Νεκροί δύο μαθητές – Καταστροφές και τσουνάμι στη Σάμο

Νεκροί δύο μαθητές – Καταστροφές και τσουνάμι στη Σάμο

Αισθητός στην Αττική, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας έγινε ο πολύ ισχυρός σεισμός των 6,7 ρίχτερ ο οποίος ταρακούνησε τη Σάμο. O σεισμός προκάλεσε το θάνατο δύο μαθητών, οι οποίοι  καταπλακώθηκαν από τοίχο. 4Σύμφωνα με πληροφορίες τα δυο δεκαεπτάχρονα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που είχαν τελειώσει από το σχολείο τους και περπατούσαν σε ένα πολύ στενό δρόμο στο Βαθύ της Σάμου, σκοτώθηκαν, όταν υποχώρησε τοίχος και τα καταπλάκωσε.

Σήμανε συναγερμός όταν τα δύο παιδιά καθυστερούσαν να φτάσουν στο φροντιστήριο και ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους. Από τον ισχυρότατο σεισμό τραυματίσθηκαν τουλάχιστον άλλοι δέκα άνθρωποι. Ανάμεσά τους ένας δεκατετράχρονος που φέρει πολλαπλά κατάγματα και μία γυναίκα, για τους οποίους αποφασίστηκε η διακομιδή του στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι μετά τις πρώτες βοήθειες επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι και το εστιακό βάθος του ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ρόδο, στη Σύρο, αλλά και στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στη Σάμο, οι αρχές απομάκρυναν από τον κόσμο από το λιμάνι, ενώ γίνονταν συνεχείς προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να μην στέκονται κοντά σε παλιά κτίσματα, αρκετά από τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.

Οι καταστροφές στη Σάμο 

Το απόγευμα άνοιξε το αεροδρόμιο και αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι μεταβαίνει στο νησί και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης με κλιμάκιο μηχανικών. Για τη Σάμο αναχωρεί εκτάκτως και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Από τον ΔΕΔΔΗΕ έγινε επίσης  γνωστό ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το νησί της Σάμου, η οποία είχε διακοπεί λόγω του σεισμού. Χωρίς ρεύμα είναι μόνο τα χωριά Λέκα και Καστανιά και ένα τμήμα στο Καρλόβασι, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των βλαβών.

Από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν, μέχρι στιγμής, τρία μικρά τσουνάμια, γεγονός που προκάλεσε τρόπο στους κατοίκους που μένουν κοντά στις ακτές. Πανικόβλητοι, πολλοί από τους κατοίκους έτρεξαν προς το εσωτερικό του νησιού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι κεντρικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και οι μετακινήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

https://www.youtube.com/watch?v=g74_2ojH24o

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο καλούν τους πολίτες να μείνουν μακριά από «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ζημιές προκλήθηκαν και στη Χίο, όπου σημειώθηκε μια μεγάλη ρωγμή κατά μήκος του κρηπιδώματος της Προκυμαίας. Στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου και ειδικοί του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αποτιμούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ο σεισμός χτύπησε συναγερμό στη κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, από τον οποίο δεν εξαιρέθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης. Ο Νότης Μηταράκη μεταβαίνει στη Χίο και ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, στη Σάμο. Όπως διευκρινίζεται πάντως σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας τραυματισμός και καμία ζημιά στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών φιλοξενίας. Παραλλήλως, έγινε γνωστό ότι μεταφέρονται από τη Μυτιλήνη στη Σάμο 70 συνοριοφύλακες, προκειμένου να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις του νησιού.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή έχουν τεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας όλες οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα μηχανήματα μηχανικού του στρατού στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης, ενώ σε ετοιμότητα παραμένει στη Σάμο ένα αρματαγωγό σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη στέγασης πληγέντων κατοίκων. Σε ετοιμότητα δύο ωρών έχει τεθεί άλλο ένα αρματαγωγό στη Σαλαμίνα, ενώ σε ετοιμότητα μιας ώρας τέθηκαν αεροσκάφος C-130 στην Ελευσίνα και δύο ελικόπτερα CH-47 στα Μέγαρα.

“Πληγώθηκαν” μνημεία

Ζημιές σε μνημεία αναφέρουν σε μια πρώτη εκτίμησή τους οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων. Στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του και κάποια από αυτά τα κομμάτια κατρακύλησαν στην θάλασσα.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου έχουν καταγραφεί ελάχιστες  ζημιές, οι οποίες αφορούν τα νεότερα κτίσματα που υποστηρίζουν τη λειτουργία του χώρου. Μεγάλες είναι όμως οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, όπου “άνοιξαν” συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά.

Στην Ικαρία, μικρές ρωγμές έχουν προκληθεί στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Κηρύκου. Μοναδική απώλεια είναι ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από την βάση του και έσπασε. Μικρές φαίνεται ότι είναι για την ώρα και οι ζημιές στο  Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίο, όπου έπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες στην αίθουσα της κοροπλαστικής. Το ίδιο συνέβη και σε μικρό αριθμό κεραμικών στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών.

Τι λένε οι επιστήμονες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον  καθηγητή Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλη Σκορδίλη, «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε» σε ό,τι αφορά τον σεισμό. «Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες» είπε ο κ. Σκορδίλης, μιλώντας στο ΑΠΕ, ενώ ερωτηθείς αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, απάντησε: «Δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Νωρίς είναι σύμφωνα με τον ίδιο και η οποιαδήποτε εκτίμηση για το αν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

«Η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ» είπε. Μιλώντας για τον σεισμό στη Σάμο, ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος είπε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ότι πρόκειται «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ. Την εκτίμηση ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό υποστήριξε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος προέβλεψε, ωστόσο, ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, έως και 6,2 ρίχτερ.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος,  δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ και γι’ αυτό προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι ο σεισμός χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα μικρασιατικά παράλια. Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας κάνει λόγο για τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς και περίπου 420 τραυματίες. Την ίδα ώρα, οι τοπικές αρχές της Σμύρνης αναφέρουν δεκάδες απεγκλωβισμούς ατόμων από τα ερείπια.

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν  

«Η Σάμος άντεξε. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα. Οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο» έγραψε  σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς στην Τουρκία. Την επικοινωνία μ τον Τούρκο πρόεδρο γνωστοποίησε ο ίσδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter: «Μόλις επικοινώνησα με τον Πρόεδρο@RTErdogan να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την τραγική απώλεια ζωής από τον σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες μας. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές είναι οι στιγμές που οι άνθρωποι μας πρέπει να στέκονται μαζί».

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter, εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία για να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμό παγιδευμένων πολιτών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι