Δακρυγόνα και κρότου λάμψης στη Νέα Σμύρνη – Σάλος για την αστυνομική βία (video)

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη – Δακρυγόνα και κρότου λάμψης, slpress

Επεισόδια σημειώθηκαν αργά το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη, όπου νωρίτερα έγινε πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα προηγήθηκαν στην πλατεία της πόλης. Τα επεισόδια έγιναν σε διάφορα σημεία της πόλης με αστυνομικούς και διαδηλωτές να συγκρούονται. Μάλιστα οι αστυνομικοί έκαναν και χρήση χημικών, καθώς και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα περίπου τριάντα ατόμων είχαν επιτεθεί σε τέσσερις αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ την ώρα που έκαναν ελέγχους για την τήρηση των μέτρων και έκοβαν πρόστιμα. Ακολούθησε ένταση και συμπλοκές και, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ακραία βία απέναντι σε άσχετους πολίτες.

Την ίδια ώρα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδωσαν την εξής εικόνα: μικρές συντροφιές που έκαναν πικ νικ και αστυνομικούς που χτυπούσαν βίαια με γκλομπ συλληφθέντες. Στην πορεία, σύμφωνα με πληροφορίες μετείχαν εκατοντάδες πολίτες (κάποιοι μιλούν για πεντακόσια άτομα), ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που κάτοικοι χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές από τα μπαλκόνια.

 

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να κόβουν πρόστιμα σε μια οικογένεια, στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Τότε ένας νεαρός τράβηξε βίντεο και οι αστυνομικοί κάλεσαν την Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος, άνδρες της οποίας τον κυνήγησαν μέχρι το Άλσος, όπου και τον συνέλαβαν.

 

Διατάχθηκε ΕΔΕ από την Αστυνομία 

Σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν δέκα προσαγωγές και τραυματίσθηκε ελαφρά ένας αστυνομικός. Η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της για τα σημερινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη σε ανακοίνωσή της ανέφερε: Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021) Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Εντωμεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Σήμερα το απόγευμα η αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη ξυλοκόπησε απρόκλητα πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί οι αστυνομικοί ασκούν βία πρωτοφανούς αγριότητας προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες έκπληκτων περαστικών. Ο αυταρχισμός των αστυνομικών δυνάμεων εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω στους πολίτες. Οι άνθρωποι πλέον έχουν ξεφύγει επικίνδυνα».

Η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη. «Οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Νέα Σμύρνη σοκάρουν. Δεν έτυχε, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ Μητσοτάκη. Όσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη, τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή».

Ακέραια την ευθύνη στην κυβέρνηση, για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, «τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα» καταλογίζει το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή του τονίζει επίσης ότι «για την κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται δεν χρειάζεται στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν χρειάζονται δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά». Καλεί τέλος το λαό «να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του».

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να διχάζει τους Έλληνες για να αποσπάσει την προσοχή από τα εγκληματικά της λάθη στα Εθνικά θέματα, στην Πανδημία, στην οικονομία και την κοινωνία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. Προσθέτει επίσης ότι «την ώρα που Πακιστανοί έπαιζαν ανενόχλητοι κρίκετ στο κέντρο της Αθήνας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεώρησε σωστό να στείλει αστυνομικές δυνάμεις κατά Ελλήνων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης».

Οξύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, τονίζοντας με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη ότι «για άλλη μία μέρα προσπάθησαν να ξεπεράσουν τον όλο και πιο αυταρχικό τους εαυτό και τα κατάφεραν!». Ο ίδιος χαρακτηρίζει «ψευδέστατη» την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. «για δήθεν επίθεση στους αστυνομικούς» και κάνει λόγο για «αθλιότητα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι