ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Άλλοι δύο νεκροί από την κακοκαιρία – Κίνδυνος υπερχείλισης του Πηνειού

Άλλοι δύο νεκροί από την κακοκαιρία – Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού

Βιβλική καταστροφή έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel με το νερό να έχει κατακλύσει τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα, δεκάδες χωριά να είναι πλημμυρισμένα, χωρίς νερό και ρεύμα. Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα στα σπίτια τους στην Αστρίτσα Καρδίτσας τα οποία είχαν πλημμυρίσει από την κακοκαιρία Daniel, με τους νεκρούς να φτάνουν τους έξι. Η μία γυναίκα ήταν 75 ετών και η άλλη 85 ετών και βρέθηκαν νεκρές σε διαφορετικά σπίτια όπως μετέδωσε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής εάν οι δύο γυναίκες ήταν στη λίστα των αγνοουμένων.

Εν τω μεταξύ νεκρός βρέθηκε το μεσημέρι ο 49χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από χθες στον Δομοκό. Πριν από λίγο από τις τοπικές αρχές στην Καρδίτσα έγινε γνωστό ότι αγνοούνται τρεις οικογένειες στην περιοχή Ριζοβούνι και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Άνθρωποι έχουν ανέβει σε μπαλκόνια, ταράτσες ή στέγες σπιτιών στην Καρδίτσα για να προστατευτούν από τα νερά και οι διασώσεις είναι συνεχείς. Super Puma, βάρκες, ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη προκειμένου να βοηθήσουν τον κόσμο που κινδυνεύει.

Στον Παλαμά Καρδίτσας 60 άτομα έχουν αποκλειστεί στο κοινοτικό γραφείο, όπου βρήκαν καταφύγιο και η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι θα κάνει επιχείρηση απεγκλωβισμού με σωσίβιες λέμβους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής έχουν γίνει έως τώρα πάνω από 800 παρεμβάσεις διάσωσης στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κακοκαιρία. Έξι άτομα αγνοούνται στο χωριό Αγία Τριάδα της Καρδίτσας.

Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης είχε διακοπεί από τη Λαμία μέχρι την Κατερίνη το βράδυ, ο σιδηρόδρομος ανέστειλε τα δρομολόγιά του, δεκάδες χωριά είναι πλημμυρισμένα, ενώ στη Μαγνησία και τη Σκιάθο η κατάσταση παραμένει δραματική και εκφράζεται εύλογη ανησυχία ενόψει του νέου κύματος που αναμένεται να χτυπήσει σήμερα στις πληγείσες περιοχές. Διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Θεσσαλονίκης – Λάρισας λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων από υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού, ανακοίνωσε της Hellenic Train. Τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία.

Μια απέραντη λίμνη θυμίζει το Κουτσόχερο, στον δήμο Λάρισας. Βίντεο από drone, που κατέγραψε ο λογαριασμός Golden Movies αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στην Εθνική Οδό η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά. Ωστόσο, τα χωράφια έχουν καλυφθεί από νερό, ενώ σε ορισμένα σημεία ξεπροβάλλουν οι κορυφές δέντρων.

Μήνυμα για τον Πηνειό

Επικίνδυνα ανέβηκε η στάθμη του Πηνειού με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα του «112» λίγο πριν τις 22.30 στους κατοίκους που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού. «Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα του «112».

Παράλληλα, σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

Το δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως και σήμερα τις απογευματινές ώρες, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας) και την βόρεια Εύβοια. Από πολύ νωρίς το πρωί κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες αναμένεται ένταση των φαινομένων. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και στην Αττική. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής ενώ η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος, λόγω του δεύτερου χτυπήματος της κακοκαιρίας Daniel. Ολιγόωρες διακοπές ρεύματος προκλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας της πτώσης κεραυνών. Από τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα σε Μοσχάτο, Καλλιθέα, Πετράλωνα με πολλές βιοτεχνίες και αποθήκες να έχουν πλημμυρίσει.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αποστολόπουλος ανήρτησε φωτογραφία από το πλημμυρισμένο 82ο Νηπιαγωγείο-34ο Δημοτικό, επικρίνοντας την δημοτική αρχή.

Στην Πολιτική Προστασία ο Μητσοτάκης

Από το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι δεν θα μεταβεί στον Έβρο, λόγω των μεγάλων προβλημάτων από την κακοκαιρία Daniel. O κ. Μητσοτάκης θα πάει σε λίγο στο συντονιστικό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και προγραμματίζεται επίσκεψη στις περιοχές που έχουν πληγεί από πλημμύρες και θα αναβάλλει την επίσκεψή του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο και την προγραμματισμένη συνέντευξη.

Mε απόφαση του πρωθυπουργού και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

Για τον σκοπό αυτό, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου: 1) Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ). 2) Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος). 3) Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος). 4) Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος). 5) Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού). 6) Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους).

Στο πόδι από Λαμία μέχρι Πιερία

Μηνύματα 112 εστάλησαν στους κατοίκους της περιοχής

Σοφάδες και Παλαμά Καρδίτσας να απομακρυνθούν από υπόγεια και ισόγεια, στους κατοίκους της Πύλης Τρικάλων, ενώ νωρίτερα είχαν γίνει επιχειρήσεις εκκένωσης σε χωριά της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας. Οι κάτοικοι σε πολλά χωριά αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε στέγες και οικοδομές που βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία. Τα χωριά είναι απροσπέλαστα από τα νερά. Το πρωί μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχώνΛίλη, Βαλομάνδρι, Παραπόταμος και Δροσερό Τρικάλων, προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων

Η Λαμία πέρασε ολονύχτια αγωνία με τoν φόβο της υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού. Εκατοντάδες άνθρωποι, νότια της πόλης, αλλά και στο χωριό Κόμμα ξενύχτησαν στα ψηλότερα σημεία των κατοικιών τους. Η βροχόπτωση, που σταμάτησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, επέτρεψε στα αναχώματα του ποταμού να αντέξουν τους τεράστιους όγκους του νερού, προκαλώντας ανακούφιση στους κατοίκους. Παρά την εντολή για εκκένωση που δόθηκε για το χωριό Κόμμα και τα συνεχή μηνύματα του 112 ελάχιστοι είναι αυτοί που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, για να μεταβούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του δήμου.

Όλη τη νύχτα βαριά μηχανήματα του Δήμου Λαμίας και της Περιφέρειας προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν ζημιές στο οδικό δίκτυο, να απομακρύνουν τεράστιους όγκους από μπάζα από τους δρόμους τα οποία προκάλεσαν διακοπή της κυκλοφορίας. Με το πρώτο φως τα μηχανήματα ξεκίνησαν και πάλι εργασίες αποκατάστασης. Μέσα στην πόλη και σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου στον δήμο της Λαμίας αλλά και στη δυτική Φθιώτιδα έχει καταστραφεί, έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές.

Στην περιοχή του Δομοκού ο εφιάλτης συνεχίζεται για τα δύο χωριά. Τη Σοφιάδα όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 125 άνθρωποι και τα Πετρίλια όπου και εκεί 40 άνθρωποι παραμένουν στα σπίτια τους. Τις πρώτες πρωινές ώρες εξελίχθηκε μία επιχείρηση από την πλευρά της 7ης ΕΜΑΚ για να μεταφέρουν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που κρίθηκε ότι έπρεπε να απομακρυνθεί.

Σε αρκετά χωριά δεν υπάρχει ακόμη ρεύμα καθώς έχει καταρρεύσει το δίκτυο, ενώ η κυκλοφορία σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατη καθώς έχουν καταστραφεί γέφυρες και τεχνικά σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δρόμος από τον Δομοκό προς το νέο Μοναστήρι έχει καταστραφεί σε πάρα πολλά σημεία. Ζημιές έχει και η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών Θεσσαλονίκης όπου έχει διακοπεί η συγκοινωνία. Συνεργεία κινούνται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας σε αρκετά χωριά της περιοχής του Δομοκού δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Ειδικότερα στην 1η χ/θ της Επ. Οδού Τ.Κ. Βαρδαλή – Τ.Κ. Φιλιαδώνος, υπέστη καθίζηση η γέφυρα που οδηγεί στην Τ.Κ. Αγραπιδιάς, ενώ επίσης και στην 16η χ/θ της Επ. Οδού Δομοκού – Τ.Κ. Πετρωτού, υπέστη ομοίως καθίζηση η γέφυρα που οδηγεί στην Τ.Κ Πετρωτού. Επιπλέον, στην 3η χ/θ της Επ. Οδού Τ.Κ. Δομοκού – Τ.Κ. Πετρωτού, υπέστη καθίζηση το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στην Τ.Κ. Γερακλίου, Τ.Κ. Βουζίου, Τ.Κ. Αχλαδιάς και Τ.Κ. Πετρωτού. Ζημιές έχει υποστεί και η Π.Ε.Ο. Λαμίας – Καρδίτσας από την 34η χ/θ έως την 54,500η χ/θ. Όπως επίσης και η Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας από 51,000η χ/θ (κόμβος Νέου Μοναστηρίου) της Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας, έως 52,800η.

Καταστροφές σε Μαγνησία και Σκιάθο

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δύο στη Μαγνησία και ένας στην Καρδίτσα. Σε ότι αφορά τους δύο αγνοούμενους δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και με το πρώτο φως της μέρας. Υπερχείλισε και πάλι ο χείμαρρος Κραυσίδωνας μέσα στην πόλη του Βόλου, εξαιτίας της νέας νεροποντής που -από το πρωί- σαρώνει την πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Το ποτάμι ξεπέρασε τα όριά του από το ύψος της γέφυρας στην Γιάννη Δήμου και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις από την περιοχή της Χιλιαδούς και συνεχίζει μέχρι τις εκβολές του.

Ήδη, στις παρόχθιες οδούς Ζάχου και Καραμπατζάκη έχουν παρασυρθεί δεκάδες αυτοκίνητα και τα νερά επεκτείνονται προς τις συνοικίες της Κηφισιάς στην Παρασκευοπούλου, σε όλη τη Χιλιαδού, τον Αγιο Παντελεήμονα, την Παπαδιαμάντη ,τα Παλαιά, τους Αγίους Αναργύρους και έχουν κλείσει όλες οι γέφυρες του χειμάρρου. Έχει διακοπεί η κίνηση αυτοκινήτων σε όλες τις περιοχές και η σύνδεση του κέντρου του Βόλου με τη Νέα Ιωνία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι