ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πάνω από τα 10 μέτρα η στάθμη του Πηνειού – Κομμένη η εθνική οδός

Ποια χωριά κινδυνεύουν στην Λάρισα – Εκκενώνεται η βάση του Στεφανοβικείου

Ολονύχτια μάχη έδωσαν στη Λάρισα τα τεχνικά συνεργεία για να συγκρατήσουν τα νερά του φουσκωμένου Πηνειού, που απειλεί και την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. Τα συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας με την βοήθεια και ιδιωτικών συνεργείων σπάζουν αναχώματα προκειμένου να εκτονώσουν την ένταση του ποταμού και από την άλλη στήνουν πρόχειρα φράγματα στις παρόχθιες περιοχές για να συγκρατήσουν τα νερά. Το 112 έχει ενημερώσει τους κατοίκους των συνοικιών που βρίσκονται στις παρόχθιες εισόδους της πόλης να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία και να είναι σε ετοιμότητα. Η στάθμη του ποταμού έχει ανεβεί στα 10 μέτρα και πολλές περιοχές που βρίσκονται χαμηλά έχουν ήδη πλημμυρίσει. 

Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας & από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).
Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα.

Χθες το μεσημέρι κατέρρευσε ανάχωμα του Πηνειού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ο Βρυότοπος και ο Αμπελώνας. Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών αυτών και τους ζητήθηκε να απομακρυνθούν προς τον Τύρναβο. Μηνύματα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι στην περιοχή του Αγίου Θωμά και της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, αλλά και στη Γιάννουλη. Εκκενώνεται και η συνοικία του Ιπποκράτη. Οι προσπάθειες αποσυμφόρησης γίνονται με το ελεγχόμενο σπάσιμο φραγμάτων. Ο δήμος Λαρισαίων με ανακοίνωση του ζητά από τους κατοίκους των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης (παλιές και νέες) να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους. Αν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα άνω του ισογείου να οδηγηθούν προς αυτά. Διαφορετικά θα μπορούν να προσεγγίσουν προς τη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης. Το απόγευμα οι τοπικές αρχές προχώρησαν στην εκκένωση τριών χωριών. Tα χωριά της Λάρισας που εκκενώθηκαν λόγω των πλημμυρών είναι η Φαλάνη, το Δασοχώρι και το Κουλούρι.

Στις 7 δόθηκε μήνυμα 112 για εκκένωση της συνοικίας του Ιπποκράτη. O δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης είπε ότι η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει φτάσει τα 10 μέτρα! Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως αν μέσα στις επόμενες ώρες δεν καταφέρουν δεν πέσει η στάθμη του νερού στη πόλη, θα προχωρήσουν σε εκκένωση και της συνοικίας του Ιπποκράτη: «Εχουμε εκκενώσει τρία χωριά στην είσοδο του Πηνειού και τρία στην έξοδο. Έχουν εκκενωθεί χωριά και εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Θωμά. Αν δεν καταφέρουμε να κόψουμε τις ροές του νερού την επόμενη ώρα, θα πάμε σε εκκένωση της συνοικίας του Ιπποκράτη. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη και κυρίως οι παρακείμενες συνοικίες».

Η νύχτα θα είναι δύσκολη και όλη η Λάρισα είναι στο πόδι. Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν να επιχειρούν στα χωριά όλης της Θεσσαλίας που είχαν κατακλυσθεί ενώ και οι άλλες πόλεις, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και ο Βόλος που έχει πληγεί βαρύτερα, είναι σε κατάσταση συνεχούς συναγερμού, για την αντιμετώπιση των πιεστικότερων προβλημάτων και την φιλοξενία των εκατοντάδων αστέγων.

Κικίλιας: 10 νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι

Την ίδια στιγμή ένας άνδρας, του οποίου τα ίχνη αγνοούνταν από το βράδυ της Πέμπτης εντοπίστηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή.  Έφυγε 11:00 το βράδυ από το σπίτι του στον Βόλο, προκειμένου να γεμίσει έναν κουβά νερό από το σιντριβάνι της περιοχής του, όμως δεν επέστρεψε ποτέ. Η κακοκαιρία είχε προκαλέσει χειμάρρους. Ένας από αυτούς τον παρέσυρε. Άμεσα ξεκίνησαν οι έρευνες και σήμερα εντοπίστηκε νεκρός μπροστά στην παραλία του Ίσαλου, από εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας. Νεκρή εντοπίστηκε και μια ηλικιωμένη γυναίκα μέσα σε σπίτι στον Παλαμά, όπως δήλωσε μια εθελόντρια. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στον Παλαμά είναι δύο και τα θύματα ανέρχονται σε 10 ενώ άλλα τέσσερα άτομα αγνοούνται ακόμα.

Οι όγκοι των υδάτων είναι τεράστιοι, όπως έρχονται από περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας, ενώ διασώστες παλεύουν να απεγκλωβίσουν κατοίκους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο. Σε τμήμα της συνοικίας του Αγίου Θωμά, στην πόλη της Λάρισας που γειτνιάζει με τον Πηνείο, τα νερά έχουν καλύψει πλέον δρόμους, αυλές σπιτιών, ενώ από αυτοκίνητα φαίνονται μόνο οι οροφές.

 

«Ο Πηνειός έχει καλύψει ήδη όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις που υπάρχουν για κάθε ποτάμι όταν φουσκώνει» δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Η κατάσταση είναι ακόμα δραματική για πολλούς κατοίκους των δήμων και των κοινοτήτων της περιοχής, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων είναι χωρίς φαγητό και νερό επί δύο μέρες.

Στην Θεσσαλία ο Μητσοτάκης

Στη Λάρισα έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε εναέρια αυτοψία πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου ο πρωθυπουργός αρχικά μίλησε με εθελοντές διασώστες και πληρώματα του ΕΚΑΒ ενώ στη συνέχεια συνομίλησε με πλημμυροπαθείς που είχαν διασωθεί νωρίτερα στα πλαίσια της μεγάλης επιχείρησης που έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των καταστροφών  έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε στο δημαρχείο της Καρδίτσας με δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, αφού νωρίτερα έκανε αυτοψία με ελικόπτερο και μίλησε με διασώστες και πλημμυροπαθείς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, μάλιστα, ότι «θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών». Όπως ανακοίνωσε «θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών – οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», ενώ ως προτεραιότητα έθεσε και την αποκατάσταση των υποδομών και των δικτύων. «Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι «θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ξανά ότι «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε, όμως, σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες». Στη συνέχεια μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου από χθες, Πέμπτη, βρίσκονται πέντε υπουργοί και υφυπουργού στο πλαίσιο της επιχείρησης “Δάρδανος”. Ο πρωθυπουργός πήγε και στην Καρδίτσα και κατόπιν στον Βόλο, όπου επανέλαβε τη διαβεβαίωση πως θα κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι χρειάζεται αλλά και πως θα κινητοποιήσει όποιο ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για την στήριξη όσων επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Η εικόνα της καταστροφής

Δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται

ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον «Ιανό» (με το μοβ χρώμα), όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Υπολογίζεται ότι ενώ ο «Ιανός» κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Η κινητοποίηση του στρατού 

Κατηγορηματικός ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία Daniel εμφανίστηκε με δήλωσή του το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του «όπως προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, έχοντας τεθεί σε ετοιμότητα από την Τετάρτη το βράδυ. Ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε». Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαιώνει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας θα είναι και στο μέλλον σε πλήρη ετοιμότητα να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών σε παρόμοιες δύσκολες ώρες, εάν έρθουν».

Αγωνία τί θα αποκαλυφθεί

Αγωνία επικρατεί στο κέντρο επιχειρήσεων πυροσβεστικής, αστυνομίας και στρατού για το τι θα αποκαλυφθεί μόλις πέσει η στάθμη των υδάτων που έφερε η κακοκαιρία Daniel και οι δυνάμεις διάσωσης αποκτήσουν πρόσβαση στα σπίτια που έχουν καλυφθεί από λάσπη. Αυτή την ώρα ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας με αρκετές περιοχές. Όπως και δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια η κατάσταση όλων των εγκλωβισμένων που αναμένουν βοήθεια.

https://youtu.be/lk6eu-bGXsg?si=K9uCWzU9h9PHeeXD

Με αυτά τα δεδομένα ο φόβος να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων είναι ο εφιάλτης των δυνάμεων που δρουν στο πεδίο αλλά και των επιτελών που συντονίζουν τις επιχειρήσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη διάσπαση των δυνάμεων, καθώς επιχειρούν σε μία τεράστια περιοχή, ουσιαστικά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία (Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα).

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τη Μεταμόρφωση, η οποία έχει αφανιστεί. Τα λασπόνερα έχουν καλύψει όλα τα σπίτια του οικισμού, από τα οποία δεν διακρίνεται κάτι άλλο πέρα από τις στέγες. Έτσι, η Μεταμόρφωση μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη λίμνη, παρά με περιοχή στην οποία μέχρι χθες ζούσαν άνθρωποι. Η κύρια προσπάθεια, βέβαια, εντοπίζεται στα χωριά του κάμπου μεταξύ Καρδίτσας και Τρικάλων, όπου το ύψος του νερού έφτασε στα 3 μέτρα και οδήγησε τους πολίτες στις στέγες των σπιτιών τους.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αγοραστός στον ΣΚΑΪ η επιχείρηση σήμερα, Παρασκευή, θα γίνει με 15 ελικόπτερα που θα πετούν σε κύκλους, 47 βάρκες του στρατού, εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή με βάρκες, πέντε ερπυστριοφόρα του στρατού και Hummer.

Όσοι επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, κάνουν λόγο για μια τεράστια επιχείρηση, αντίστοιχων διαστάσεων με αυτή που στήθηκε στη Ρόδο όταν ξέσπασαν οι φωτιές τον περασμένο Ιούλιο. Οι εικόνες των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι, είναι συγκινητικές καθώς μόλις βλέπουν τους πυροσβέστες να πλησιάζουν και να τους σώζουν, ξεσπούν σε δάκρυα νιώθοντας τη λύτρωση που θα γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά που «καταπίνουν» τα πάντα στο διάβα τους.

Δύο γυναίκες βρέθηκαν χτες νεκρές μέσα στα σπίτια τους στην Αστρίτσα Καρδίτσας τα οποία είχαν πλημμυρίσει από την κακοκαιρία Daniel, με τους νεκρούς να φτάνουν τους έξι. Η μία γυναίκα ήταν 75 ετών και η άλλη 85 ετών και βρέθηκαν νεκρές σε διαφορετικά σπίτια.

Απεγκλωβισμοί στο Πήλιο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μία μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού, δια θαλάσσης, δεκάδων ανθρώπων, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο. Στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός όλων των ανθρώπων ήταν αδύνατος από ξηράς και γι’ αυτό ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έστειλαν το τουριστικό σκάφος “Ταρζάν” που κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή και να παραλάβει τελικά 105 άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση μετά από 3 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και τρόφιμα, καθώς είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες των ξενοδοχείων και των πανσιόν.

Βάρκες και hummer

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες από πυροσβεστική, στρατό και εθελοντές προκειμένου να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όλους τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε χωριά του θεσσαλικού κάμπου από τα νερά της κακοκαιρία Daniel.

Όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική από το πρωί της Τρίτης έχουν γίνει συνολικά 1.881 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, με τις 110 να αφορούν διασώσεις από αέρος σε χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων που πλημμύρισαν και συγκεκριμένα:

  • 24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλος από Αγία Τριάδα Καρδίτσας
  • 28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας
  • 25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας
  • 1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας
  • 11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας
  • 15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων
  • 4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας
  • 2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας.

Ενδεικτικό του επείγοντος της κατάστασης το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι πτήσεις των ελικοπτέρων για διασώσεις από αέρος

Ανυπολόγιστο κόστος

Τεράστιες είναι οι πληγές που άνοιξαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές στις ζωές των πληγέντων όπως επίσης ανυπολόγιστο είναι το κόστος στην οικονομία. Αν και είναι νωρίς ακόμα να αποτιμηθεί το συνολικό κόστος των καταστροφών – αφού το μέγεθος της ζημιάς από τις πλημμύρες θα διαπιστωθεί μόλις υποχωρήσουν τα φαινόμενα – όπως ανέφερε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι πρώτες ασκήσεις δείχνουν πως το κόστος θα είναι βαρύ και θα ανέρχεται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην περίπτωση των καταστροφών από τον «Ιανό» το 2020 δόθηκε από το κράτος περίπου 1 δισ. ευρώ μόνο για αποζημιώσεις. Οι πρωτοφανείς πλημμύρες των τελευταίων ημερών είναι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, τουλάχιστον «3 Ιανοί» οπότε μπορεί να γίνε αντιληπτή η οικονομική διάσταση της καταστροφής. Ταυτόχρονα αναμένεται η κυβέρνηση να διεκδικήσει έξτρα κονδύλια για τις επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη μπορεί να γίνουν εσωτερικές ανακατανομές πόρων στο ΕΣΠΑ σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Ε.Ε. με δεδομένο ότι όλες οι χώρες βιώνουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής πρέπει να ανακατανείμει τον προϋπολογισμό της και να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην κλιματική κρίση», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι