ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καλπάζει η Δέλτα σε Ελλάδα και Ευρώπη – Ευάλωτοι οι ανεμβολίαστοι

Καλπάζει η Δέλτα σε Ελλάδα και Ευρώπη – Ευάλωτοι οι ανεμβολίαστοι

Δραματική είναι η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη, με τη μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει και τα κρούσματα να βρίσκονται σχεδόν παντού σε ανοδική τάση. Μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ολλανδία κλείνουν νυχτερινά κέντρα και ακυρώνουν συναυλίες, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα προβεί σε νέο διάγγελμα την Δευτέρα, όπου αναμένεται να ανακοινώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκανε μακάβρια “πρόγνωση” για 4.000 με 6.000 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως εντός του Αυγούστου. Ήδη τα κρούσματα του κορονοϊού ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα την εβδομάδα που πέρασε. «Βεβαίως θα περάσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου» δήλωσε ο καθηγητής, ενώ συνέχισε προειδοποιώντας τους ανεμβολίαστους ότι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την Παρασκευή 9 Ιουλίου 1.997 νέα κρούσματα, ενώ την προηγούμενη μέρα είχαν ξεπεράσει τις 2.000. Ο καθηγητής Τζανάκης εισήγαγε και τον όρο της κοινωνικής φούσκας. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα τα μαζικά κρούσματα που εντοπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα σε κατασκηνώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας δήλωσε πως «για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι κατασκηνώσεις θα πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνικές φούσκες, να αυστηροποιηθούν τα υγειονομικά μέτρα και να απαγορευτούν εντελώς τα επισκεπτήρια», ένα αντίστοιχο μοντέλο που πρότεινε και για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Και μετάλλαξη Έψιλον

Από τη μεριά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα σχετίζεται με μεγάλες συρροές κρουσμάτων. Σύμφωνα με την καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής Ειδικών, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χαλάρωση των πολιτών και ειδικότερα των νέων, συνέπεσε με την είσοδο της μετάλλαξης Δέλτα, γεγονός που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για έξαρση των κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και για τα παιδιά 15-17 ετών.

Παράλληλα, επιστήμονες κάνουν λόγο και για μετάλλαξη Έψιλον! Πρόκειται για μια πρόσφατη έρευνα Αμερικανών και Ελβετών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα. Ανακαλύπτεται σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ένας πρωτοφανής μηχανισμός του ιού σε μοριακό επίπεδο, με τον οποίο έχει τη δυνατότητα να “ξεφύγει” από τα εμβόλια. Ο μηχανισμός αυτός έχει να κάνει με μεταλλάξεις αμινοξέων της πρωτεΐνης ακίδας. Οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Η κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο μεταλλάξεις έχουν τη δυνατότητα να μετριάζουν λίγο ή πολύ την προστατευτική δράση των αντισωμάτων προβάλλει και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αφενός της συνεχούς εγρήγορσης για την νόσο COVID-19 και αφετέρου της ανάπτυξης φαρμάκου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη νόσο σκοτώνοντας τον ιό στο αρχικό του στάδιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι