ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κόντρα Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την θερινή ώρα

Αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην Δυτική Θράκη!

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, αλλάζει η ώρα στη χώρα μας και πρέπει τα ρολόγια να γυρίσουν μια ώρα πίσω. Η αλλαγή γίνεται στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως και σχεδόν σε όλη την ΕΕ, γιατί από το 2020 είχε αποφασιστεί πλέον (με πίεση κυρίως των βορείων κρατών) κάθε χώρα να αποφασίζει για την επικράτειά της. Τελικά όμως το θέμα έγινε “μπαλάκι του πινγκ πονγκ” και παραμένει στο συρτάρι.

Συγκεκριμένα, όταν έγινε διαδικτυακό δημοψήφισμα για το θέμα με πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κομισιόν ενώ αρχικά είχε πει ότι θα έχει κάθε χώρα την δική της ώρα, όταν κλήθηκε να εναρμονίσει τις αποφάσεις των κρατών μελών, αρνήθηκε. Είπε ότι «αυτό είναι θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των πρωθυπουργών των κρατών». Μάλιστα πέταξε και “καρφιά” για την απραξία της Γερμανίας επί του θέματος, επειδή αυτό είχε υποκινηθεί από Φινλανδούς και Γερμανούς ως επί το πλείστον, επί γερμανικής προεδρίας.

Όμως και η Πορτογαλία που ακολούθησε στην προεδρία καθυστέρησε για το ζήτημα, ίσως επειδή οι Πορτογάλοι είναι υπέρ της αλλαγής της ώρας. Η Κομισιόν συνεχίζει να “νίπτει τας χείρας της”, αλλά και τα κράτη-μέλη δεν δείχνουν καμία ζέση να οριστικοποιήσουν το ζήτημα. Οι Φινλανδοί είναι κάθετα κατά της θερινής ώρας υποστηρίζοντας (με μελέτες πάντως) ότι τα ενεργειακά οφέλη είναι μηδαμινά μπροστά στην αναστάτωση του κιρκαδιανού ρυθμού του ανθρώπινου οργανισμού και του πιθανού κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Το δημοψήφισμα που έγινε διαδικτυακά χώρισε την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα και η Ελλάδα ψήφισε 50%-50%, ενώ οι περισσότερες χώρες είχαν λιγότερο διχαστικές τάσεις με σαφή προτίμηση είτε στην “πάγια” χειμερινή ώρα, είτε στην αλλαγή δύο φορές το χρόνο είτε και στην διατήρηση της θερινής όλο το χρόνο.

Αποφασίστηκε, όπως ανακοίνωσε τότε η Κομισιόν, ότι από το 2022 θα έχει κάθε χώρα την επιλογή  για θερινή ή χειμερινή ώρα, αρκεί να το δηλώσει από το 2021. Όμως το 2021 τελειώνει και τίποτα δεν έχει γίνει, η δε γερμανική και η μετά από αυτήν προεδρίες, αποχώρησαν δηλώνοντας ότι με Βrexit και πανδημίες είχαν άλλα σοβαρότερα ζητήματα να αντιμετωπίσουν.

Οι αλλαγές στην Ελλάδα

Το υπουργείο Μεταφορών θέτει την αλλαγή της ώρας ως απόφαση των Βρυξελλών πάντως και αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή του τα εξής: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Η θερινή ώρα στη χώρα μας πρωτοεισήχθη το 1932, αλλά ατόνησε αμέσως γιατί ήταν πρόσφατη και η αναγκαστική αλλαγή της μισής ώρας ώστε η Ελλάδα να εναρμονιστεί με την ζώνη ώρας της Ανατολικής Ευρώπης και “έπεσε πολύ” το 90λεπτο. Αυτή η μιάμιση ώρα συνάντησε αντιδράσεις κυρίως στην δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα.

Επανήλθε μετά την μεγάλη ενεργειακή κρίση του 1973, όταν την θέσπισαν πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Η Ελλάδα την θέσπισε το 1975 και ίσχυε αρχικά από τον Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Μετά το 1997 η Ελλάδα εναρμονίστηκε με τις Βρυξέλλες και έκτοτε η αλλαγή της ώρας οριζόταν κεντρικά από την ΕΕ.

Το Μαρόκο και η Τουρκία έχουν μόνιμη θερινή ώρα, ενώ υπάρχουν και χώρες που έχουν διπλή θερινή ώρα, δηλαδή εισήγαγαν την θερινή ως μόνιμη και εν συνεχεία κάθε καλοκαίρι προσθέτουν άλλη μια ώρα. H διπλή θερινή ίσχυσε σε πολλές χώρες στη διάρκεια του παγκοσμίου πολέμου και κυρίως στη Βρετανία που κράτησε τη διπλή θερινή από το 1941 έως το 1947.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι