ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Και 40χρονη σε ΜΕΘ λόγω στρεπτόκοκκου

Και 40χρονη σε ΜΕΘ λόγω στρεπτόκοκκου,, Όλα Μαύρου

Μια 40χρονη λεχώνα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Λάρισας. Η άτυχη γυναίκα είχε προσβληθεί από στρεπτόκοκκο και χθες διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με πολύ βαριά συμπτώματα. Δεν ξέρουμε αν η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της ήταν ραγδαία ή αν η ίδια νόμισε αρχικά ότι επρόκειτο για μια απλή ίωση και δεν έδωσε επαρκή σημασία. Πάντως τώρα δίνει μάχη για τη ζωή της, καθώς αντιμετωπίζει λοίμωξη οργάνων, καθώς ο στρεπτόκοκκος μετά την εισβολή του στο κυκλοφορικό, μολύνει δυστυχώς όλο τον οργανισμό.

Προς το παρόν δεν ξέρουμε αν η λοίμωξη ξεκίνησε από τον λαιμό όπως γίνεται συνήθως ή αν η γυναίκα ήταν άτυχη εξαρχής και ο στρεπτόκοκκος εισήλθε από πληγή κατ΄ευθείαν στο αίμα της. Μόλις πάντως η λεχώνα εξετάσθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου, εισήχθη αμέσως σε ΜΕΘ  και, μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της, μεταφέρθηκε στη Μονάδα του νοσοκομείου ένα ειδικό μηχάνημα που υπήρχε μόνον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρεπτόκοκκος όταν μολύνει το λαιμό συνήθως προκαλεί ιάσιμη νόσο που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Σε αυτή την περίπτωση είναι ορατό το πρόβλημα, καθώς ο γιατρός ή και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να δει το πύο στο λαιμό και να καταλάβει ότι χρειάζεται αντιβίωση. Ακόμα κι αν έχουν μολυνθεί άλλα όργανα, με την χορήγηση ισχυρής αντιβίωσης ο ασθενής και πάλι έχει ελπίδες να ζήσει.

Οι ύπουλες λοιμώξεις

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου το βακτήριο δεν προσβάλλει το λαιμό και π.χ. εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος από κάποιο ασήμαντο τραύμα. Τότε ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό και καταβολή δυνάμεων χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί το αίτιο με την απλή κλινική εξέταση. Ακόμα και οι γιατροί δυσκολεύονται σε αυτές τις περιπτώσεις να προχωρήσουν σε σαφή διάγνωση και εικάζουν ότι πρόκειται για κάποια κοινή ίωση.

Εν τω μεταξύ, με την ανάπτυξη ανοχής πολλών μικροβίων που είναι πλέον ανθεκτικά στις αντιβιώσεις –κάτι που στοιχίζει πολλές ζωές κάθε χρόνο, με άγνωστο τον ακριβή αριθμό θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις–, υπάρχει μια γενική “γραμμή” από πέρσι να χορηγείται με δυσκολία αντιβίωση. Για να “γράψουν” οι γιατροί αντιβίωση πρέπει πια να έχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη. Ομως αυτή η πολιτική, είχε ως παράπλευρη απώλεια να χαθούν οι ζωές έξι παιδιών μέσα στο φετινό χειμώνα.

Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στο λαιμό του παιδιού ή και του ενήλικα, καλό είναι να γίνεται άμεσα ένα strep-test είτε σε εργαστήριο είτε από τον παιδίατρο ή και από τους γονείς, καθώς το τεστ διατίθεται πλέον και  από τα φαρμακεία. Το τεστ είναι λίγο πιο περίπλοκο από το κοινό σελφ τεστ του κορονοϊού και της γρίπης, αλλά με προσοχή μπορεί να γίνει από έναν ενήλικα. Ανιχνεύει το στρεπτόκοκκο στις αμυγδαλές ή πάντως σε επίχρισμα από το λαιμό.

Ποιοι κινδυνεύουν

Αυτό το βακτήριο προσβάλλει κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους, στην δε Βρετανία έχασαν τη ζωή τους από από επιθετικό στρεπτόκοκκο από το φθινόπωρο του 2022 μέχρις τις αρχές Ιουνίου περίπου 430 άτομα, εκ των οποίων τα 54 ήταν παιδιά και οι υπόλοιποι είτε ηλικιωμένοι είτε ευπαθείς. Ως συμπτώματα, η στρεπτοκοκκική λοίμωξη μπορεί εκτός από πυρετό και πονόλαιμο, να προκαλεί και εξανθήματα ή και εμετό ή διάρροια. Ο ασθενής συνήθως παρουσιάζει ανορεξία, υπνηλία και δυσκολία στην αναπνοή (για τα συμπτώματα και τη θεραπεία, μπορείτε να βρείτε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ εδώ).

Κρούσματα και θάνατοι 

Οι επιστήμονες αδυνατούν να καταλήξουν ομόφωνα στο τι φταίει που από το 2022 έχουμε διεθνώς έξαρση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων. Στη Βρετανία που υπάρχει επιτήρηση του συγκεκριμένου νοσήματος, είχαν μεν 430 θανάτους, αλλά καταγράφηκαν 54.394 λοιμώξεις, αριθμός που δείχνει ότι σπάνια η κατάληξη είναι μοιραία.

Παλιά οι γιατροί και οι γονείς θεωρούσαν ότι οι περισσότεροι πυρετοί οφείλονται σε σχετικά αθώες ιώσεις που θα κάνουν σε 2-3 μέρες τον κύκλο τους. Από πέρσι όμως συνιστούν σε κάθε εμπύρετο νόσημα παιδιού ή ηλικιωμένου, ο ασθενής ή όποιος τον φροντίζει, να επικοινωνεί άμεσα με γιατρό. Το νόσημα μεταδίδεται από συμπτωματικούς ή και ασυμπτωματικούς φορείς (πιο εύκολα από τους πρώτους), είτε μέσω σταγονιδίων και εισπνοής τους είτε με επαφή με μολυσμένη επιφάνεια.

Στη Βρετανία όταν έχουν κρούσμα οστρακιάς σε σχολείο παίρνουν έκτακτα μέτρα και για τα παιδιά και για τους ευάλωτους συγγενείς. Στη Νάουσα όπου πέθανε πρόσφατα 7χρονο αγοράκι, έγιναν δεκάδες τεστ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) στο Νοσοκομείο της Νάουσας προσήλθαν 45 παιδιά για εξέταση, εκ των οποίων τα 32 ήταν εκτός του σχολικού περιβάλλοντος του 7χρονου και 13 παιδιά από το σχολείο του άτυχου αγοριού. Βρέθηκαν επτά θετικά εκ των οποίων τα πέντε ασυμπτωματικά και τα δύο με συμπτώματα -όλα λαμβάνουν αγωγή.

Από τα 32 παιδιά εκτός του σχολικού περιβάλλοντος βρέθηκαν πέντε θετικά  εκ των οποίων τρία ασυμπτωματικά και δύο με συμπτώματα. Από τα 13 παιδιά εντός σχολικού περιβάλλοντος βρέθηκαν δύο παιδιά θετικά ασυμπτωματικά. Νοσηλεύεται ένα 9χρονο παιδί, συγγενής του 7χρονου, στο νοσοκομείο Γεννηματάς με βελτιωμένη την κατάσταση της υγείας του.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου χάθηκε ένα παιδάκι 18 μηνών στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από στρεπτόκοκκο. Αυτό είχε εισαχθεί με ήπια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας προληπτικά, όμως την επόμενη ημέρα κατέληξε στη ΜΕΘ από στρεπτόκοκκο. Η ΠΟΕΔΗΝ  (ομοσπονδία εργαζομένων σε νοσοκομεία) σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Μήπως πρέπει να προστεθεί στις οδηγίες του ΕΟΔΥ να γίνεται Strep Test σε περισσότερα άρρωστα παιδιά που προσέρχονται στα επείγοντα νοσοκομείων; Είναι μία φτηνή και καθόλου επώδυνη εξέταση που σώζει ζωές». Πάντως το ίδιο ισχύει και για τους ενηλίκους και, ειδικά, για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι