ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Δήμος Αθηναίων καταστρέφει πάρκο για να βάλει παιδιά σε κοντέινερ!

Ο Δήμος Αθηναίων καταστρέφει πάρκο για να βάλει παιδιά σε κοντέινερ!,

Μάχη δίνουν εδώ και πολλές μέρες οι κάτοικοι μιας ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής, στην Πατησίων, όπου προσπαθούν να διασώσουν το πάρκο στην οδό Ιακωβάτων, το οποίο αποτελεί μια μικρή ανάσα σε μια περιοχή πήχτρα στο μπετόν και στα σοκάκια. Ο Δήμος Αθηναίων, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, διαπράττει διπλό έγκλημα: αφ΄ ενός επιδιώκει να “στεγάσει” νηπιαγωγείο σε κοντέινερ, αφ΄ ετέρου καταστρέφει το πάρκο.

Οι κάτοικοι έμειναν εμβρόντητοι όταν είδαν προ δέκα ημερών μπουλντόζα να ξεριζώνει δέντρα. Έγιναν τηλεφωνήματα προς πάσα κατεύθυνση και έφθασαν εκεί σύμβουλοι της αντιπολιτευόμενης δημοτικής παράταξης, που έβαλαν προσωρινά φρένο στον εργολάβο. Ο εργολάβος είπε ότι δεν ξερίζωνε δέντρα και ότι απλώς τα κλάδευε, αλλά υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και φωτογραφίες από τα κομμένα δέντρα. Εξάλλου ο Δήμος Αθηναίων ομολογεί ότι θα κοπούν δέντρα για να τοποθετηθούν στη θέση τους κοντέινερ για 240 παιδιά και ότι απλώς δεσμεύεται να φυτέψει ισάριθμα δένδρα αλλού.

Ο δήμος προσπάθησε να εμφανίσει το θέμα ως δίλημμα, ότι κάπου πρέπει να στεγάσει 240 παιδιά και να εξυπηρετήσει και τους γονείς τους που ζουν σε αυτή τη γειτονιά, αλλά οι γύρω κάτοικοι, όπως και κάτοικοι από πιο μακρινές περιοχές που συμμετέχουν στις εκεί κινητοποιήσεις, λένε «είναι απίστευτο να πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε λίγο πράσινο και σε σχολείο» και «αν είναι δυνατόν να μην μπορεί να βρεθεί κανονικός χώρος για να στεγάσεις παιδάκια, και να τα βάζεις σε κοντέινερ».

Δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολιτευόμενης παράταξης του Δήμου, “Ανοιχτή Πόλη”, πίεσαν τον εργολάβο κι αυτός παραδέχθηκε ότι δεν είχε άδεια για την κοπή των δέντρων. Ο ίδιος, στη συνέχεια, υποστήριξε ότι απλώς τα κλάδευε. Τον ίδιο ισχυρισμό παρά τα ντοκουμέντα προέβαλε και ο Δήμος Αθηναίων ότι “δεν χρειάζεται άδεια για κλάδεμα”. Η μητέρα του σημερινού δημάρχου και άλλοτε δήμαρχος η ίδια, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε φυτέψει εκεί 180 δέντρα.

Κοντέινερ για προσχολική αγωγή

Ο χώρος βρίσκεται σε μία από τις πιο πυκνοδομημένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας (Ιακωβάτων και Λ. Ιωνίας), στα Κάτω Πατήσια. Σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος πρασίνου και δημοτικό πάρκινγκ. Η  Μπακογιάννη, είχε προχωρήσει στην ανάπλαση και στη δεντροφύτευση, την οποία είχε χαρακτηρίσει «πολύ σημαντικό βήμα για μια τόσο επιβαρυμένη περιοχή».

Τα παιδάκια που θα στεγαστούν στα κοντέινερ για την προσχολική αγωγή, μένουν στην πέμπτη δημοτική κοινότητα και πρέπει να βρεθεί χώρος για να λειτουργήσουν οι δύο τάξεις τους. Οι κάτοικοι ετοιμάζουν νέα συγκέντρωση για μεθαύριο Τετάρτη, 14 Ιουλίου. Στην προηγούμενη συγκέντρωση είχαν κατεβεί εκεί και τα ΜΑΤ, καθώς το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις. Όμως οι περισσότεροι γείτονες λένε «αλίμονο αν αντιμετωπίζεται ως κομματικό θέμα το να σωθούν τα λιγοστά δέντρα μας και το να έχουν κανονικό σχολείο τα παιδιά μας». Ο δε Δήμος επιμένει ότι ο χώρος κακώς χαρακτηρίζεται αδόμητος, ότι είναι άρτιος και οικοδομήσιμος…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι