπουκιά στο εξής, οπότε δέκα μέρες μετά πέθανε κι εκείνος. Ο 46χρονος έχασε 50 κιλά, αλλά άντεξε 67 μέρες στην παγερή Οχοτσκική θάλασσα, ανοικτά από τη Σαχαλίνη πίνοντας το νερό της βροχής και τρώγοντας ό,τι ψάρι έβρισκε και λίγες κονσέρβες που απόμεναν.

Ο Μιχαήλ Πιτσούγκιν, τώρα νοσηλεύεται σε σχετικά σταθερή κατάσταση. Ο ίδιος δούλευε ως οδηγός σε εταιρεία στο νησί Σαχαλίνη, που ανήκει στη (γεωγραφική) περιοχή της Σιβηρίας, στην Άπω Ανατολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως είπε, ήταν επιθυμία του έφηβου ανιψιού του να δει φάλαινες από κοντά, και εκείνος κάλεσε τον αδελφό του και τον ανιψιό του για εκδρομή στη Σαχαλίνη, να πάνε με το μικρό σκάφος του να δουν φάλαινες. Ξεκίνησαν στις 9 Αυγούστου, την τελευταία μέρα που ο μικρός μίλησε στο τηλέφωνο με τη μητέρα του, που όπως γράφουν τώρα ρωσικά ΜΜΕ δυσκολεύεται οικονομικά ακόμα και να φέρει τη σορό του παιδιού και του άντρα της στο Κράσνογιαρσκ όπου ζούσαν. Ανακοινώθηκε τελικά ότι όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από το κράτος.

Συνάδελφοι του Μιχαήλ Πιτσούγκιν αλλά πλέον και συγγενείς του αδελφού του Σεργκέι και του άτυχου έφηβου Ίλια, άρχισαν να ανησυχούν όταν δεν είχαν πλέον επαφή με το σκάφος. Ξεκίνησαν έρευνες, αλλά δυστυχώς δεν οδήγησαν πουθενά. Το μικρό σκάφος έμεινε όπως μαθεύτηκε τώρα, ακυβέρνητο όταν το έπιασε άσχημος καιρός. Στην αρχή οι δύο άνδρες και το αγόρι έτρωγαν κάτι κονσέρβες και ψάρευαν. Το αγόρι άντεξε μέχρι τα γενέθλιά του, στις αρχές Σεπτεμβρίου, και μετά άρχισε σιγά σιγά ο οργανισμός του να μην δέχεται καμία τροφή. Μάζευαν το νερό της βροχής όποτε έβρεχε, αλλά αυτό δεν ήταν κάτι σταθερό. Το αγόρι στα μέσα Σεπτεμβρίου πέθανε από εξάντληση.

Ο 49χρονος πατέρας του προσπάθησε να αυτοκτονήσει, πέφτοντας στην παγερή Οχοτσκική Θάλασσα. Ο 46χρονος βούτηξε και τον έσωσε. Εντούτοις, ο χαροκαμμένος πατέρας δεν είχε πια θέληση για ζωή. Δεν έφαγε ούτε μπουκιά στο εξής και δέκα μέρες μετά πέθανε κι εκείνος από εξάντληση. Ο 46χρονος τους τύλιξε και τους κράτησε δίπλα του, ώσπου τον βρήκαν τυχαία κάποιοι ψαράδες, με ένα καΐκι ονόματι “Ἀγγελος”. Οι ψαράδες νόμιζαν μάλιστα ότι η βάρκα των ναυαγών ήταν σκουπίδια αλλά όταν πλησίασαν είδαν πώς είχαν να κάνουν  με έναν επιζήσαντα ναυαγό. Το σκάφος βρέθηκε 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Σαχαλίνη απ΄όπου είχε ξεκινήσει.

 

Νοσηλευόμενος ο Πιτσούγκιν μπόρεσε να μιλήσει για λίγο σήμερα σε δημοσιογράφους από το δωμάτιο του νοσοκομείου. Πολύ χλωμός, αλλά χαμογελαστός, αφηγήθηκε με αδύναμη φωνή ορισμένες λεπτομέρειες από τις μέρες που πέρασε πάνω στη λέμβο.

«Χωρίς τη βοήθεια του Θεού, πώς θα μπορούσε να γίνει;» είπε ο Πιτσούγκιν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. «Ζεσταινόμουν λίγο με έναν υπνόσακο που είχα από τρίχες καμήλας», είπε ο επιζήσας. «Ήταν βρεμένο, αλλά τουλάχιστον με τύλιγε. Κουνούσα και χέρια πόδια για να ζεσταίνομαι όσο γινόταν. Δεν είχε άλλη επιλογή από το να παλέψω να μείνω ζωντανός. Εκείνο που με κράτησε στη ζωή ήταν η σκέψη της μάνας μου και της 12χρονης κόρης μου που περίμεναν στο σπίτι». Διενεργείται πάντως έρευνα για παραβιάσεις της νομοθεσίας και για πρόκληση θανάτου από αμέλεια. Έγινε και ιατροδικαστική εξέταση για να διαπιστωθούν με βεβαιότητα τα αίτια θανάτου πατέρα και γιου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx