ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δύσκολη νύχτα για τα Βασιλικά στην Εύβοια – Μάχη και στην Ηλεία

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια – Πως κινείται

Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά στην Εύβοια, με κρισιμότερο σημείο αυτήν την ώρα, το μέτωπο στα Βασιλικά. Στην περιοχή είναι σε άμεση ετοιμότητα ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο τουριστικά επιβατηγά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη, ώστε να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών, εφόσον χρειαστεί. Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί 30 άτομα σε ένα από τα τουριστικά σκάφη που βρίσκονται την περιοχή.

Νωρίτερα, η φωτιά έφτασε στη Μηλιά, όπου πυροσβέστες και εθελοντές μόλις που πρόλαβαν να ανασυνταχθούν, όταν η φωτιά κύκλωσε το χωριό, στο οποίο παραμένουν και κάτοικοι, παρά την εντολή για εκκένωσή που δόθηκε πριν δύο ημέρες. Εκτός από τη Μηλιά δύσκολη είναι η κατάσταση και στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης και Αγδίνες.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, το οποίο παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, στο χωριό Αγδίνες καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να κρατηθεί η φωτιά μακριά από τα σπίτια. Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα πάνω στους πυροσβέστες και το χωριό από πολλές πλευρές.

Σε πύρινο κλοίο η Εύβοια

Αντιμέτωποι με εγκλωβισμό βρέθηκαν οι πυροσβέστες και στη Σήμια, όπου οι φωτιές κύκλωσαν και τα πυροσβεστικά οχήματα. Η φωτιά τους έκοψε ξαφνικά τη μοναδική δίοδο, όταν επιχείρησαν να υποχωρήσουν και παρέμειναν σε αυτήν την κατάσταση μέχρι τα εναέρια μέσα να σβήσουν τη φωτιά στο σημείο. Τα μέτωπα έχουν φουντώσει όμως και από την άλλη πλευρά της φωτιάς, στο Μετόχι και το Σπαθάρι, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις έγιναν και στο χωριό Μουρτιά.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στην Εύβοια επιχειρούν αυτή τη στιγμή 475 πυροσβέστες, με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Παραλλήλως, επιχειρούσαν, στη διάρκεια της ημέρας, 4 ελικόπτερα, 6 αεροσκάφη, μαζί με το ρωσικό BERIEV-200. στην επιχείρηση μετέχουν 84 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού ως πεζοπόρα τμήματα.

Το πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει τορπιλάκατο, η οποία βρίσκεται στο λιμάνι της Αγίας Άννας, ενώ στη σκάλα Ωρωπού βρίσκονται δύο αρματαγωγά και 15 λέμβοι με 197 στελέχη για την μεταφορά πολιτών, εφόσον χρειαστεί. Μεγάλο αριθμό διασώσεων έχουν πραγματοποιήσει, σύμφωνα με τον υπουργό. το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.

Επισημαίνεται, ότι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με σκάφη προς Αιδηψό. Οι κάτοικοι σε Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη, οι Ροβιές είδαν τις φλόγες να επιστρέφουν μέσα στη νύχτα και δοκιμάστηκαν εκ νέου. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι σε Μετόχι, Ζωοδόχος Πηγή και Καλύβια, είδαν την φωτιά στις αυλές των σπιτιών τους.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει, «Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα! Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!»’Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. «Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές».

Επιπλέον, ο δήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτη, κατάγγειλε πως μέχρι τις 8 το πρωί του Σαββάτου δεν πέταξαν στην περιοχή εναέρια μέσα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσει η φωτιά στη Χαλκίδα. «Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς. Έχουν καεί σπίτια, έχουν καεί επιχειρήσεις.  Η φωτιά δεν σταματάει πουθενά, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές προσπαθούσαν να σβήσουν τα σπίτια. Συνεχίζουμε για έκτη μέρα. Το μέτωπο τώρα καίει στο χωριό Σπαθάρι. Από το πρώι προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο στα σπίτια τους να σβήσουν τις εστίες, γιατί όταν λείπει ο κόσμος η φωτιά μπορεί να κάψει περισσότερα σπίτια. Χρειάζονται πολλά χέρια, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από εναέρια και επίγεια μέσα».

Η φωτιά στην Ηλεία

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Ηλεία, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις στον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, οι νέες αναζωπυρώσεις του πύρινου μετώπου είναι στην περιοχή της Αχλαδινής, όπου οι φλόγες πλησιάζουν το χωριό.

Κατα τον ίδιο, «το πύρινο μέτωπο φαίνεται να κινείται εκ νέου προς την περιοχή Λάλα, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τη φωτιά στις περιοχές Δούκας και Μηλιές». Νωρίτερα, με μήνυμα μέσω του 112 ζητήθηκε από όσους βρίσκονται στις παραπάνω κοινότητες να εκκενώσουν προς την περιοχή Νεράιδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στην Αχλαδινή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε οικήματα, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου από την περιοχή Καλλιάνι μέχρι το ύψος του 106ου χιλιομέτρου, λόγω φωτιάς.

Την ίδια ώρα δύο πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη και στη Αρκαδία. Πρόκειται για φωτιές που πέρασαν στο νομό από την Ηλεία, στην περιοχή της Γορτυνίας, και από τη Μεσσηνία, στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Δυσκολότερη είναι σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστο Λαμπρόπουλο, η φωτιά στη Γορτυνία, για την οποία, όπως είπε στο ΑΠΕ, δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο δεύτερο μέτωπο, στην Μεγαλόπολη, οι εναέριες και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς στην κοινότητα Ίσαρης. Στην περιοχή Χράνοι, όπου έκαιγε από χθεςη ίδια φωτιά, κάηκαν δύο σπίτια, η γενικότερη εικόνα πάντως είναι ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Από το απόγευμα άλλωστε, διεξάγεται κανονικά η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο νέο αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, η οποία είχε διακοπεί το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι