ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Mε ανεύρυσμα εγκεφάλου Κύπρια υπουργός – Κρίσιμο χειρουργείο στην Αθήνα

Mε ανεύρυσμα εγκεφάλου Κύπρια υπουργός – Κρίσιμο χειρουργείο στην Αθήνα

Ανεύρυσμα εγκεφαλικής αορτής διαπιστώθηκε ότι είχε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου Ζέτα Αιμιλιανίδου. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μάριος Πελεκάνος, η κα Αιμιλιανίδου εισήχθη αρχικά σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λευκωσία και εν συνέχεια λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπου αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη πρώτη στιγμή ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας της κας υπουργού και εκφράζει τις θερμότερες του ευχές για ταχεία ανάρρωση», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν γνωρίζουμε αν το ανεύρυσμα διερράγη ή όχι, καθώς άπαξ και διαρραγεί η επέμβαση είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τον ασθενή. Αν εντοπιστεί προτού αυτή η κύστη αίματος “σκάσει”, τότε η επέμβαση είναι σχετικά απλούστερη.

Συνήθως πάντως το ανεύρυσμα διαπιστώνεται εκ των υστέρων, δηλαδή αφού έχει διαρραγεί και μετά, καθώς τις περισσότερες φορές δεν “δίνει” συμπτώματα. Οι σχετικά τυχεροί έχουν κάποιους πονοκεφάλους που τους κάνουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εγκαίρως. Αλλά και πάλι θα πρέπει ο γιατρός στον οποίο θα απευθυνθούν να ζητήσει την κατάλληλη διαγνωστική εξέταση, δηλαδή να του περάσει από το μυαλό ότι αντιμετωπίζει το σπάνιο πρόβλημα του ανευρύσματος.

Τί είναι το ανεύρυσμα στον εγκέφαλο 

Το ανεύρυσμα στον εγκέφαλο ή στην κοιλιακή χώρα, είναι ουσιαστικά ένα μικρό μπαλονάκι γεμάτο αίμα. Αυτό φουσκώνει σιγά σιγά και όσο μεγαλώνουν οι διαστάσεις του, αυξάνονται οι  πιθανότητες να διαρραγεί. Αν εντοπίζεται στον εγκέφαλο και διαρραγεί (σκάσει), προκαλείται υπαραχνοειδής αιμορραγία, μια κατάσταση πολύ σοβαρή και επικίνδυνη για την ζωή του ασθενούς, καθώς το αίμα εισέρχεται στον χώρο μεταξύ του εγκεφάλου και να μεμβρανών του.

Τα ανευρύσματα σπανίως προκαλούν συμπτώματα, εκτός και αν αιμορραγήσουν. Κατά κανόνα ανευρίσκονται τυχαία όταν το άτομο κάνει τομογραφία για κάποια άλλη αιτία. Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό είναι 2-3,2%. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνον με επέμβαση η οποία συχνά είναι επιτυχής.  Εν γένει, επειδή ακριβώς διαγιγνώσκεται σπάνια εγκαίρως, ονομάζεται “σιωπηρός δολοφόνος”, επειδή προκαλεί συμπτώματα όταν πια είναι αργά για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς.

Αν το ανεύρυσμα διαρραγεί στον εγκέφαλο και προκαλεί πλέον υπαραχνοειδή αιμορραγία, το 10-15% των ασθενών δυστυχώς πεθαίνει προτού καν διακομισθεί στο νοσοκομείο. Αλλά και το χειρουργείο είναι σε σημαντικό ποσοστό ανεπιτυχές άπαξ και άρχισε η αιμορραγία. Σχεδόν οι μισοί από εκείνους που θα επιβιώσουν, μπορεί να αντιμετωπίζουν πλέον κάποια μορφή αναπηρίας ή πάντως κινδυνεύουν να έχουν μελλοντικά μειωμένες δεξιότητες. Τα αίτια της δημιουργίας των ανευρυσμάτων είναι στην ουσία άγνωστα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι