ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ποια χωριά κινδυνεύουν – Σε παραλία της Εύβοιας σωρός αγνοουμένου

Ποια χωριά κινδυνεύουν στην Λάρισα – Εκκενώνεται η βάση του Στεφανοβικείου

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που έχει αφήσει πίσω της δέκα νεκρούς και επτά αγνοούμενους, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ενώ πολλά χωριά κινδυνεύουν.

Στους τέσσερις που είχαν ανακοινωθεί επίσημα προστέθηκαν ένας 58χρονος στο Πέτρινο Καρδίτσας, μια 85χρονη και ο γιος της 65 ετών στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Συγκεκριμένα αγνοούμενοι είναι από 5-09-2023, ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου, από 7-09-2023 δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου, από 09-09-2023, ένας 58χρονος ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πετρινο και δύο άτομα και συγκεκριμένα μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιός της 65χρονος στην περιοχή Μεταμόρφωση.

Τραγική κατάληξη φαίνεται πως είχε η αναζήτηση ενός 77χρονου αγνοουμένου, μέχρι πρότινος στις λίστες των αγνοουμένων. Σύμφωνα με το evima, στον άτυχο 77χρονο ανήκει η σορός που βρέθηκε νωρίτερα σε παραλία της Εύβοιας και συγκεκριμένα, στην παραλία των Ελληνικών, στη θέση Τουρκονέρι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναγνωρίσθηκε η σορός του άτυχου 77χρονου από την σύζυγό του. Μάλιστα, η ανάσυρση του πτώματος έγινε από τη θάλασσα και από άνδρες του λιμεναρχείου των Ωρεών, καθώς υπάρχουν πολλά φερτά υλικά μέσα στη θάλασσα και ήταν αδύνατον να γίνει με σκάφος.

Την ίδια στιγμή το 112 έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα σε 25 οικισμούς της Λάρισας, προειδοποιώντας τους κατοίκους για ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τις Αρχές. Μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε: Κάτω Ραψάνη, Ιτέα, Τέμπη, Βόννη, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός, Μεσάγκαλα, Στόμιο, Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστο, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Καστρί, και Κάτω Αμυγδαλή. Νωρίτερα ήχησε το 112 για εκκένωση και του Ομορφοχωρίου, στο Κιλελέρ, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Πριν από λίγο, εστάλη μήνυμα του 112 για τις περιοχές Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγκαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί Λουτρό και Κουλούρα.

Λίγο μετά τις 22.30, εστάλη μήνυμα μέσω του «112» για εκκένωση του χωριού Νάματα προς Λάρισα μέσω Γλαύκης. Μήνυμα εκκένωσης από το 112 εστάλη στους κατοίκους του Ομορφοχωρίου του Κιλελέρ, με εντολή να κατευθυνθούν προς τον Πλατύκαμπο Λάρισας λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Επίσης, μήνυμα του 112 έχει σταλεί για τα χωριά Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Μελισσά, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι να παραμένουν σε ετοιμότητα εκκένωσης λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Παλαμάς Καρδίτσας έχει καταστραφεί ολοσχερών και οι διασώστες προσπαθούν να σώσουν όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ τα περισσότερα χωριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Μάχη με τις λάσπες δίνουν και οι κάτοικοι σε περιοχές στα Τρίκαλα καθώς παραμένει ο φόβος υπερχείλισης του Ληθαίου ποταμού.

Αντιπαράθεση για τα ελικόπτερα

Την ίδια στιγμή, μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις φωτογραφίες που δείχνουν  καθηλωμένα ελικόπτερα από τις πλημμύρες στην Αεροπορική βάση Στρατού στο Στεφανοβίκειο: «Την ώρα που η Θεσσαλία βρίσκεται για ημέρες κάτω από τα νερά και τις λάσπες, με ανθρώπινες απώλειες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους συμπολίτες μας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την ασφάλεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την επάρκεια σε στρατιωτικά μέσα απέναντι στις πλημμύρες», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Το Documento και το iEidiseis αποκαλύπτουν σοκαριστικές εικόνες με ελικόπτερα να είναι κυριολεκτικά βυθισμένα στο νερό στην πλημμυρισμένη βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Μετά τις εκρήξεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο, που έμειναν απροστάτευτες από τις πυρκαγιές, και η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο έμεινε απροστάτευτη από τις πλημμύρες», σημειώνει, επισημαίνοντας πως «την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, από τα 12 Super Puma έρευνας και διάσωσης μπορούν να πετάξουν μόλις 4 και μόνο τα 2 είχαν αρκετές διαθέσιμες ώρες για να επιχειρήσουν στη Θεσσαλία, από τα 22 ελικόπτερα SAR, διαθέσιμα είναι 3, ενώ και η πλειονότητα των NH-90 είναι καθηλωμένα». «Το ίδιο ισχύει και με τα Σινούκ, όπου από τα 19 ελάχιστα είναι σε διαθεσιμότητα», συμπληρώνει.

«Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν επίσης και την κριτική μας όλο το προηγούμενο διάσημα, καθώς παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς, φαίνεται ότι έχουν μείνει ακάλυπτες βασικές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Με αποτέλεσμα, στο μέσο μιας φονικής καταστροφής, και ενώ οι πολίτες αγωνιούν εγκλωβισμένοι, βασικός εξοπλισμός να παραμένει καθηλωμένος στο έδαφος ή ακόμα χειρότερα στις λάσπες», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «κολοσσιαίες ευθύνες του υπουργού Άμυνας και της ανώτατης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων γι’ αυτή την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Ο μέγας υπεύθυνος, όμως, είναι ένας και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έταξε επιτελικό κράτος με ασφάλεια και σήμερα, με ευθύνη του, οι πολίτες είναι βυθισμένοι στην ανασφάλεια και την απόγνωση. Και πολλαπλασιάζονται οι αποδείξεις της καταστροφικής πολιτικής του, αγγίζοντας μέχρι και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας και τις ένοπλες δυνάμεις», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση και για την διαχείριση της καταστροφής, ζητώντας ακριβή ενημέρωση για των αριθμών των αγνοουμένων: «Ήδη θρηνούμε συνανθρώπους μας από την ανείπωτη τραγωδία, η οποία δυστυχώς δεν έχει τέλος. Το ελάχιστο που κάνουμε, είναι να είμαστε δίπλα στις οικογένειές τους, στις οποίες εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας. Οι ευθύνες είναι τεράστιες.

Δεδομένου, ότι ο Γολγοθάς που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων είναι τεράστιος, ζητάμε από την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα και επίσημα, πόσοι είναι οι συνάνθρωποί μας που αγνοούνται και εάν υπάρχει μηχανισμός καταγραφής προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός τους».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Στέργιου Καλπάκη, κατήγγειλε ότι αγνοήθηκαν εισηγήσεις για εκκένωση συγκεκριμένων περιοχών στη Θεσσαλία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Προηγουμένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «fake news» τα σχετικά δημοσιεύματα: «Ενώ το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και οι πολίτες μεγάλων περιοχών αντιμετωπίζουν το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας, διάφοροι βρήκαν ακόμα μία ευκαιρία για διασπορά αλλεπάλληλων fake news.

Σήμερα είδαμε κάποια μέσα να χτυπούν πισώπλατα με πρωτοφανή ψεύδη τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προσπαθούν με κάθε τρόπο και σε αντίξοες συνθήκες να βοηθήσουν τους πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές. Τα fake news διαψεύστηκαν πανηγυρικά, αφού πρώτα είχε προλάβει να τα υιοθετήσει υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες στην αξιωματική αντιπολίτευση ανακάλυψαν υποτιθέμενες εισηγήσεις επιστημόνων που προέβλεπαν την ένταση του φαινομένου και δεν έγιναν δεκτές, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ, ενώ έτερος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ενδεχόμενη απόκρυψη νεκρών. Αποκορύφωμα της χυδαιότητας αποτέλεσε η διακίνηση της ψευδούς είδησης περί δήθεν σπασίματος φράγματος για να σωθεί η Καρδίτσα σε βάρος άλλων περιοχών.

Τη στιγμή που οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση συμπολιτών μας, οι “συνήθεις ύποπτοι” βρήκαν άλλη μία ευκαιρία να παίξουν το φτηνό μικροπολιτικό παιχνίδι τους. Τους καλούμε να δείξουν, έστω και τώρα, τον ελάχιστο σεβασμό σε εκείνους που επιχειρούν κάτω από αντίξοες συνθήκες στις πλημμυρισμένες περιοχές και στους ανθρώπους που αγωνιούν, ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ακολούθησε η απάντηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Την ώρα που το πανελλήνιο βλέπει με τα ίδια του τα μάτια τις εικόνες από την πλημμυρισμένη βάση το Στεφανοβίκειο, ο κ. Μαρινάκης μιλάει για fake news επικαλούμενος την ανακοίνωση του ΓΕΣ, ότι τα ελικόπτερα είναι παροπλισμένα. Αλήθεια, είναι υπερήφανη η κυβέρνηση γι’ αυτές τις εικόνες; Οι δε νέες αποκαλύψεις του Documento δείχνουν και εν ενέργεια Απάτσι να έχουν βυθιστεί στο νερό εκθέτοντας ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μας κατηγορεί για fake news ο κ. Μαρινάκης, επειδή θέσαμε ερωτήματα αναφορικά με την προκλητική αδράνεια και ανεπάρκειά της κυβέρνησης, ενώ γνώριζε τις καιρικές συνθήκες και τις εισηγήσεις εκκένωσης. Είναι fake news οι χάρτες του Meteo, που προέβλεψαν με ακρίβεια από την Κυριακή το μεσημέρι την ακραία επικινδυνότητα της βροχόπτωσης στη Θεσσαλία; Είναι μήπως fake news ότι μήνυμα από το 112 στάλθηκε στα χωριά της Καρδίτσας με τεράστια καθυστέρηση και όχι για εκκένωση; Αν θέλει, ας κατηγορήσει και την Καθημερινή για fake news ο κ. Μαρινάκης, που σήμερα περιγράφει με λεπτομέρειες το αλαλούμ μεταξύ των Υπουργείων Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Άμυνας και τα σοβαρότατα ελλείμματα στα ελικόπτερα.

Ή μήπως είναι fake news το δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει ενημέρωση για τον αριθμό των συνανθρώπων μας που αγνοούνται; Οι δικαιολογίες τελείωσαν κύριε Μαρινάκη. Η χώρα ζει τις τραγικές συνέπειες της ανεπάρκειας και των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησής σας. Και οφείλετε τουλάχιστον να δίνετε πειστικές απαντήσεις και όχι να πετάτε την μπάλα στην εξέδρα κατηγορώντας ακόμα μια φορά την αντιπολίτευση».

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο θα μετασταθμεύσουν προληπτικά τα ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού, καθώς δεν απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για πλημμυρών στην περιοχή του Στεφανοβικείου, όπου είναι η έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία απομάκρυνσης των ελικοπτέρων από το Στεφανοβίκειο βρίσκεται σε εξέλιξη. ενώ έχει εκκενωθεί και η στρατιωτική βάση. Υπενθυμίζεται πως στο Στεναφοβίκειο σταθμεύουν ελικόπτερα Apache, UH-1H Huey και ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa.

Προηγουμένως, το ΓΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση για τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης και social media με τα καθηλωμένα ελικόπτερα: «το σύνολο των ελικοπτέρων που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου Βόλου, έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του αεροδρομίου, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αρχικά, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά ελικόπτερα. Στη συνέχεια, μετακινήθηκαν τελευταία τα ελικόπτερα UH-1H, ηλικίας 60 ετών, που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών. Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα ελικόπτερα εντός αυτού είναι ασφαλή ενώ τηρείται ετοιμότητα μεταστάθμευσης και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τις ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λίγο μετά το ΓΕΣ επανήλθε με νέα ανακοίνωση για το AH-64A Apache που εμφανίζεται πλημμυρισμένο, ενώ δημοσιεύει φωτογραφίες για να αποδείξει την ασφάλεια των πτητικών μέσων: «Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι οι επιπλέον φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό τύπο αφορούν χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η μεταφορά των ελικοπτέρων (Ε/Π) προς στεγνό τμήμα της πίστας του Αεροδρομίου (Α/Δ) Στεφανοβικείου του Βόλου. Όλα τα Ε/Π είναι ασφαλή». Η φωτογραφία που αναφέρεται το ΓΕΣ είναι η κάτωθι:

Προπηλακίστηκε ο Αγοραστός

Επίθεση από εξαγριωμένους πολίτες δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, το μεσημέρι του Σαββάτου (9/9) στον Παλαμά Καρδίτσας, με σχετικό βίντεο από την στιγμή της μεγάλης έντασης να δημοσιεύεται στα social media.

Όλα συνέβησαν περίπου στις 11:45 όταν ο Περιφερειάρχης έφτασε στο κέντρο πολλαπλών χρήσεων. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα KarditsaLive.Net αρχικά δέχθηκε λεκτική επίθεση από εξαγριωμένους πολίτες. Στη συνέχεια, κάποιοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του κ. Αγοραστού.

Ένα μέρος των πολιτών προσπάθησε να συγκρατήσει τους υπόλοιπους που πέταξαν κάποια αντικείμενα και νερά προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι απομάκρυναν τον κ. Αγοραστό. Ο ίδιος στη συνέχεια αποχώρησε από τον Παλαμά.

Η εθνική οδός στα δύο

Ολονύχτια μάχη έδωσαν στη Λάρισα τα τεχνικά συνεργεία για να συγκρατήσουν τα νερά του φουσκωμένου Πηνειού, που απειλεί και την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. Τα συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας με την βοήθεια και ιδιωτικών συνεργείων σπάζουν αναχώματα προκειμένου να εκτονώσουν την ένταση του ποταμού και από την άλλη στήνουν πρόχειρα φράγματα στις παρόχθιες περιοχές για να συγκρατήσουν τα νερά.

Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας & από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα.

Λίμνη ο θεσσαλικός κάμπος

Χθες το μεσημέρι κατέρρευσε ανάχωμα του Πηνειού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ο Βρυότοπος και ο Αμπελώνας. Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών αυτών και τους ζητήθηκε να απομακρυνθούν προς τον Τύρναβο. Μηνύματα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι στην περιοχή του Αγίου Θωμά και της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, αλλά και στη Γιάννουλη. Εκκενώθηκε και η συνοικία του Ιπποκράτη.

Οι προσπάθειες αποσυμφόρησης γίνονται με το ελεγχόμενο σπάσιμο φραγμάτων. Ο δήμος Λαρισαίων με ανακοίνωση του ζητά από τους κατοίκους των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης (παλιές και νέες) να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους. Αν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα άνω του ισογείου να οδηγηθούν προς αυτά. Διαφορετικά θα μπορούν να προσεγγίσουν προς τη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης. Το απόγευμα οι τοπικές αρχές προχώρησαν στην εκκένωση τριών χωριών. Tα χωριά της Λάρισας που εκκενώθηκαν λόγω των πλημμυρών είναι η Φαλάνη, το Δασοχώρι και το Κουλούρι.

O δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης είπε ότι η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει φτάσει τα 10 μέτρα. «Εχουμε εκκενώσει τρία χωριά στην είσοδο του Πηνειού και τρία στην έξοδο. Έχουν εκκενωθεί χωριά και εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Θωμά. Αν δεν καταφέρουμε να κόψουμε τις ροές του νερού την επόμενη ώρα, θα πάμε σε εκκένωση της συνοικίας του Ιπποκράτη. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη και κυρίως οι παρακείμενες συνοικίες».

Και σε Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα η κατάσταση παραμένει δραματική, με δεκάδες χωριά κάτω από τα νερά ή αποκλεισμένα λόγω της κατάρρευσης γεφυριών και δρόμων. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων. Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962. Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Landsat-8 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας. Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην περιοχή της Λάρισας παρατηρείται ο Πηνειός ποταμός, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της υπερχείλισης ακόμα και μέσα στην πόλη.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Συνολικά 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως χθες Παρασκευή τις 20:00, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστική. Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.882 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Στους 1.158 ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι εγκλωβισμένοι πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Θεσσαλίας που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel. Παράλληλα αυξήθηκαν από 378 στα 448 άτομα το προσωπικό που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές καθώς προστέθηκε άλλος ένας λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης.

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Η δοκιμασία των πλημμυροπαθών θα διαρκέσει ημέρες και ενδεικτικό των κινδύνων που έχουν μπροστά τους είναι το δελτίο οδηγιών του υπουργείου Υγείας για τον καθαρισμό του σπιτιού, την κατανάλωση νερού και τροφίμων και την ασφάλεια των παιδιών και των πολιτών.

Οδηγίες για την κυκλοφορία των πολιτών

– Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

– Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.

– Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού

– Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

– Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.

– Συνιστάται απολύμανση των χώρων όπου είναι εφικτό με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.

– Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.

– Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.). Προσοχή σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων

– Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.

– Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.

– Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.

– Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών

– Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.

– Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεση τους σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.

– Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Kρατήστε τα παιδιά ασφαλή

– Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.

– Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.

– Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60 ° C).

– Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά με διάρροια και έμετο θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

– Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός 2 εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύμματα.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλία

Η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης είναι η άμεση προτεραιότητα για το Βόλο, ενώ για τα χωριά του Πηλίου ο απεγκλωβισμός ανθρώπων που εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Βόλου.

Το μήνυμα ότι εκκινεί άμεσα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και απελευθέρωσης των πόρων, που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων εξέπεμψε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που προήδρευσε σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, για τον συντονισμό των δράσεων στις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Σε αυτήν ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα προβλήματα και είχε συζήτηση για τις άμεσες ενέργειες αποκατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξασφάλιση επιπρόσθετων κοινοτικών πόρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι