Η βαριά σκιά του Μπέργκαμο πάνω από την Ευρώπη

Σχεδόν 30 σχολεία έκλεισαν στο Βέλγιο λόγω συναγερμού για βόμβα

Το δεύτερο lockdown και η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού έχουν βάλει “φωτιά” στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται στην κυβέρνηση ότι επαναπαύτηκε στην επιτυχημένη ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας, χωρίς όμως να προετοιμάσει κατάλληλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάζει σε κρίσιμες, όπως η ίδια θεωρεί, αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως το άνοιγμα του τουρισμού. Προηγουμένως η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για “πρόωρο άνοιγμα του τουρισμού” είχε προκαλέσει “πόλεμο” στο social media, με τον υπουργό να υποστηρίζει πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. 

Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας όπως αναμένοντας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, όμως άφησε εκτός κάδρου τον επικεφαλής του συμβουλίου των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο χαρακτήρισε «άξιο επιστήμονα». Είναι φανερό πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να σιγάσουν οι τόνοι της κριτικής εις βάρος του λοιμωξιολόγων, εστιάζοντας την κριτική του στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Φόβοι για σκηνές Μπέργκαμο

Όλα αυτά την στιγμή που η χώρα είναι στο “κόκκινο” από τον ιό, όπως και όλη η Ευρώπη. Ο μεγάλος φόβος είναι η Θεσσαλονίκη, όπου έχει γίνει το επίκεντρο της πανδημίας στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να σημειώνουν, όχι μόνο ότι το σύστημα υγείας είναι πλέον σε οριακή κατάσταση, αλλά πως η πόλη θα αντιμετωπίσει εφιαλτικές καταστάσεις σαν αυτές  της Ιταλίας στο πρώτο κύμα της πανδημίας, φέρνοντας το παράδειγμα της επαρχίας Μπέργκαμο.

Μάλιστα, φοβούμενοι περαιτέρω διασπορά της πανδημίας, οι λοιμωξιολόγοι φέρεται να εισηγούνται παράταση του lockdown, με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να μην το έχει αποκλείσει. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων, ζήτησε να εφαρμοστεί «σε μεγαλύτερη έκταση το lockdown». Ο καθηγητής έκανε ειδικά αναφορά και στην Λάρισα, όπου ήδη είναι στα όρια τους οι ΜΕΘ, χωρίς τα κρούσματα να δείχνουν σημάδια περιορισμού.

Οι εικόνες από την Ιταλία ξυπνούν άσχημες μνήμες και σε όλη την Ευρώπη, που ζει στον αστερισμό των lockdown και των περιοριστικών μέτρων, ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου. Το δεύτερο κύμα κορονοϊού πλήττει βαρύτατα την γηραιά ήπειρο, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στα συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ φαίνεται να εξανεμίζονται οι ελπίδες των Ευρωπαίων ηγετών για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, καθώς μοιάζουν “αιφνιδιασμένοι” από την φονικότητα του δεύτερου κύματος, όπως σχεδόν είχε ομολογήσει στο διάγγελμα του ο Γάλλος πρόεδρος.

Πλέον η Γαλλία έχει την θέση της Ρωσίας ως χειρότερα πληττόμενη χώρα στην Ευρώπη. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος θα απευθυνθεί σήμερα στους πολίτες με διάγγελμα, δήλωσε πως «δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε». “Αχτίδα φωτός” για την γαλλική κυβέρνηση είναι η μικρή μείωση κρουσμάτων που παρατηρείται, καθώς αν αυτή συνεχιστεί, δημιουργεί προσδοκίες προκειμένου να χαλαρώσει το lockdown της ημέρες των Χριστούγεννων, αν και πρώτη προτεραιότητα είναι η «δημόσια ασφάλεια» του πληθυσμού, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Στο “κόκκινο” η Ευρώπη

Η πανδημία πλήττει όμως βαρύτατα ξανά την Ιταλία, που είναι πλέον η δέκατη χειρότερα πληττόμενη χώρα στον κόσμο, με τα κρούσματα να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Γιατροί και νοσηλευτές προχώρησαν σε μία δραματική έκκληση για τις αντοχές του συστήματος υγείας, που είχε αντιμετωπίσει συνθήκες “πολέμου” στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Τα δε περιοριστικά μέτρα έχουν επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση στην χώρα, σε τέτοιο βαθμό που οι ιταλικές αρχές φοβούνται κοινωνικές εξεγέρσεις σε περιοχές όπως στην Νάπολη, που η τουριστική κίνηση είναι πλέον μηδενική.

Στην δε Γερμανία ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προανήγγειλε ότι τα περιοριστικά μέτρα «συνεχιστούν για όλο τον χειμώνα». Αναφερόμενος ειδικά στα Χριστούγεννα σημείωσε πως «δεν βλέπω να γίνονται εκδηλώσεις με περισσότερα από δέκα άτομα». Για την γερμανική κυβέρνηση η βασική προτεραιότητα είναι να αποφύγει ένα γενικό κλείσιμο των σχολείων, την στιγμή που πάνω από 300.000 μαθητές και 30.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται ήδη σε καραντίνα.

Άσχημη είναι και η κατάσταση στην Βρετανία, όπου οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν τους 50.000, δημιουργώντας αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καλεί τους πολίτες «να κλειστούν για έναν μήνα στα σπίτια τους», σε μία απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα. Τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν βάναυσα την βρετανική οικονομία, που βασίζεται κατά πλειονότητα στον τομέα των υπηρεσιών.

Όλα αυτά την στιγμή που η Κίνα, η χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία, είναι πλέον εκτός διεθνούς ειδησιογραφίας, καθώς φαίνεται να έχει περιορίσει τα κρούσματα. Αν και υπάρχει δυσπιστία για τα στοιχεία ων κινεζικών αρχών, η πολυπληθής χώρα καταγράφει λιγότερα κρούσματα από χώρες όπως το Ομάν ή ο Καναδάς. Το εμβόλιο είναι πλέον η μοναδική ελπίδα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όμως κατά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν την άνοιξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx