ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κόντρα Κούγια με δημοσιογράφους για την υπόθεση Πισπιρίγκου

Κόντρα Κούγια με δημοσιογράφους για την υπόθεση Πισπιρίγκου, Όλγα Μαύρου

Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας ανέλαβε προ ημερών την εκπροσώπηση της Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή των κοριτσιών της. Ο γνωστός ποινικολόγος επανήλθε σήμερα διαμαρτυρόμενος για παραποίηση των δηλώσεών του, καθώς του αποδίδεται η φράση ότι “η Πισπιρίγκου είναι η πιο αθώα κατηγορουμένη”. Υποστηρίζει ότι δεν είπε ποτέ τη συγκεκριμένη φράση και ότι αυτή η αναφορά από μέσα ενημέρωσης ήταν πρόκληση, τρόπον τινά, για να πιεστεί έμμεσα να βγει να μιλήσει σε τηλεοπτικό σταθμό «παρά τις αντιρρήσεις του σε τηλεδίκες».

Η φράση, καθ΄ αυτή, δεν έχει αντικειμενικά και προς τρίτους κάτι μεμπτό, καθώς κάθε δικηγόρος οφείλει να υπερασπίζεται την αθωότητα του/της εντολέως του. Όμως παρότι οφείλει να την υπερασπίζεται, δεν οφείλει απαραιτήτως και να πιστεύει σε αυτήν. Ενδέχεται επίσης ένας συνήγορος να έχει ως κίνητρο όχι μόνον την απόδειξη της αθωότητας του/της εντολέως του, αλλά και την υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων που έχουν βάσει νόμου ακόμη και οι ένοχοι. Επίσης ο κ. Κούγιας έχει καταστήσει σαφές ότι σε αυτή την υπόθεση θεωρεί πως δεν τηρήθηκαν βασικές θεσμικές διαδικασίες.

Μετά τα δημοσιεύματα που έβαζαν στα χείλη του την φράση «η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι η πιο αθώα κατηγορούμενη στην Ελλάδα», ο ποινικολόγος επανήλθε με νέες δηλώσεις. Σε νεότερη ανακοίνωσή του διαψεύδει τη συγκεκριμένη φράση και αναφέρει ότι «αν η κυρία Πισπιρίγκου είναι αθώα ή όχι δεν θα το αποφασίσει ούτε κανένας δικηγόρος, ούτε κανένας ιατροδικαστής, ούτε κανένας παθολογοανατόμος, ούτε κανένας μάρτυρας ιατρός ή νοσηλευτής, ούτε κανένας μάρτυρας αστυνομικός, αλλά μόνο οι τακτικοί Δικαστές και οι ένορκοι».

H παραίτηση Παπαδόπουλου

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε και ο δικηγόρος Πάτρας Όθωνας Παπαδόπουλος, που είχε μέχρι τώρα την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου. Αναφέρει τα εξής: «Σας ανακοινώνω την λύση της συνεργασίας μου με την μέχρι πρότινος εντολέα μου κ. Σωτηρία Πισπιρίγκου. Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η διαφωνία μας αναφορικά με την υιοθετούμενη υπερασπιστική γραμμή και αναφορικά με το ύφος της διατύπωσης των υπερασπιστικών ισχυρισμών. Το δικηγορικό μου γραφείο δεν εγκαταλείπει ποτέ τον χειρισμό ποινικών υποθέσεων και σέβεται απόλυτα τους εντολείς του. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, η λύση της μεταξύ μας συνεργασίας επήλθε μετά από κοινή συμφωνία μας, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον χειρισμό της υπόθεσης μέχρι σήμερα. Ο νομικός μου πολιτισμός, μου επιβάλλει ότι το τεκμήριο της αθωότητας οφείλει να γίνεται σεβαστό και ότι μόνο αρμόδιο όργανο για την αξιολόγηση μίας κατηγορίας είναι το αρμόδιο Δικαστήριο».

Ο κ. Κούγιας αναφορικά με την επίμαχη φράση γράφει συγκεκριμένα τα εξής: «Με δήλωσή μου δεσμεύτηκα ότι όσο κι αν προκληθώ δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστώ σε τηλεοπτική εκπομπή είτε αυτοπροσώπως, είτε τηλεφωνικώς και εφόσον θίγονται τα συμφέροντα της κυρίας κατηγορουμένης και θίγεται το τεκμήριο της αθωότητος της, θα παρεμβαίνω με γραπτές ανακοινώσεις μέσω του site του γραφείου, αλλά και με μηνύσεις και αγωγές αποζημιώσεως.

Οι εξηγήσεις Κούγια

»Δυστυχώς, σήμερα στο γνωστό site newsit, το οποίο ανήκει στο Νίκο Ευαγγελάτο, αλλά και σε μία δημοσιοποίηση του φίλου μου δημοσιογράφου Κώστα Φλαμή στην Πάτρα, παραποιούνται εντελώς τα λεγόμενά μου και συγκεκριμένα δημοσιοποιούνται οι φράσεις “Η Πισπιρίγκου είναι η πιο αθώα κατηγορουμένη”, όπως επίσης δημοσιοποιείται ένα ολόκληρο σενάριο, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, νομίζοντας ο Νίκος Ευαγγελάτος ότι δημοσιοποιώντας ένα φανταστικό σενάριο στο site του θα με αναγκάσει να εμφανιστώ στην εκπομπή του και να απαντήσω.

»Πολύ σύντομα, αυτός και όσοι άλλοι έχουν την ίδια αντίληψη για την απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και εκμεταλλεύτηκαν την πολύκροτη αυτή υπόθεση για προσωπική τους ιδιοτέλεια και όχι για την σωστή ενημέρωση των ακροατών και θεατών τους, θα καταλάβουν ότι αυτή η ακραία παρανομία τελείωσε και θα κληθούν να “πληρώσουν” για ό,τι παράνομο διαπράττουν.
»Το αν η κυρία Πισπιρίγκου είναι αθώα ή όχι δεν θα το αποφασίσει ούτε κανένας δικηγόρος, ούτε κανένας ιατροδικαστής, ούτε κανένας παθολογοανατόμος, ούτε κανένας μάρτυρας ιατρός ή νοσηλευτής, ούτε κανένας μάρτυρας αστυνομικός, αλλά μόνο οι τακτικοί Δικαστές και οι ένορκοι που θα κρίνουν την υπόθεση, εφόσον βεβαίως προηγουμένως υπάρξουν αμετάκλητα παραπεμπτικά βουλεύματα, τα οποία δεν σημαίνουν τίποτε άλλο παρά μόνον την έναρξη της τακτικής διαδικασίας για τη διερεύνηση μιας ποινικής υποθέσεως».

Γιατί ανέλαβε την Πισπιρίγκου

Ερωτηθείς στο τι ώθησε την κατηγορουμένη να τον ζητήσει για συνήγορο υπεράσπισης, ο Αλέξης Κούγιας απάντησε: «Αυτό αφορά την κατηγορουμένη και δεν μπορώ να ξέρω τι σκέφτεται. Υπήρχε έκκληση από την πλευρά τη δική της και της οικογένειάς της. Είχα κρατήσει επιφύλαξη και στη διάρκεια της νοσηλείας μου για το χειρουργείο που έκανα, μελέτησα τη δικογραφία στην πιο μικρή της λεπτομέρεια, οπότε αποφάσισα να την αναλάβω.

»Έχω ενοχληθεί αφάνταστα από τις ενέργειες θεσμικών οργάνων, που οδήγησαν σε κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας με πρωτοφανείς προσεγγίσεις σε μέσα αποδεικτικά, όπως ήταν τα μετά την εκταφή στοιχεία. Ενοχλήθηκα αφάνταστα με τον τρόπο που προσπάθησαν να ακυρώσουν ακόμα και για πολιτικά συμφέροντα πρόσωπα, όπως την κυρία Τσάκωνα και Τσιόλα. Η ανακοίνωσή μου λέει τα πάντα, ποτέ στην καριέρα μου δεν ανέλαβα υπόθεση που δεν είχε υπερασπιστική γραμμή», είπε ο Αλέξης Κούγιας. Ως προς τις πολιτικές σκοπιμότητες, αναφέρθηκε στην «πρωτοφανή παρέμβαση του υπουργού δικαιοσύνης».

Όταν είχε αναλάβει την υπόθεση, είχε αρχικά εκδώσει την εξής ανακοίνωση. «Πριν από λίγη ώρα, και μετά από ενδελεχή μελέτη της μέχρι τώρα σχηματισθείσης δικογραφίας, την οποία έκανα εκμεταλλευόμενος το χρόνο της αναρρώσεώς μου, μετά τη σοβαρότατη εγχείρηση, στην οποία υποβλήθηκα προ μηνός, αποδέχτηκα την έκκληση της κας Σωτηρίας Πισπιρίγκου και της οικογενείας της να αναλάβω αποκλειστικά και με τη βοήθεια των συνεργατών του γραφείου μου την υπεράσπισή της.

»Η αποκλειστική αιτία της αποδοχής ήταν η διαπίστωση από εμέ πρωτοφανών ιατροδικαστικών, παθολογοανατομικών, μαρτυρικών και αστυνομικών επιλογών. Στην επί πενήντα χρόνια καθημερινή παρουσία μου στα ποινικά δικαστήρια όλης της ελληνικής επικράτειας δεν συνάντησα ποτέ πάλι τόσες πρωτοφανείς αντιφατικές ιατροδικαστικές, παθολογοανατομικές, μαρτυρικές, αστυνομικές αντιφάσεις. Με μία πρωτοφανή προανακριτική – αστυνομική προκατάληψη και «χωροφυλακίστικη» προσέγγιση στοιχείων της δικογραφίας, καταργήθηκαν οι κορυφαίες επιστημονικές προσωπικότητες του Καθηγητού Παθολογοανατομίας του ΕΚΠΑ κου Αγαπητού και των κορυφαίων Ελληνίδων Ιατροδικαστών κ.κ. Τσάκωνα και Τσιώλα.

»Ανετράπησαν χωρίς επιστημονικά αξιολογήσιμα ιατροδικαστικά και παθολογοανατομικά ευρήματα μετά από εκταφές, οι συγκροτημένες από επιστημονικής άποψης ιατροδικαστικές και παθολογοανατομικές γνωμοδοτήσεις και πορίσματα και δημιουργήθηκε, δυστυχώς, με την ανοχή αυτών, που έπρεπε να αντιδράσουν με νόμιμο τρόπο, μία δικογραφία που επέτρεψε σε όλους όσοι διαχρονικά για ιδιοτελείς σκοπούς καταρρακώνουν το τεκμήριο αθωότητος σε μεγάλες και ιστορικές υποθέσεις πολιτικοποινικού ενδιαφέροντος να προκαταδικάσουν την κα κατηγορουμένη, αγνοώντας ότι αυτό έχουν αρμοδιότητα να το πράξουν μόνο οι τακτικοί Δικαστές και τα ποινικά Δικαστήρια. Κανένας δικηγόρος, ιατροδικαστής, παθολογοανατόμος, δημοσιογράφος δεν έχει δικαίωμα μέσα από τηλεδίκες να εξοντώνει κανέναν συνάνθρωπό μας.

»Από σήμερα, προσωπικά εγώ και οι συνεργάτες μου θα στρεφόμεθα εναντίον οιουδήποτε, μέχρι να εκδοθεί ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ από τα ποινικά Δικαστήρια, είτε προδικάζει, είτε δυσφημεί την προσωπικότητα της κας κατηγορουμένης. Προσωπικά δεν θα εμφανιστώ, όσον αφορά στην παρούσα υπόθεση, σε καμία τηλεοπτική εκπομπή και θα τοποθετούμαι μόνο μέσω γραπτών ανακοινώσεων, μηνύσεων και αγωγών εναντίον οποιουδήποτε δεν θα σέβεται το τεκμήριο αθωότητος και θα κακοποιεί την αλήθεια. Από σήμερα, τόσο προσωπικά εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την ελληνική δικαιοσύνη και τους Έλληνες Δικαστές, οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι για να εκδώσουν μία δίκαιη απόφαση».

Εν τω μεταξύ η Ρούλα Πισπιρίγκου διακομίσθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο την νύχτα της Τετάρτης, λόγω αδιαθεσίας της. Εκεί υποβλήθηκε σε εξετάσεις και εν συνεχεία την ξαναπήγαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Η μεταφορά της έγινε συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι