Καταστρέφουν κεραίες 5G για να μην κολλήσουν κορωνοϊό!

Καταστρέφουν κεραίες 5G για να μην κολλήσουν κορωνοϊό! Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Στη Βρετανία υπάρχει “κίνημα” κατά της τεχνολογίας ασύρματων δικτύων 5ης γενιάς, το οποίο βρίσκει νέους οπαδούς ένεκα μιας νέας θεωρίας συνωμοσίας. Σύμφωνα με αυτήν, το δίκτυο 5G διευκολύνει τη μετάδοση του κορωνοϊού, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Έτσι, ορισμένοι από αυτούς που πίστεψαν τη θεωρία εκτονώνονται, προκαλώντας καταστροφές σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Τον περασμένο Απρίλιο, μέσα σε τρεις ημέρες (μεταξύ 3 και 6) καταγράφηκαν τουλάχιστον 20 επιθέσεις σε σταθμούς με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στο Λίβερπουλ, το Μπέρμινκχαμ και άλλες πόλεις της Βρετανίας. Εκτός από εγκαταστάσεις –που σημειωτέον δεν αφορούσαν καν την τεχνολογία 5G αλλά εξοπλισμό μέχρι 4G– στοχοποίησαν και εργαζόμενους των εταιρειών που μεταβαίνουν στους σταθμούς για εργασίες συντήρησης και επισκευής.

Το φαινόμενο των επιθέσεων και βανδαλισμών είχε παρατηρηθεί από τα τέλη του Μαρτίου, αλλά επεκτάθηκε με την αύξηση σχετικών αναρτήσεων και μηνυμάτων στα social media για την υποτιθέμενη σχέση της τεχνολογίας 5G με τον κορωνοϊό. Τα σχετικά μηνύματα, μάλιστα, αναπαράχθηκαν και από διασημότητες της τηλεόρασης και του αθλητισμού.

Κοινή ανακοίνωση από τις εταιρείες

Tην 6η Απριλίου οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες κινητής της Βρετανίας, O2, EE, Vodafone και Three, είχαν υποχρεωθεί να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση, ζητώντας από το κοινό να βοηθήσει στον περιορισμό των ψευδών πληροφοριών και να αναφέρει τυχόν περιστατικά βανδαλισμού. Οι εταιρείες είχαν εξηγήσει ότι η ομαλή λειτουργία των δικτύων τους είναι απαραίτητη, «για τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και το σύστημα υγείας», καθώς και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είχαν, επίσης, διαβεβαιώσει ότι «δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που δείχνει ότι το 5G συνδέεται με κάποιο τρόπο με τον κορωνοϊό. Αυτό είναι γεγονός».

Οι τέσσερις βρετανικές εταιρείες κινητής εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ζητώντας από το κοινό να βοηθήσει στον περιορισμό της παραπληροφόρησης.

Ο διευθυντής του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, Στίβεν Πάουις, είχε καταδικάσει τις επιθέσεις, δηλώνοντας «οργισμένος και απολύτως αηδιασμένος, που κάποιοι άνθρωποι λειτουργούν εναντίον της ίδιας της υποδομής που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση δημόσιας υγείας». Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Youtube, Twitter και WhatsApp και τους είχε ζητήσει τη συνδρομή τους στον περιορισμό της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ο δήμαρχος του Λίβερπουλ, Τζο Άντερσον, όπως δήλωσε στην Guardian, έχει λάβει ακόμα και απειλές από άτομα του “κινήματος Stop 5G”, το οποίο, σημειωτέον, αριθμεί πάνω από 50.000 υποστηρικτές στη χώρα. «Στο Λίβερπουλ οι πύργοι αναβαθμίζονται και είναι ειρωνικό οι ίδιοι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία είναι αυτοί που πιστεύουν αυτές τις θεωρίες. Η ιδέα ότι εμπλέκομαι σε κάποιο είδος μακιαβελικής συνωμοσίας με την κυβέρνηση είναι γελοία».

Να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι της Openreach, που παρέχει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ, ζήτησαν από τα γκρουπ του “κινήματος” στο Facebook να μη στοχοποιούνται, καθότι δεν έχουν καμία σχέση με τα δίκτυα κινητής!

Από πού προήλθε η θεωρία συνωμοσίας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Independent ο αυθαίρετος συσχετισμός ραδιοκυμάτων και μετάδοσης ιού είχε διατυπωθεί και παλαιότερα, συνδέοντας μάλιστα το 4G με τον Η1Ν1 το 2009 και την επιδημία γρίπης του 1998 με το 3G. Από ό,τι φαίνεται η νέα θεωρία συνωμοσίας για τον κορωνοϊό ξεκίνησε από μια ολλανδική ηλεκτρονική εφημερίδα, η οποία δημοσίευση τη συνέντευξη ενός Βέλγου που διατύπωσε τέτοιες θέσεις. Η εφημερίδα διέγραψε την ανάρτηση, αλλά την είχαν ήδη αναπαραγάγει οι ολλανδικές ομάδες κατά του 5G, που μετέφεραν την επίμαχη “πληροφορία” και στη Βρετανία. Έκτοτε, τα “διαμάντια” της θεωρίας πολλαπλασιάστηκαν:

  • Γίνεται αναφορά στη Γουχάν της Κίνας, την αφετηρία του κορωνοϊού, συνδέοντάς την αυθαίρετα με την ασθένεια, λόγω του ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες περιοχές της Κίνας στην οποία εγκαθίσταται το δίκτυο 5G.
  • Μια παραλλαγή της θεωρίας θέλει τις κεραίες 5G να απορροφούν το οξυγόνο από την ατμόσφαιρα, δυσχεραίνοντας έτσι την αναπνοή για τους ανθρώπους. Μάλιστα, υπήρξαν και αναρτήσεις που είχαν ισχυριστεί ότι οι επιβάτες του υπό καραντίνα την περασμένη άνοιξη κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess είχαν επηρεαστεί από το δίκτυο 5G και το WiFi, το οποίο συνέβαλε στην μετάδοσης του ιού!
  • Τα χειροκροτήματα που ενθάρρυνε η κυβέρνηση της Βρετανίας (κι όχι μόνο) προς τιμήν των εργαζομένων υγείας, είχαν σκοπό –λένε οι συνωμοσιολόγοι– να καλύψουν το θόρυβο της τοποθέτησης και δοκιμής υποδομών 5G…

Εντελώς ανυπόστατες ανοησίες

Αρμόδιοι επιστήμονες εξηγούν κατηγορηματικά ότι η θεωρία περί αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού από το δίκτυο κινητής είναι «εντελώς ανόητη», προτρέποντας τους πολίτες να λάβουν υπόψη τους πραγματικούς παράγοντες επίδρασης, όπως η διατροφή και ο ύπνος. Καθηγητές ιατρικής χρειάστηκε να διευκρινίσουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι φυσικώς και βιολογικώς αδύνατον να μεταδοθεί ένας ιός μέσω ραδιοκυμάτων.

Παρομοίως, ειδικοί της τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών έχουν προσπαθήσει να ξεκαθαρίσουν το τοπίο της ενημέρωσης από τις υπερβολές και τις θεωρίες συνωμοσίας για το 5G. Για παράδειγμα, αποδομούν ένα διαδεδομένο ισχυρισμός ότι η τεχνολογία θα λειτουργεί σε πολύ υψηλές συχνότητες της τάξης των 60GHz. Ας σημειωθεί ότι οι σταθμοί βάσης στη Βρετανία, που δεν καλύπτουν όλη τη χώρα, θα λειτουργούν σε συχνότητες μεταξύ 3,4 και 3,6GHz.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, μάλιστα, δημοσίευσε μετρήσεις που πραγματοποίησε σε 10 πόλεις με σταθμούς 5G, σύμφωνα με τις οποίες η ακτινική έκθεση φτάνει το 0,039% του διεθνώς συνιστώμενου ορίου. Ακόμα κι αν στο μέλλον μελετηθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της συνεχούς έκθεσης στο δίκτυο 5G, οποιαδήποτε συζήτηση που το συνδέει με τον κορωνοϊό είναι τόσο αυθαίρετη, που προβληματίζει για τις διαστάσεις της παραπληροφόρησης και της απήχησης που βρίσκει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι