Εξευτίλισαν το νόμιμο μουφτή – Παίζουμε μόνοι μας στη Θράκη και χάνουμε! (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξευτέλισαν το νόμιμο μουφτή - Παίζουμε μόνοι μας στη Θράκη και χάνουμε! (ΒΙΝΤΕΟ), Κώστας Καραϊσκος

Πριν από 10 ακριβώς μέρες, γράφαμε για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μουφτεία Κομοτηνής και καθετί που συνδέεται οργανικά μαζί της. Πράγματα γνωστά σε λίγους, που συνήθως είτε είναι μέρη του προβλήματος είτε έχουν κάποιο συμφέρον επενδεδυμένο από δω ή από κει. Σε όσα γράψαμε λοιπόν τις προάλλες όχι απλώς ουδείς τόλμησε να διαψεύσει κάτι αλλά ήρθε και η χθεσινή (11-9-19) τραγωδία στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής Χαϊριγιέ για να μας επιβεβαιώσει πλήρως.

Το πράγμα είχε ήδη από πέρυσι στραβώσει, όπως φάνηκε και στις πολυήμερες κινητοποιήσεις των μαθητών κατά των αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους. Καθώς λοιπόν χθες ήταν ορισμένη η έναρξη των μαθημάτων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ειδοποίησε από την προηγουμένη τον τοποτηρητή της μουφτείας Τζιχάτ Χαλήλ να μην εμφανιστεί! Δεδομένου λοιπόν ότι η μουφτεία είναι αυτή που ασκεί την υψηλή εποπτεία στο σχολείο είναι σαν να λέμε σε έναν Επίσκοπο ότι απαγορεύεται να εισέλθει σε εκκλησιαστικό λύκειο της πόλης του.

Ο Τζιχάτ πήγε, κι εκεί οι μαθητές του έκλεισαν την πύλη. Την ίδια στιγμή, ακριβώς δίπλα, βρίσκονταν κάποιοι γονείς -ένας εκ των οποίων μάλιστα γνωστός τουρκόφρων- οι οποίοι στήριζαν την -προφανώς παράνομη- στάση των παιδιών. Αυτά συνέβαιναν ακόμη κι όταν ήρθε -κι έφυγε- η Αστυνομία αλλά και η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τελικά μουφτής και διευθύντρια πέρασαν μέσα από την πίσω πόρτα και τότε η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών αποχώρησε, αφήνοντας πίσω μόλις καμιά εικοσαριά παιδιά!

Το φιάσκο της ελληνικής πολιτείας είναι μέγα και μάλλον βρίσκεται απλώς στην αρχή του. Ακούμε ότι σχεδιάζονται κινητοποιήσεις μαθητών και κηδεμόνων τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη (εκεί για άλλο θέμα, σχετικά με το μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο). Το ρεζιλίκι είναι εμφανές στο βίντεο που κυκλοφόρησε, όπου κατά βάσιν τέσσερις πιτσιρικάδες ξεφτιλίζουν Αρχές και νομιμότητα. Φταίνε όμως αυτοί; Φταίει μήπως εδώ κάποιος προξενικός δάκτυλος ή κάποιος παρασκηνιακός, φαντασιακός ή όχι, παράγοντας;

Που είναι το υπουργείο Παιδείας;

Είναι ολοφάνερο πως φταίει μόνον η πλευρά “μας”: η περσινή επιλογή προσώπου για την μουφτεία Κομοτηνής ατύχησε, ή εν πάση περιπτώσει δεν περπατάει πουθενά. Παρά την στήριξη και την πίστωση χρόνου που έλαβε ο άνθρωπος πανταχόθεν, παρότι η τουρκική πλευρά είναι σχεδόν εξαφανισμένη σε σχέση με άλλοτε, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με την μουφτεία να επιστρέφει στη σφραγιδική της μορφή και καμία αντίρροπη πρωτοβουλία δεν διαφαίνεται.

Πού είναι οι τοπικοί βουλευτές, πού είναι ο αρμόδιος γ.γ. του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής, πού είναι η κυβέρνηση; Καθώς το μουφτειακό Ιεροσπουδαστήριο ερημώνει, το μειονοτικό σχολείο έχει φρακάρει από μαθητές, τα ιμάμ χατίπ της Αδριανούπολης και των Υψάλων επίσης, τώρα διεκδικεί μαθητές από τη Ροδόπη και η Κεσσάνη! Παράλληλα χάνονται θέσεις ιεροδιδασκάλων -άρα παραχωρείται έδαφος στους εσχάτως αδρανείς τουρκομουφτήδες- με μόνο κριτήριο τα προσωπικά και τα συμπλέγματα των εχόντων “άκρη” στην Αθήνα.

Έχει νόημα -και μέχρι- πού θα πάει η εμμονή σε ένα λάθος με παράλληλη αναζήτηση ευθυνών σε άσχετα με τις εξελίξεις πρόσωπα; Προς ειδικούς και γενικούς υπενθυμίζουμε το ξυράφι του Occam, φτάνει με τις βυσσοδομίες!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι